Un primar gospodar și o localitate pe măsură
Corbeanca este o așezare blagoslovită de Dumnezeu cu un peisaj unic în Ilfov. Salba de lacuri străjuită de păduri care amintesc de vestiții Codri ai Vlăsiei, relieful unduios ca valurile mării, fac din Corbeanca unul dintre cele mai frumoase locuri din județ. Că este așa, o dovedește numărul mare de bucureșteni care, în ultimii 25 de ani, s-au stabilit aici. Aproape 1.000 de oameni, pe an, aleg să trăiască în Corbeanca, după cum ne-a spus primarul comunei.
La o așa mândrețe de așezare, ar fi fost păcat să nu existe și edili pe măsură. Dar, din toți cei care s-au perindat pe la Primăria Corbeanca, cel mai vrednic primar s-a dovedit a fi Valeriu Anton, cel care, în ultimii 8 ani, a făcut din comună o adevărată perlă, cum spuneam în titlu, printre localitățile ilfovene. Pentru că, în ziua de azi, Corbeanca este o localitate modernă, care nu se deosebește cu nimic de „suratele” ei europene „mai cu moț”. Iar meritul îi aparține, cum precizam, primarului Valeriu Anton care, cu sprijinul Consiliului Local, a reușit o transformare fără precedent în istoria comunei.
A ști să construiești cu folos
Valeriu Anton este de meserie inginer constructor. Adică, e de la sine înțeles, că știe să construiască. A doua sa „meserie” s-a dovedit a fi cea de primar, o îndeletnicire pe care o stăpânește pe deplin. A demonstrat-o prin modul în care a administrat comuna, în cele două mandate ale sale. Așadar, toată povestea începe în anul 2008. Atunci, Valeriu Anton primea votul de încredere al concetățenilor săi. Iar el nu i-a dezamăgit. A plecat pe calea transformării comunei într-o localitate la standarde europene, procedând metodic, inginerește, așa cum un constructor pune cărămidă peste cărămidă pentru a înălța un edificiu trainic. El ne-a vorbit despre realizările sale din ultimii ani cu o modestie reținută, dar împletită parcă cu un fir de mândrie și de satisfacție a lucrului bine împlinit, dar a amintit și de sprijinul acordat de echipa de consilieri locali ai comunei, fără de care multe lucruri ar fi rămas neîmplinite. „Oricine știe că pentru a avea un trai civilizat, la standarde cel puțin decente, orice localitate are nevoie de infrastructură. De o temelie pe care să se poată clădi viața, bunăstarea și civilizația de zi cu zi a locuitorilor săi. Acestea au fost țelurile pe care mi le-am propus, odată ajuns în funcția de primar și pe care le voi urmări, în continuare, într-un nou mandat, pe care mi-l doresc pentru a duce proiecte la bun sfârșit și pentru a demara altele noi. Pentru că, în Corbeanca, mai sunt multe de făcut”, ne-a spus Valeriu Anton.
Un noian de realizări
Așadar, s-o luăm metodic. Lista realizărilor e lungă, dar le vom enumera pe îndelete. Și ne vom opri asupra unor proiecte mai importante și mai deosebite prin unicitatea lor. Prin urmare, iată un bilanț pe care ni l-a pus la dispoziție primarul Valeriu Anton. Printre obiectivele aduse la bun sfârșit se numără, de exemplu, asfaltarea de străzi, în satele Petrești, Corbeanca, Ostratu, Tamași, amenajarea de trotuare și podețe în satele Petrești, Corbeanca, Mechea, Tamași, amenajarea de stații maxi-taxi în satele din comună, construcția și darea în folosință a Centrului Medical CardioRec, loc unde își desfășoară activitatea și cei doi medici de familie din comună, construcția și darea în folosință a unui nou oficiu poștal, înființarea Biroului de Evidență a Persoanelor, construcția și darea în folosință în satul Ostratu a Casei Tineretului, a unei mini baze sportive precum și a unui modern After School, renovarea vechii școli din satul Ostratu, renovarea și modernizarea școlii din satul Corbeanca, construirea și darea în folosință în satul Tamași a unei grădinițe cu program prelungit moderne, la nivelul standardelor europene. Acestor realizări li se adaugă și renovarea și modernizarea celor 4 biserici de pe raza Comunei Corbeanca, precum și construirea a 3 case parohiale, extinderea și modernizarea bazei sportive din satul Tamași, renovarea și modernizarea sălii de sport din satul Corbeanca, înființarea la nivelul Clubului Sportiv Corbeanca a unui număr de 7 secții (fotbal, handbal, gimnastică, karate, aikido, scrimă, dans sportiv), unde își desfășoară activitatea aproape 300 de copii și tineri, organizarea de excursii monahale și turistice, schimbarea aspectului estetic al localității prin plantarea de arbori ornamentali-tuia.
Proiecte pe măsură și în viitor
Sunt convins că sunteți impresionați de acestă lista de realizări. Dar proiectele pe care și le-a propus primarul Valeriu Anton, pentru un nou mandat, sunt și mai impresionante. Ele pot fi grupate pe domenii și cuprind investiții menite să crească, în continuare nivelul de trai, de bunăstare și civilizație al locuitorilor din Corbeanca. Vă propun să le luăm pe rând și veți constata că viziunea primarului privitoare la viitorul urbanistic și edilitar al localității pe care o conduce, în prezent, este benefică pentru dezvoltarea ei.
Educația și cultura, priorități absolute
În acest domeniu, Valeriu Anton și-a propus construirea unei Centru Cultural Multifuncțional, care va avea o sală de spectacole cu 360 de locuri, săli de cursuri pentru pictură, muzică, balet și dans modern, săli de conferință, bibliotecă, dar și un muzeu local. Proiectul este deja autorizat și se află în stadiul de licitație publică.
Acestei investiții importante din punct de vedere cultural i se adaugă și proiecte care privesc educația. Astfel, în satul Petrești se va înființa o grădiniță nouă, cu program prelungit, în clădirea fostei școli de aici, iar în Tamași se va înființa un after-
school, peste drum de grădinița și școala din sat, clădiri care vor fi unite printr-o pasarelă, astfel încât copii să nu mai fie obligați să traverseze DJ 101. Și un alt proiect pe cât de îndrăzneț, pe atât de necesar, are în vedere înființarea unui liceu, în Corbeanca.
Mens sana in corpore sano, la Corbeanca
Primarul s-a gândit și la un domeniu vital pentru sănătatea concetățenilor săi: sportul, mișcarea în general. Adept al dictonului de mai sus, Valeriu Anton și-a propus construirea unui complex sportiv, în satul Orac, cu adevărat impresionant. Arena Park Corbeanca, așa cum se va numi complexul, va avea o sală de sport multifuncțională, cu 1.700 de locuri, 2 terenuri de fotbal, 2 terenuri de minifotbal, 2 terenuri de tenis, un teren de baschet și o pistă de atletism. Rămânând în domeniu, alt proiect privește construirea unui bazin de înot de dimensiuni semiolimpice.
Agrementul intră și el în portofoliul de proiecte al primarului. El are în vedere amenajarea unui parc cu o suprafață de 4,5 ha, care va avea și un heleșteu, o parcare și locuri de joacă pentru copii. Un alt parc se va amenaja în satul Petrești, iar în pădurea Mechea se va înființa un parc de distracții, cu tiroliene, panouri de escaladă și teren pentru tir cu arcul. Toate aceste proiecte, la rândul lor, sunt autorizate, se află în faza de licitație publică și sunt în curs de obținere a terenurilor necesare.
Grija pentru drumuri și transport = mobiltate
Valeriu Anton ne mărturisea că este îngrijorat de aglomerația tot mai mare de vehicule de pe drumurile din Corbeanca, în urma dezvoltării imobiliare, din ultima vreme. Comuna crește văzând cu ochii și este imperios necesară găsirea de soluții viabile pentru descongestionarea traficului rutier și pentru asigurarea de condiții optime de transport pentru numărul tot mai mare de locuitori. „În viitorul mandat îmi propun să finalizez asfaltarea tuturor drumurilor publice. Vom deschide două drumuri noi, pentru accesul mai rapid pe DN 1. Un fel de Centură a comunei. Un drum va pleca din Ostratu și va ajunge la DN 1 prin Săftica, iar celălalt va porni din Tamași și va atinge DN 1 în zona Aeroportului Otopeni. Totodată, din această zonă se va putea ajunge și la Halta Odăi aflată pe linia care face legătura dintre Aeroportul Otopeni și Gara de Nord. Astfel, locuitorii din zonă se vor putea deplasa și pe această cale, în București. Vom înființa și două linii proprii noi de transport în comun. Una dintre ele va funcționa pe traseul Casa Presei – Corbeanca – Ostratu, iar cealaltă, pe ruta Casa Presei – Corbeanca – Buftea. Tot în cadrul acestui demers privind mobilitatea, vom amenaja piste de bicicleta de-a lungul DJ 101 și a DJ 101A”, ne-a precizat primarul Valeriu Anton. Și pentru că siguranța circulației pietonilor este foarte importantă, primăria va amenaja trotuare și se va construi o pasarelă pietonală la intersecția DJ 101 cu DN 1, în satul Petrești.
„Caleidoscopul” proiectelor…
… aș îndrăzni să numesc lista proiectelor care urmează. Le voi enumera pe scurt, având în vedere spațiul editorial rămas la dispoziție. Astfel, la ieșirea din satul Orac, urmează să se amenajeze un cimitir nou, care va cuprinde o sală de mese, un atelier de confecționat coroane și jerbe și un adăpost pentru situații deosebite, cu o capacitate de 200 persoane. În Ostratu, se va înființa o casă de căsătorii. Toate rețelele aeriene de curent electric, iluminat public, cabluri internet etc. vor fi amplasate în subteran, în cadrul proiectului „Net City”, care deja a demarat. Va fi creat un sistem de colectare selectivă a deșeurilor, condiție impusă de Uniunea Europeană.
De asemenea, va fi înființat un club de afaceri al întreprinzătorilor de pe plan local, dar și o asociație la nivelul Comunei Corbeanca pentru colectarea și distribuirea de produse agricole (legume, fructe) de la producătorii din comună.
Corbeanca, la superlativ
Un sistem de canalizare cu vacuum, unic în Europa
Am lăsat la urmă un proiect integrat de excepție, realizat de operatorul RJA Constanța, care a fost implementat în Buftea și Corbeanca și care are două componente: rețeaua de apă potabilă și sistemul de canalizare cu vacuum. În privința celui din urmă, asistăm la o premieră, pe continent.
„Acest proiect s-a născut aici, la Corbeanca. Vorbim de cea mai mare instalație din Europa, ca dimensiune. Mai există ceva asemănător în Dubai, dar de dimensiuni ceva mai mici. Acest sistem l-am întâlnit în 2010, în Austria, lângă Viena, într-o localitate unde am fost să mă documentez, care semăna foarte mult, din punct de vedere al reliefului, cu Corbeanca. Instalația aceea funcționează de peste 25 de ani, fără probleme majore. Apoi, în Germania, am fost pe un șantier unde se monta o instalație asemănătoare, a aceluiași producător german, Bilfinger. Atunci mi-am zis: de așa ceva avem nevoie și la Corbeanca. Acum, rețeaua din acest proiect integrat Buftea-Corbeanca se întinde pe o rază de 30 km. În total există 110 km de conducte de apă și canalizare. Sistemul include și 4 stații de vacuum, în toată localitatea. La Corbeanca, rețeaua de canalizare cu vacuum se întinde pe o lungime de 48,533 km”, ne-a precizat Valeriu Anton.
1.500 de camere colectoare
„Cea mai mare dintre stațiile de vacuum se află la Corbeanca. Una asemănătoare se găsește în satul Tamași. Aici se poate spune că se află „inima” sistemului. Ea este cea mai complexă dintre toate, din punct de vedere al echipamentului. Fiecare din cele 4 stații acționează pe o suprafață de 4 kmp. De asemenea, există și două stații de pompare a apelor uzate, care ajută la transmiterea apei menajere către colectorul din Buftea”, ne-a mai spus și ing. Florian Munteanu, director în cadrul companiei Delta ACM, executanta proiectului. „Este o rețea perfect etanșă. Nu există scurgeri, nu există mirosuri neplăcute. De-a lungul rețelei există 1.500 de camere colectoare de vacuum, iar un astfel de cămin este folosit de 4 gospodării. Noi, în Corbeanca, avem un cămin la două locuințe. Astfel, la sistem se vor putea racorda circa 3.400 de abonați. În prezent, sistemul este realizat în proporție de 98%, iar în acest an va fi pus în funcțiune. Sunt convins că, undeva la sfârșitul lui iulie – începutul lui august, vor începe primele branșări la sistem”, ne-a explicat primarul.
Fiecare cămin este monitorizat
Valeriu Anton ne-a explicat și despre modul în care este monitorizat întregul sistem. Astfel, în cazul unei avarii provocate de înfundarea conductei, se poate interveni în mod operativ, în urma monitorizării prin SCADA, spre deosebire de varianta gravitațională, unde nu poți stabili cu certitudine locul avariei. „Informația cu privire la apariția avariei este transmisă prin GSM către dispeceratul din Buftea. Apoi, este transmisă imediat pe telefonul operatorului, care intervine în maximum 10 minute. Funcționarea sistemului, însă, nu se întrerupe, pentru că el mai poate funcționa câteva ore bune, până se umple căminul. Același lucru se întâmplă și în cazul unei pene de curent, pentru că stația păstrează vacuumul încă 8 ore. Și vreau să subliniez faptul că, deși vorbim despre o tehnologie atât de avansată, prețurile la canalizare vor fi mult mai mici decât la o rețea gravitațională, pentru că o astfel de stație de vacuum consumă energie electrică la fel ca o locuință obișnuită”, ne-a spus primarul.
Aspiratorul de la poarta casei
Cu această ocazie, Valeriu Anton ne-a mai adus la cunoștință un lucru cu totul și cu totul inedit, pentru niște novici ca noi, care, mărturisesc, ne-a lăsat cu gura căscată. Despre ce „năstrușnicie” e vorba? Imaginați-vă că locuiți în Corbeanca și vi s-a stricat aspiratorul, în timp ce făceați curățenie prin locuință. Sau că nu posedați un astfel de aparat electrocasnic. Cum rezolvați această problemă? Vă duceți să împrumutați de la vecini? Nu, pentru că totul este mult mai simplu: vă duceți la căminul de vacuum, pentru că el poate fi folosit și ca aspirator! Acolo există o conductă specială, astupată cu un dop din cauciuc. Scoateți dopul și montați la mufa conductei un furtun special, asemănător cu cel de la aspiratorul dvs., livrat de operatorul sistemului, la cerere, și problema e rezolvată! Vă puteți aspira liniștit, cât timp doriți, covoarele sau autoturismul, absolut gratuit! Singurul neajuns, bineînțeles, este acela că trebuie să aduceți covoarele sau mașina în apropierea „aspiratorului” din fața casei.
Cele mai adânci puțuri de apă, din Ilfov
În privința alimentării cu apă, Corbeanca se poate mândri și cu alte recorduri. Potrivit spuselor primarului Valeriu Anton, în localitate au fost forate cele mai adânci puțuri de captare a apei, de pe teritoriul județului Ilfov. „Există 7 asemenea puțuri, cu o adâncime de 310-330 de metri. Avem, de asemenea, trei stații de tratare a apei. Calitatea apei este, în permanență analizată și verificată. Totul a fost realizat cu finanțare din fonduri europene. Noi, ca primărie am participat cu 0,1 la sută. Sunt conștient că i-am deranjat foarte tare pe locuitorii noștri, pe parcursul lucrărilor la rețeaua de apă și canalizare. Îmi cer scuze, din nou, pe această cale, dar, din păcate nu poți face apă și canalizare wireless. Dar sper că, odată șantierele închise, lucrurile vor intra în normal și oamenii se vor bucura pe deplin de noile investiții. Totodată, doresc să le mulțumesc pentru răbdarea și înțelegerea de care au dat dovadă”, ne-a povestit primarul.