Gradinița Nr. 1 din Pantelimon, creată după toate standardele europene, a fost inaugurată și și-a deschis larg porțile pentru cei peste 240 de preșcolari și antepreșcolari care i-au trecut pragul, fiind una dintre cele mai primitoare unități de învățământ din județul Ilfov, spațiu ideal unde cei mici se simt ca acasă, dar încep să se formeze și li se pun bazele educației adultului de mai târziu.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 669, ediția print
La deschiderea oficială a noii grădinițe din Pantelimon, care dispune și de locuri de creșă, au participat, atât primarul orașului, Marian Ivan, cât și președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, vicepreședintele CJI, Vicențiu Voicu, inspectorul general școlar al IȘJ Ilfov, Adriana Stoica, viceprimarul Viorel Cecate, alături de consilieri locali, reprezentanți ai administrației publice și locale, precum și preoți ai parohiilor din oraș, care au sfințit grădinița. Vinerea trecută, în ziua porților deschise, când a avut loc și inaugurarea oficială, curtea Grădiniței Licurici a fost neîncăpătoare pentru copiii, părinții și bunicii comunității.
”Am vizitat împreună cu peste 700 de persoane, fiecare încăpere din cei 4.000 mp ai grădiniței. Am fost încântat să văd roadele muncii noastre și să știu că peste 240 de copii încep noul an școlar în una din cele mai mari grădinițe din Ilfov. Vă mulțumesc tuturor celor care ne-ați fost alături, președintelui Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma și vicepreședintelui, Vincențiu Voicu, colegilor din Primărie și din grădiniță, care au depus mai mult decât muncă în acest proiect ambițios, punând foarte mult suflet. Dragi părinți, sprijiniți-vă copiii și prioritizați educația în viața lor, noi vă vom susține!”, a transmis primarul Marian Ivan, menționând că a fost depus pentru finanțare un proiect menit să obțină fonduri europene, pentru ca de anul viitor să poată fi construită și o școală verde în orașul Pantelimon.
Prof. Adriana Stoica a felicitat administrația locală pentru implementarea acestui proiect îndelung așteptat și important pentru comunitate, cât și cadrele didactice ale noii unități de învățământ preșcolar pentru modul în care și-au întâmpinat noi învățăcei. ”Prin inaugurarea de noi unități școlare, venim în întâmpinarea creșterii populației din județul Ilfov, o problemă de actualitate căreia trebuie să îi găsim soluții cât mai rapide. Grădinița și creșa inaugurate pentru acest nou an școlar vor acoperi o mare parte din nevoile stringente ale familiilor cu copii mici”, a spus inspectorul școlar general al județului Ilfov.
”Copiii sunt viitorul, iar în ei investim cu dăruire și speranță pentru un mâine mai frumos. Educația este piatra de temelie pentru un parcurs profesional și personal de succes, astfel că este important orice efort al administrației, care aduce posibilitatea copiilor de a se bucura de un mediu școlar îmbunătățit, inovator și sigur”, a declarat, la rândul său, președintele CJI, Hubert Thuma.
O infrastructură educațională modernă
Noua grădiniță cu program prelungit a orașului dispune de grupe de antepreșcolari, având în vedere că administrația a sesizat nevoia cetățenilor de a avea o creșă în oraș. Aceasta a fost îndelung așteptată de cetățeni știut fiind faptul că acest segment educațional este deficitar la nivel național. Noua unitate de învățământ este amplasată pe Str. George Călinescu și include, la grădiniță, 3 grupe mici, 3 grupe mijlocii și 3 grupe mari de copii, corespunzătoare unei infrastructuri pentru 180 de copii de vârstă preșcolară, care contribuie la creșterea numărului de copii înscriși în învățământul preșcolar cu 35,29%. Clădirea dispune de parter și etaj, bucătărie proprie, sală de mese, spălătorie, dormitoare, toate anexele necesare desfășurării activității, precum și spații verzi, loc de joacă.
Proiectul educațional a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 10, Îmbunătățirea Infrastructurii Educaționale. Valoarea totală a proiectului este de 27,615,666.91 lei, din care 7,152,221.99 lei reprezintă valoarea finanţării nerambursabile obţinute. Obiectivul general al proiectului a fost creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii a copiilor din orașul Pantelimon prin dezvoltarea infrastructurii de învățământ antepreșcolar și preșcolar, în special pentru copiii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului. Obiectivele specifice ale proiectului au presupus construcția unui spațiu educațional de tip grădiniță cu grupe de antepreșcolari. Proiectul și-a propus îmbunătățirea accesului la învățământul antepreșcolar din orașul Pantelimon prin creșterea capacității de școlarizare, prin construcția unei grădinițe în care să funcționeze și 10 grupe de creșă, astfel încât să conducă la asigurarea infrastructurii necesare pentru înscrierea copiilor în învățământul antepreșcolar, în orașul Pantelimon.
Proiectul presupune și implementarea normelor de securitate la incendiu, inclusiv sistemul alternativ de energie electrică cu panouri fotovoltaice. Proiectul a fost astfel dimensionat încât s-a folosit numai beton cu caracteristici superioare, toată infrastructura este hidrotermoizolată, iar scara de incendiu este independentă de clădirea grădiniței. Obiectivul are 4 lifturi, atât pentru persoane cât și pentru circuit administrativ.
”Mulțumim domnului primar Marian Ivan, domnului viceprimar Viorel Cecate, Consiliului Local al orașului Pantelimon și doamnei Inspector Școlar General Adriana Stoica pentru implicarea in realizarea acestui proiect mult așteptat de comunitatea noastra. În mod deosebit, doresc să felicit toți angajații grădiniței noastre pentru eforturile depuse, astfel încât să putem primi copiii orașului Pantelimon în cele mai bune condiții și să le oferim o educație de calitate” a transmis Mariana Liscan, directoarea Grădiniței Nr. 1 Pantelimon, unitate de învățământ preșcolar care își așteaptă de acum prichindeii în cele două locații, respectiv Lebăda și Licurici.