Marţi, 9 decembrie a fost o zi importantă pentru angajaţii primăriei din Dragomireşti Vale: s-au mutat în noua clădire a primăriei, în sfârşit, terminată şi, era şi zi de salariu.
8 ani s-a construit primăria nouă
Ne-am oprit într-o doară la Dragomireşti-Vale şi steagurile arborate şi parcarea ocupată „vorbeau” despre ceva acţiune în clădirea cu două etaje. Apare şi primarul Gheorghe Socol şi după ce schimbăm politeţuri în vântul tăios şi soarele cu dinţi al iernii, ne invită în „casa nouă” a primăriei. Şi povesteşte Gheorghe Socol: „Da, e prima zi de lucru în noua clădire. 8 ani a durat construcţia şi, cu toate că recepţia finală e făcută din primăvară, înainte de Paşti, nu am putut să ne mutăm din cauză că nu aveam mobilier. Toată lumea spunea să luăm birourile vechi. Dar, ce aveam în vechea primărie era din anii ’60, ridicai un pic şi se fărâmau. Am spus, atunci, că nu mutăm nimic, până nu avem mobilă nouă. Până la urmă, am făcut de comandă la cineva de la Bragadiru şi le plătim din bugetul anului viitor. Apoi, vom transforma vechiul sediu al primăriei într-un birou de evidenţa populaţiei. Nu se va întâmpla mai repede de mai-iunie 2014, după renovarea mai mult decât necesară… Nu am făcut nimic acolo timp de 6 ani, e o clădire a anilor 1948-1950, construită de locuitorii de aici şi a fost mereu primărie”, povesteşte primarul Gheorghe Socol
An mai greu ca 2013….
Discuţia alunecă inevitabil spre sfârşitul anului şi despre felul în care decurs cel din care mai sunt doar două săptămâni. Doar că primarul Gheorghe Socol exclamă: „ An mai greu ca în 2013 nu am avut de multă vreme!!! Din toate punctele de vedere. Economic a fost cumplit. Pe nea Ion care vine la uşă nu-l interesează politicul. Un metru de drum judeţean nu s-a făcut în 2013! UN metru! De 12 ani de zile nu a pus nimeni o lopată de astfalt pe el. E jale, bani nu sunt şi din nou am făcut rectificare pe minus la învăţământ. De ce? Nu se dau banii. Să vă explic: până acum, profesorii îşi luau salariile pe decembrie în chiar luna decembrie. Acum, salariul este reportat pentru data de 10 ianuarie 2014. Eu zic că nu e bine aşa. Puteau să dea şi profesorilor banii mai repede, aşa cum se dau pensiile. Circuitul banilor destinaţi salariilor cadrelor didactice nu are decât o legătură mică cu noi, primăria. Banii vin din cotele defalcate de TVA, prin CJI, prin Administraţia Financiară şi se alătură bugetului nostru. Noi doar facem ordinele de plată către ei. Sunt unii care vin şi spun că nu au bani pentru că nu are primăria. Dar, primăria nu are nicio vină! Sunt 80 de cadre didactice şi peste 100 cu tot cu personalul auxiliar. S-au făcut personalităţi juridice la învăţămân iar acum, nu-şi pot lua banii. Conducătorul cu personalitate juridică şi ştampilă nu are nicio pârghie: serviciu financiar sau secretariat. Ce face în acest caz, deşi are această personalitate juridică? Se roagă în stânga şi-n dreapta… Am obţinut o decizie de la Inspectorat ca serviciul financial-contabil şi secretariat să fie în surbordinea liceului. Personalitatea juridică acordată unităţilor de învăţământ nu foloseşte la absolut nimic!”
Proiectul campusului şcolar de la liceu
Şi pentru că suntem la fel de nerăbdători ca toţi dragomiriştenii să vedem liceul „Vintilă Brătianu” renovat şi mărit, l-am întrebat pe Gheorghe Socol de sprestadiul lucrărilor.” În 23 noiembrie 2013 s-a semnat contractul de execuţie lucrări, căci finanţarea s-a semnat în mai 2012 prin ADRBI. Normal, am avut şi contestaţii şi din această cauză este şi pauza de atâtea luni. Contestaţiile erau normale pentru că valorile sunt destul de mari – 8 milioane euro cu 5% contribuţia primăriei – şi toată lumea vrea să lucreze. Nu s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, căci mai avem noi nişte documente de făcut, să predăm amplasamentul. Am stabilit de comun acord cu constructorul ca în 10-15 ianuarie să dăm ordinul de începere a lucrărilor. Termenul de execuţie este de 8 luni de zile şi sperăm că, deşi volumul lucrărilor este mare, să fie toate terminate: modernizarea clădirilor existente, construirea unei săli de sport, a unor garsoniere pentru profesori, a unui cămin pentru elevi, renovarea cantinei, reabilitarea instalațiilor de apă, canalizare, gaze a rețelelor electrice, precum și dotarea cu calculatoare și mobilier nou. E vremea schimbărilor şi la Dragomireşti-Vale!”, povesteşte primarul.
Aranjamente florale „made in Dragomireşti”
Însă, ceea ce poate multă lume nu ştie este faptul că liceul „Vintilă Brătianu” a dat României florari pricepuţi. De fapt, am aflat acest detaliu pipăind aranjamentele florale de un bun gust desăvârşit, prezente în noua clădire a primăriei, atât de armonios realizate încât am crezut că sunt…de plastic, iertată să ne fie neştiinţa. Amuzat, primarul Gheorghe Socol precizează: „Dragomireşti este pe primul loc în tot ceea ce înseamnă aranjamente florale în România. Toate aranjamentele florale pe care le vedeţi la Preşedinţie, la Parlament şi în alte instituţii publice sunt realizate aici, la Dragomireşti. Florăria Iatan este cea care se ocupă şi proprietara este absolventa liceului de horticultură de aici. Jumătate din florăresele care se respectă cu adevărat în Bucureşti au absolvit la Vintilă Brătianu. Între timp, au mai dispărut şi ele, din păcate”.
Nu l-am lăsat pe primarul Gheorghe Socol într-o dispoziţie veselă. Apropiata mărire de salariu de care vor beneficia primarii, i-a lăsat un gust amar: „Eram de alt principiu: nu să ne majoreze doar nouă, primarilor, cu 30%. Trebuia mărit şi salariul celorlalţi, căci toţi muncesc oricum, pe o schemă diminuată. Trebuiau să aibă şi ei 5-7 %, sunt oameni aici cu 6 milioane şi mi-e ruşine când semnez statul de plată. Nu e corect!”. Şi nu l-am putut contrazice.