Spectacolul de tradiție organizat de Primăria Otopeni și Centrul Cultural ”Ion Manu” a oferit trei ore de energie inepuizabilă, unui public de senzație.
Vineri, 22 iulie, la Otopeni, s-a strâns multă lume dornică de distracție, dornică să danseze, să fredoneze melodiile îndrăgite, să se bucure de libertate și să uite de restricții și de probleme.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 610, ediția print
Orașul Otopeni este cunoscut pentru viața sa culturală activă și dorința locuitorilor săi de a se bucura și de a profita de lucrurile frumoase, de lucrurile de calitate. Multe evenimente importante au avut loc la Otopeni, aducând în public și mulți spectatori din localitățile învecinate, inclusiv din București.
Vineri seară, spectatorii de toate vârstele au venit în număr foarte mare, umplând până la refuz piața din fața Primăriei Otopeni, pentru a participa la mult îndrăgitul și mult așteptatul Varaton. Vorbim despre un spectacol cu o tradiție de mai bine de zece ani, care din păcate, la fel ca multe alte evenimente culturale, a fost suspendat doi ani, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.
O seară incendiară
Spectacolul de vineri, 22 iulie, intitulat Varaton 2022, a adus pe scena din Piața Primăriei Otopeni nume îndrăgite care au însuflețit publicul, l-au determinat să cânte și să danseze și să se bucure de o seară minunată. Tineri și vârstnici s-au bucurat de ritmurile oferite de artiști, într-un concert extraordinar. Primăria Otopeni și Centrul Cultural ”Ion Manu” au oferit o seară incendiară, pe scenă evoluând Spike, Antonia, Mario Fresh, Connect-R, Holy Molly.
În deschiderea spectacolului la care intrarea a fost liberă, a cântat Corul Forte al Centrului Cultural ”Ion Manu”, cu solista Ana Maria Oprea, care a interpretat trei piese compuse de ea. Este cunoscut de altfel faptul că în fiecare an, Corul Forte cântă în deschiderea Varaton, iar de această dată a venit în fața publicului cu piesele ”All we got” și ”This is me”. ”Corul Forte a participat cu 20 de copii, toți din Otopeni, copii care vin consecvent, în fiecare săptămână, la repetiții, la Centrul Cultural”, ne-a declarat Gabriela Daniel, dirijorul Corului Forte al Centrului Cultural ”Ion Manu”.
După prestația plină de mișcare a energicului Connect-R, care a dovedit clar că… ”vara nu se doarme”, ci se cântă și se dansează, Antonia ne-a spus că a revenit în Otopeni, după mulți ani, dar de data aceasta ”a fost ceva fantastic, energia a fost minunată, mi-ar plăcea să am multe concerte de genul acesta. M-am simțit foarte bine, a fost foarte frumos”.
Promisiuni pentru viitor
Vorbind despre organizarea evenimentului, directorul Centrului Cultural ”Ion Manu”, Marian Ghenea, ne-a spus că sunt cel puțin 30 de oameni care au muncit la construcția acestui spectacol, iar în privința participării artistice există numeroase talente care trebuie puse în valoare. ”Acesta este locul potrivit, astfel încât să se creeze o nouă linie muzicală care să bucure, să ne facă să educăm oamenii. A fi unanimi cu ceilalți și a cânta în același moment cu o piață întreagă, de sute de oameni, crează din nou această comunicare între oameni. Ei simt împreună, iar atunci când simțim împreună, problemele, depresiile dispar pur și simplu. Învățăm să ne bucurăm împreună, iar problemele cotidiene nu mai pun atâta presiune pe noi. Există această vindecare prin muzică, pe care o știm toți”, a spus Marian Ghenea. Acesta este convins că prin Varaton 2022 s-a dat startul unei noi serii de evenimente de renume la Otopeni, după cum ne-a obișnuit instituția pe care o conduce.
”Au fost foarte multe evenimente, nu le mai știu numărul, și vor fi în continuare. Sperăm să ne eliberăm de toată constrângerea. Vor fi multe evenimente. Publicul, după cum se poate vedea, este doritor, este avid de spectacole. Am încercat să fie varieteul cât se poate de mare, în așa fel încât să satisfacem gusturile tuturor categoriilor de public. Vor fi și picanterii, vom avea și Taraful Rutenilor, apoi vom reveni în marca noastră, încercând să recreem o unitate estetică, cel puțin muzicală, pentru că scena are 1,3 metri înălțime și atunci, dacă vreți, ca o metaforă, publicul trebuie ridicat la nivelul scenei și nu invers. Vor fi spectacole de teatru, spectacole muzicale de bună calitate cu Filarmonica George Enescu, va fi o activitate normală a unei insituții, care este finanțată în această direcție de către Primăria orașului Otopeni”, a spus directorul.
Marian Ghenea spune că fenomenului cultural nu este nici ușor de făcut, dar nici foarte greu. Depinde cu ce vrei să îi obișnuiești pe oameni. ”De aceea, gândurile bune trebuie să ne însoțească și, în primul rând, buna înțelegere a faptului că la aceste spectacole, cel puțin cele exterioare, la scena din piață, la ele trebuie participat cu bună înțelegere din partea celor care locuiesc peste drum de scenă, pentru că deocamdată acesta este spațiul. Avem promisiunea din partea CL și a primăriei să ne mutăm lângă marele bazin olimpic pentru spectacolele de exterior. În interior este mai simplu”, a concluzionat Marian Ghenea.