Un sistem pentru detectarea materialelor nucleare și radioactive a fost inaugurat, în premieră, pe Aeroportul „Henri Coandă” Otopeni, în condiţiile în care, în România, astfel de echipamente existau până acum doar în punctele rutiere pentru trecerea frontierei, în porturi și gări. Sistemul a fost donat României de către SUA, în cadrul programului privind detecţia și descurajarea contrabandei nucleare, derulat de autorităţile americane în parteneriat cu România. Cu ajutorul aparaturii de ultimă generaţie, poliţiștii de frontieră, pot depista imediat materialele radioactive sau nucleare ascunse în autoturisme sau în bagaje.
La nivel naţional, funcţionează deja 60 de astfel de sisteme mobile de detecţie a radiaţiilor, după ce, începând cu anul 2008, guvernul SUA a investit peste 20 de milioane de dolari în echipamente și în instruirea poliţiștilor care le folosesc.
Astfel, din 2009 și până în prezent, în România au fost scanate aproximativ zece milioane de mașini, pietoni și containere cu marfă.
Ceremonia de inaugurare a sistemului de pe Aeroportul „Henri Coandă” Otopeni a avut loc în prezenţa vicepremierului pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, și a însărcinatului cu afaceri ad-interim al SUA la București, Duane Butcher.
„Sistemul este instalat într-o zonă strategică a României, Aeroportul Internaţional «Henri Coandă» fiind principala poartă naţională de tranzit al mărfurilor pe cale aeriană. În contextul creșterii volumului de mărfuri care trec prin acest punct Cargo, un asemenea sistem modern este un plus de siguranţă pentru cetăţenii noștri. Vreau să subliniez sprijinul consistent pe care Statele Unite ale Americii l-au acordat României atât pentru implementarea acestui sistem, cât și pentru instruirea poliţiștilor de frontieră care îl utilizează”, a declarat Oprea.