Fiecare unitate de învățământ are o capacitate de 60 de preșcolari

Primarul comunei Periș, Albu Anghel, a anunțat finalizarea a două unități de învățământ preșcolar cu program prelungit, respectiv Grădinița Brătulești, o unitate de învățământ preșcolar mult așteptată de părinți, precum și Grădinița Periș.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 626

După cum am mai relatat în paginile ziarului nostru, Grădinița Brătulești reprezintă unul dintre proiectele de suflet ale edilului din Periș. Nu mai este o noutate faptul că primarul Albu Anghel este preocupat să găsească cât mai multe soluții eficiente prin care să le poată oferi părinților posibilitatea de a-și ține copiii în siguranță și într-un mediu cât mai prietenos, cât timp ei sunt la muncă.

Grădinița Brătulești este amplasată pe strada Grigore Alexandrescu nr. 2, iar potrivit datelor tehnice, unitatea va funcționa cu trei grupe de vârstă preșcolară, respectiv grupa mică adică copiii cu vârsta de 3-4 ani, grupa mijlocie, adică ­copiii cu vârsta de 4-5 ani și, bineînțeles, grupa mare pentru copiii care se încadrează în palierul de vârstă 5-6 ani. Fiecare grupă va fi alcătuită din maximum 20 de copii și va avea educatoare cu studii de specialitate și experiență în lucrul cu cei mici.

Primarul Albu Anghel a subliniat că instituțiile de învățământ preșcolar reprezintă un serviciu foarte important pe care administrația locală trebuie să îl acorde părinților.

Grădinița nouă a fost realizată în baza unui contract de asociere cu Consiliul Județean Ilfov, pentru Brătulești, și va fi susținută financiar de la bugetul local. ”Cota noastră de participare este de aproximativ 1 milion de lei. Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de aproximativ 4 milioane de lei, actualizată. Construcția este finalizată, nu mai trebuie făcut nimic. Unitatea trebuie doar predată către Școala Brătulești, pentru ca Inspectoratul Școlar Județean Ilfov să stabilească organigrama pentru educatori și personal auxiliar”, a spus primarul Albu Anghel.

Confort și siguranță pentru preșcolarii comunei

Primarul ne-a asigurat că grădinița dispune de toate sistemele de siguranță împotriva incendiilor prevăzute de lege, precum și un izolator și un cabinet medical, bucătărie și sală de mese. Potrivit documentației proiectului, s-a dorit realizarea unei grădinițe cu o suprafață construită de 564 metri pătrați. Grădinița a fost construită pe structură în cadre din beton armat, închideri din zidărie de cărămida GV, planșee (inferior și superior) din beton armat, în regim de înălțime parter, iar șarpanta a fost realizată din lemn de rășinoase ecarisat și ignifugat. Cele trei săli de grupă sunt dotate cu grup sanitar propriu, există bucătarie și sală de mese, un hol multifuncțional, cabinet medical și cameră tehnică. Prin proiect s-a asigurat acces carosabil și acces pietonal în incintă, fiind amenajate locuri de parcare în incintă, teren de joacă pentru copii, platformă, împrejmuire și spații verzi. În proiect este menționat faptul că construcția este dotată cu toate facilităţile necesare funcționării acesteia.

Edilul a adăugat că lucrările au fost terminate și la grădinița Periș, o unitate de învățământ preșcolar similară celei din Brătulești, astfel că cel mai probabil, ambele instituții vor fi funcționale începând de anul viitor. ”Ambele unități au câte trei clase a douăzeci de copii”, a spus primarul.

Grădinița din Periș, situată pe strada Principală, lângă liceu, are o suprafață de aproximativ 650 mp și a fost realizată cu fonduri de la Ministerul Educației. Și aici, urmează o procedură similară de predare a unității către Liceul Periș, urmând întocmirea organigramei de către IȘJ Ilfov.