O data ce au început școala, copiii sunt pregătiți să primească bani de buzunar, cu toate că nu știu să aprecieze valoarea lor. Scopul este să îl înveți pe micuțul tău cum să facă acest lucru, oferindu-i șansa să își administreze singur „finanțele”, să cheltuiască sau să strângă propriii bani.

Majoritatea experților recomandă ca banii de buzunar să nu fie dați drept răsplată pentru ajutorul dat în casă sau pentru notele bune luate la școală. Este bine însă să stimulezi copilul oferindu-i bani în plus, pe lângă banii de buzunar, dacă va face treburi suplimentare în casă, cum ar fi ordonarea lucrurilor din camera sa.

Suma depinde de cheltuielile estimate ale copilului, așa că discută cu el și fixați împreună un „buget” săptămânal sau lunar.

Îl poți încuraja să strângă bani și să nu îi cheltuiască pe toți, sugerându-i să-și păstreze banii în două pușculițe diferite. Prima va fi destinată lucrurilor pe care vrea să și le cumpere în mod obișnuit, cea de-a doua va conține bani, pe care copilul îi strânge pentru un obiect mai scump.

Dacă a câștigat niște bani în plus de ziua lui sau de la rude, îl poți învață să fie mai responsabil mergând cu el la CEC sau la bancă, unde să îi deschizi un cont pe numele lui. Lasă-l pe cel mic să completeze hârtiile, astfel el se va simți implicat.

Include-l pe cel mic în discuțile financiare ale familiei, cum ar fi planurile pentru plecările în concediu. Faptul că îi explici de ce ați optat pentru o anumită perioadă sau locație îl va face să înțeleagă mult mai bine care sunt valorile familiei și a banilor.