Energia electrică utilizată pentru irigaţii va fi cumpărată direct de la Hidroelectrica şi nu de la „băieţii deştepţi”, la nişte preţuri foarte mari, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

„Am avut o discuţie cu cei de la Hidroelectrica, astfel încât curentul pe care îl foloseşte Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) ca să ducă apa care este gratuită până la acele staţii de punere sub presiune să îl cumpărăm direct de la Hidroelectrica, să nu îl mai cumpărăm de la băieţii ­deştepţi la nişte preţuri foarte ­mari. Facem un apel şi la micii fermieri, cei care nu sunt în organizaţiile de udători, dar care au echipamente de irigaţii, să anunţe filialele teritoriale ale ANIF pentru ca noi să avem o evidenţă a cantităţii de apă pe care trebuie să o introducem pe canale. Astfel, au posibilitatea să irige chiar şi ­aceşti mici fermieri, chiar dacă nu fac parte din aceste asociaţii de udători care au contracte cu noi”, a spus Oros.

Doar 10% din suprafața arabilă este irigabilă

El a anunţat că la ora actuală doar 10% din suprafaţa arabilă este irigabilă, iar până acum ­s-au irigat culturile pe doar 102.000 ha dintr-un total de 844.000 de hectare contractate.

„A fost un program ambiţios început în 2016 privind reabilitarea infrastructurii principale care deservea cam 2 milioane de hectare şi trebuiau să fie cheltuite sume apropiate de un miliard de euro. Situaţia pe care am preluat-o este că s-au cheltuit doar o cincime, aproximativ 200 de milioane de euro şi s-a reabilitat (infrastructura n.r.) cam pe 800.000 de hectare. Asta este capacitatea irigabilă pe hârtie, dar acum când vom porni activitatea de irigare vom vedea şi calitatea lucrărilor care s-au făcut în această perioadă, dacă s-a urmărit un grafic de lucrări, dacă lucrările s-au executat şi sunt de calitate şi dacă efectiv cele 840.00 de hectare sunt într-adevăr irigate”, a subliniat şeful MADR.

Situaţia la zi prezentată de Oros arată că au fost umplute cu apă canalele pe o distanţă de 1.621 de kilometri, iar suprafaţa deservită este de 504.000 hectare, dar cu toate acestea fermierii nu au solicitat irigarea culturilor.

Fermierii afectați de secetă vor primi despăgubiri

Acesta a reamintit că fermierii care nu se află în suprafeţele irigabile, dar sunt foarte afectaţi anul acesta de secetă, vor primi despăgubiri, „pentru prima dată în ultimii 10 ani”.

„Pentru cei care nu sunt pe suprafeţele irigabile şi sunt foarte grav afectaţi de această secetă pedologică puternică şi extremă nemaîntâlnită în ultimii ani, am dat acel ordin comun cu Ministerul Afacerilor Interne prin care Comisiile judeţene, Comisiile locale pentru situaţii de urgenţă să consemneze toate pagubele produse de secetă, astfel încât să-i despăgubim. Vreau să reamintesc ca vor fi despăgubiţi pentru prima dată în ultimii 10 ani”, a menţionat şeful MADR.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.496