Începând din data de 1 aprilie 2019, a fost dat startul pentru depunerea la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a cererilor pentru primele de asigurare ale culturilor agricole, animalelor și plantelor.

Pe data de 8 mai, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că sesiunea de depunere a cererilor pentru primele de asigurare este deschisă până-n data de 30 noiembrie 2019.

Potrivit Ministerului Agriculturii, suma totală disponibilă este de 43 de milioane de euro și se va epuiza în funcție de numărul de cereri depuse.

Așadar, începând cu data de 1 aprilie 2019, se află în derulare sesiunea de depunere a cererilor de finanțare pentru submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, cu scopul de a încuraja fermierii să își asigure culturile împotriva fenomenelor climatice nefavorabile, cum ar fi: inundații, secetă, grindină, îngheț, ploi torențiale, tornade, furtuni etc.

Sesiunea ­anuală de depunere a cererilor de finanțare pentru această submăsură este  împărțită în două etape: pentru culturile de primăvară și pentru cele de toamnă.

Etapa curentă de depunere a dosarelor cererilor de finanțare, aferentă culturilor de primăvară, se desfășoară în intervalul 01.04.2019 – 30.11.2019. Alocarea financiară pentru întreaga perioadă de programare este de 42.797.487 euro, depunerea dosarelor cererilor de finanțare realizându-se continuu până la epuizarea fondurilor.

Valoarea sprijinului nerambursabil

Ministerul Agriculturii a stabilit că valoarea sprijinului public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este stabilit în funcție de dimensiunea economică a fermelor, astfel:

•70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor mici cu dimensiunea economică până la 11.999 euro standard output (SO);

•55% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor cu dimensiunea economică mai mare sau egală cu 12.000 SO.

Pentru a beneficia de sprijin, solicitantul va încheia o asigurare pentru riscurile prevăzute, angajându-se să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contractul de asigurare. Condițiile de eligibilitate sunt detaliate în Ghidul solicitantului publicat pe pagina de web a AFIR (www.afir.info/Investiții PNDR/sM 17.1).

Alte informații relevante sunt disponibile pe paginile web ale AFIR (www.afir.info) și MADR (www.madr.ro).

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.451