O nouă ediție a festivalului de teatru pentru liceeni „D’ale lui Otopeanu”, organizată de elevii Liceului Teoretic „Ioan Petruș”, din Otopeni, a făcut ca sala de spectacole a Centrului Cultural „Ion Manu” să devină neîncăpătoare, luni, 8 mai, ca o încununare a evenimentului organizat de tinerii învățăcei ai aceleiași prestigioase instituții școlare ilfovene, ce au sărbătorit, în același timp, și Ziua Europei.

Articol apărut în nr. 351 al Jurnalului de Ilfov, ediția printteatru 1

Spectacolul oferit de elevi a fost un adevărat succes, fapt dovedit de punctajul foarte strâns, așa cum ne-a mărturisit Bianca-Lavinia Crețu, reprezentantă a elevilor și jurat, care a subliniat că orele de muncă, timp de o lună de zile, ale tinerilor actori, au fost recompensate de aprecierile publicului foarte numeros. Din păcate, nu puteau fi decât trei echipe câștigătoare: Locul 1, a fost acordat tinerilor actori Mădălina Epurescu și Narcis Zamfir, cu scenetele „O noapte furtunoasă” și „Poezia Cinematograf”, Locul 2 a fost câștigat de Ioana Amalia Anghel și Marius Alexandru Stan cu sceneta „Tanța și Costel”, iar tinerele Nicoleta Popa și Andreea Voroșciuc s-au clasat pe Locul 3, cu sceneta „Buclucașa literă F”.

Dar cea mai potrivită și emoționantă descriere a evenimentului nu ne-o puteau împărtăși decât tinerii actori.

„D’ale lui Otopeanu”… ceva de vis. Așa s-au simțit elevii liceului. Așa ne-am simțit și noi. Iată ce ne-a mărturisit una dintre tinerele vedete: ”Clipe de vis, clipe de tensiune, agitație, nervi, fericire. Totul a început când afișele au fost puse peste tot în liceu. Oriunde priveai, vedeai scris despre acest minunat spectacol și, bineînțeles, tentația de a urca pe scenă devenea din ce în ce mai mare. Nu a durat mult până când atât eu, cât și prietenul meu, am decis că trebuie să facem ceva, ceva ce ne place și ne reprezintă, și anume să urcăm pe acea scenă și să dăm tot ce avem mai bun. În urma acestei alegeri, a trebuit să ne căutăm o piesă frumoasă, accesibilă… am găsit-o… „Tanța și Costel“ de Ion Băieșu. Odată cu alegerea piesei au început repetițiile și stresul. Înainte de spectacol nu am putut dormi de emoții, iar în ziua cea mare, inimile ne băteau cum nu ne-au bătut niciodată. Urcând pe scenă, simțeam cum ne tremurau vocile, simțeam că am uitat totul, însă toate acestea s-au schimbat în momentul în care a început piesa. Ne-am simțit imediat apreciați, lucru care ne-a făcut să ne revenim și să fim cât mai naturali.

După ce numărul s-a terminat, nu puteam simți altceva decât fericire și mândrie. Pentru noi, faptul că am reușit să facem publicul să se simtă bine a fost cea mai mare fericire, nimic nu mai conta. Nu ne-am gândit nicio secundă la premii, aveam în minte doar faptul că munca noastră nu a fost în zadar, iar în momentul în care numele noastre au fost strigate pentru a lua diplomele de la locul al doilea a fost ceva de nedescris. Am simțit din nou fericirea și mândria supremă. Mulțumim din suflet publicului, juriului și doamnei profesoare Monica Chiriță, organizatorul concursului, ne-a declarat Amalia Anghel.

”Încercăm să continuăm tradiția fostului nostru director, doamna Ioana Ungureanu, care a fost coordonatorul acestui proiect cu mulți ani în urmă. Sunt peste 20 de elevi implicați în festival, o mână de oameni inimoși. După o muncă asiduă, de aproape o lună de zile, noi zicem că am creat miniscenete ce vor plăcea publicului, atât publicului tânăr, cât și publicului matur, presărate cu umor și candoare. Discutăm despre elevi de liceu, ce fac lucrul acesta de plăcere. Au prins această dragoste către lectură, către dramaturgie. Nu avem profesor de teatru, în schimb, directorul Casei de Cultură, Marian Ghenea, ne‐a ajutat și ne-a îndrumat în realizarea acestui spectacol. Avem nouă scenete a câte doi, trei copii, preluate de pe internet, adaptate și reinterpretate de ei”, ne-a declarat Monica Chiriță, profesor organizator al festivalului de teatru pentru liceeni.

Doi dintre tinerii concurenți în festival sunt deciși să facă carieră în teatru. Tânărul Narcis Zamfir este hotărât, alături de partenera sa de scenă, Mădălina Epurescu, să devină actor profesionist. Cei doi adolescenți, elevi în clasa a XII-a, și-au descoperit pasiunea pentru teatru, încă de când erau mici, iar acum se pregătesc să meargă la facultatea de profil, la Cluj, fiind ajutați și îndrumați pentru susținerea examenului de Marian Ghenea, directorul Centrului Cultural „Ion Manu”, din Otopeni, care a organizat de altfel, în cadrul instituției pe care o conduce, și un curs de actorie, începând cu luna ianuarie, anul trecut.

Ca orice instituție care se respectă, ne-a fost prezentată tânăra Agatha Nicolae, elevă în clasa a noua și purtător de cuvânt al Consiliului Școlar al Elevilor. Aceasta ne-a declarat că are și misiunea de prezentator al spectacolului, fiind implicată într-un proiect solicitant, dar care îi oferă ocazia de a-și cunoaște colegii și profesorii și de a se implica în activități frumoase.

Festivalul de teatru „D’ale lui Otopeanu” s-a născut în 2007, din dragoste pentru arta spectacolului şi pentru copii şi din dorinţa de a le oferi şansa de a se descoperi pe ei înşişi, de a se afirma, de a se întâlni cu adevăratele valori culturale. Prestigiul concursului a crescut an de an, la fiecare ediţie participând zeci de liceeni care dovedesc multă seriozitate, entuziasm şi dorinţă de afirmare, fiind susținuți și încurajați și în acest an, ca de fiecare dată, de profesorii lor.

Din juriu, au făcut parte, alături de reprezentanta consiliului elevilor, profesor Viorica Hera – director Liceul Teoretic „Ioan Petruș”, profesor Maria Gridan, director adjunct și profesor Victorița Matei.