O nouă ediție a concursului de teatru școlar „D’ale lui Otopeanu”, organizată de Liceul Teoretic „Ioan Petruș”, din Otopeni, a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion Manu” momente artistice excepționale, îndelung aplaudate de un public numeros, format din elevi, profesori și părinți.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 401, ediția print
Peste 20 de elevi au reușit vineri, 4 mai, ca după câteva săptămâni de muncă asiduă, să ofere, ca niște adevărați artiști profesioniști, reprezentații inspirate și comice, interpretând scene de I.L. Caragiale sau monologuri inedite. Copiii și-au pus talentul în valoare, pe parcursul a două secțiuni de concurs: 7 – 14 ani și 15-19 ani. După sesiunea de concurs, până la deliberarea juriului, publicul a avut șansa de a vedea câteva scene din piesa ”O scrisoare pierdută”, un nou prilej pentru a admira cât de grozavi pot fi o mână de tineri entuziaști, pasionați de teatru, care aleg să își petreacă timpul liber făcând lucruri de calitate.
Am aflat ulterior, de la prof. coordonator Carmina Marmandoiu, director adjunct al Liceului Teoretic ”Ioan Petruș”, că există un parteneriat cu Centrul Cultural ”Ion Manu”, din Otopeni, care presupune funcționarea, începând cu acest an, a unui laborator de teatru experimental pentru elevi. ”În cadrul laboratorului dramatic ne-am dorit ca acești copii de liceu să vadă literatura altfel decât în cărți. Scenetele din «O scrisoare pierdută» reprezintă a treia exprimare artistică. Se vede evoluția în spectacol și cât sunt elevii de extraordinari”.
Invitată specială în juriu, actrița Tania Popa
Juriul, format din șapte membri, a avut-o ca invitată pe actrița Tania Popa, în calitate dublă – de mamă și actriță. ”Ca părinte, nu pot decât să mă bucur că există astfel de evenimente organizate de școli, pentru că eu, având copii, îmi doresc din tot sufletul să își găsească orice activitate în timpul liber, în afară de a sta pe telefon sau la televizor. Felicit din tot sufletul absolut toți copiii care au urcat pe această scenă. Îi felicit că, în timpul liber, au decis să facă teatru. Pentru cei care vor să continue și vor să facă actorie, e foarte importantă decizia aceasta. Este o meserie foarte grea, foarte solicitantă și foarte anevoioasă. Cine vrea să o facă, trebuie să se gândească foarte bine. Cei care văd din sală, văd lucruri frumoase. Ei nu știu ce înseamnă să lucrezi, să te înțelegi cu partenerul, cu regizorul, profesorul etc. Trecând peste cei care vor să facă această meserie, este absolut minunat, nu știți cât de mult o să vă ajute să faceți actorie, să fiți dezinvolți, siguri pe voi, să știți să vorbiți. Sunt entuziasmată că am putut să particip la acest concurs. Felicitări, încă o dată!”, le-a spus artista, cu emoție, artiștilor, fiind însă întreruptă, spre amuzamentul tuturor, de unul dintre micii actori, un băiețel șugubăț, care a întrebat-o ”cine a luat locul întâi”, de altfel, numele scenetei pe care a interpretat-o.
Numeroase premii și felicitări
Categoric, a mai spus actrița Tania Popa, se vede că acești copii au muncit, că au lucrat, au făcut repetiții. Categoric, actoria nu poți să o faci decât dacă îți place foarte, foarte tare. Toți copiii au primit diplome de participare și, de asemenea, au fost acordate premii pentru cea mai bună scenetă, cel mai bun/cea mai bună actriță, cel mai bun monolog, premii ale presei și ale juriului. Festivalul de teatru „D’ale lui Otopeanu” s-a născut în 2007, din dragoste pentru arta spectacolului şi pentru copii şi din dorinţa de a le oferi şansa de a se descoperi pe ei înşişi, de a se afirma, de a se întâlni cu adevăratele valori culturale. Prestigiul concursului a crescut an de an, la fiecare ediţie participând zeci de liceeni care dovedesc multă seriozitate, entuziasm şi dorinţă de afirmare, fiind susținuți și încurajați și în acest an, ca de fiecare dată, de profesorii lor.