S-au reimpus o serie de restricții și au apărut unele noi!
@ CJSU Ilfov a dispus o serie de măsuri specifice, pentru cele 13 localități din județ @ Dacă rata de incidență va depăși 3 la mia de locuitori, se vor impune noi măsuri, mai drastice
Pe 7 octombrie 2020, la două zile după emiterea de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a Hotărârii 47 privind aprobarea listei ţărilor/zonelor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice, la sediul Prefecturii Ilfov a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), în cadrul căreia s-a adoptat Hotărârea 18 privind măsurile dispuse pentru unele localități din județul Ilfov.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 520, ediția print
Astfel, având în vedere rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile (mai mare de 1,5/1.000 locuitori), CJSU Ilfov a decis ca, din 8 octombrie 2020, ora 12.00, în orașele Bragadiru (rată de incidență 2,04), Buftea (1,58), Chitila (1,83), Măgurele (2,07), Otopeni (1,80), Popești-Leordeni (1,69), Voluntari (1,80) și în comunele Berceni (2,64), Brănești (2,74), Chiajna (1,84), Corbeanca (1,79), Dascălu (2,72) și Domnești (1,89), activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, să fie interzisă.
Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare din localitățile menționate anterior este permisă doar pentru clienții cazați în acele unități.
Activitatea cinematografelor și organizarea de festivaluri și/sau concerte și activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități în baruri, cluburi și discoteci nu este permisă în cele 13 localități menționate anterior.
Activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cazinouri, cu excepția pariurilor și loteriilor unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanțare și a măsurilor de siguranță sanitară, nu este permisă, de asemenea, în localitățile menționate.
În toate spațiile publice deschise aflate pe o rază de 50 metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învățământ, precum și al instituțiilor publice, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani! Autoritățile publice locale au obligația de a afișa la loc vizibil și de a marca fiecare cale de acces (bulevarde, străzi, alei, etc.) printr-un semn/marcaj distinctiv pentru delimitarea spațiilor publice deschise aflate pe o rază de 50 metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învățământ și al instituțiilor publice.
De asemenea, s-a decis intensificarea activităților de control în piețe, târguri, mijloace de transport în comun și în perimetrul unităților școlare.
Reluarea activităților restricționate se va dispune tot prin prin hotărâre a CJSU Ilfov, în condițiile în care rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile va fi mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.
Analize punctuale dacă se va depăși incidența de 3 la mia de locuitori
”În 13 localităţi din Ilfov – Berceni, Brănești, Bragadiru, Buftea, Chiajna, Chitila, Corbeanca, Dascălu, Domnești, Măgurele, Otopeni, Popești-Leordeni și Voluntari – incidenţa cazurilor a depășit 1,5/la mia de locuitori. Iar una dintre deciziile adoptate astăzi se referă la activitatea agenţilor economici care desfășoară activităţi de tipul restaurante, cafenele și alte asemenea – care se suspendă până la revenirea la situaţii cu incidenţă sub 1,5/la mia de locuitori în toate cele 13 localităţi. În ceea ce privește școlile, s-a luat măsura ca și la București, purtarea măștii în apropierea școlilor la mai puţin de 50 de metri distanţă, și noi am luat în calcul nu numai școlile, ci și instituţiile publice, acolo unde oamenii merg pentru a-și rezolva diferite probleme. Se creează aglomerări de persoane, și de aceea trebuie să luăm măsuri suplimentare și în cazul acestor instituţii. (…) Judeţul Ilfov are o specificitate aparte, pentru că o mare parte dintre cei care au buletin de București locuiește în această zonă administrativă. Nu și-au schimbat buletinele și, de aceea, și raportările sunt făcute diferit, iar lucrurile trebuie abordate în mod diferit (…). Avem Popești-Leordeni, cu aglomerare deosebită, avem Chiajna, avem Voluntari, avem în Dobroești, avem toate localităţile din jurul Ilfovului care au avut o dezvoltare deosebită din punct de vedere imobiliar”, a explicat prefectul județului Ilfov, Daniel Zamfir. Acesta a adăugat că, în eventualitatea în care vor exista localităţi unde se va depăși incidenţa de îmbolnăviri COVID-19 de 3 la mia de locuitori se va face o analiză punctuală pe zona respectivă.
”Nu putem să spunem că se vor închide sau nu (n.r. – marile centre comerciale) doar pentru că se atinge această rată, pentru că vom putea să obţinem 3 la mia de locuitori luând în calcul și căminele de bătrâni, care pot să aibă un număr mare de persoane contaminate (…), dar asta nu înseamnă că există un risc mai mare pentru localitatea respectivă”, a mai spus prefectul. Iar despre posibila carantinare a unor localități din județ, în contextul în care rata incidenţei va depăși 3 la mia de locuitori, oficialul a precizat că se vor lua măsurile corespunzătoare după analizarea situaţiei existente la acel moment. ”După ce se analizează situaţia concretă la momentul respectiv și locul respectiv se vor lua măsurile corespunzătoare (…), e unul dintre indicatorii care pot fi luaţi în calcul atunci când se va lua o astfel de decizie”, a precizat prefectul judeţului Ilfov.
Scenarii modificate
În cele 13 localități ilfovene menționate funcționează 49 de grădinițe, școli și licee. 29 dintre ele, potrivit anexei din Hotărârea 18 a CJSU Ilfov au trecut de la scenariul verde, la cel galben, Școala primară ”KinderStar” Berceni a trecut din scenariul verde în roșu, , iar 19 școli au trecut din scenariul galben în scenariul verde.
Potrivit anexei Hotărârii 19/8.10.2020 a CJSU Ilfov, Școla Gimnazială Nr. 1 Buftea a trecut din scenariul galben în roșu (au apărut 3 cazuri pozitive de COVID-19, la elevi) și, tot în Buftea, Școala Gimnazială Nr. 3 a cerut prelungirea și pentru intervalul 13-16.10.2020 a scenariului roșu, însă motivul este ”continuarea lucrărilor de infrastrucutră”. La Bragadiru, Grădinița Nr. 1 a intrat din 12.10.2020, în scenariul galben, din roșu, ca urmare a finalizării lucrărilor de mansardare.
Referitor la școlile din județ, prefectul a menționat că ”în momentul de faţă ne aflăm în situaţia scenariului galben, nu neapărat roşu, deşi sunt câteva unităţi de învăţământ care funcţionează în scenariul roşu, pentru că nu au luat în calcul doar incidenţa din zona respectivă, ci e luat în calcul şi numărul de îmbolnăviri din unitatea respectivă”.
Datele DSP Ilfov pentru 11 octombrie
Potrivit datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, pe 11 octombrie 2020, ora 15.00, situația epidemiologică înregistrată la nivelul județului era următoarea:
@Teste efectuate: 20.738;
@Persoane confirmate cu COVID-19: 3.989;
@Persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până la data menționtă: 3.032;
@Persoane confirmate cu COVID-19 decedate: 81;
@Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare la domiciliu: 648;
@Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare instituționalizată: 0;
@Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină la domiciliu: 404;
@Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină instituționalizată: 1;
@Persoane confirmate cu COVID-19 internate: 130;
@Persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Județean de =Urgență Ilfov: 75, dintre care 15 la ATI.
Fără spectacole
Instituția Prefectului – Județul Ilfov a anunțat pe 8.10.2020, adoptarea în cadrul CJSU Ilfov a Hotărârii 19 privind o serie de măsuri dispuse la nivelul județul.
Astfel, din 8.10.2020, Centrul Judeţean de Coordonare și Conducere a Intervenţiei Ilfov își desfășoară activitatea la sediul Centrului Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă din Șos Cotroceni nr 34, sector 6, București. În cadrul Centrului Judeţean de Coordonare și Conducere a Intervenţiei Ilfov vor desfășura activităţi cu prezenţă fizică reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Dealul Spirii” București- Ilfov, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ilfov, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov, Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Ilfov. De asemenea, din 9.10.2020 ora 12.00, organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituţiilor și companiilor de spectacole și/sau concerte nu mai sunt premise în cele 13 localități ilfovene, aflate sub incidența hotărârii CJSU Ilfov anterioare – Bragadiru, Buftea, Chitila, Măgurele, Otopeni, Popești Leordeni, Voluntari, Berceni, Brănești, Chiajna, Corbeanca, Dascălu și Domnești. Reluarea activităților restricționate se va dispune prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov, în condițiile în care rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile va fi mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori.
Nu se exclude intrarea unor sectoare ale Capitalei în carantină
Și la nivelul Capitalei, prefectul Gheorghe Cojanu a anunţat că în ședinţa Comitetului Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) s-a decis închiderea barurilor, cluburilor și discotecilor din București. De asemenea, s-a hotărât ca perimetrul exterior al unităţilor de învăţământ unde este obligatorie purtarea măștii de protecţie în intervalul orar 7.45 – 21.15, de luni până vineri, să fie redus de la 100 m la 50 m. Potrivit lui Gheorghe Cojanu, CMBSU a mai decis interzicerea jocurilor de noroc și a cazinourilor, cu excepţia pariurilor și loteriilor unde se eliberează bilet.
Despre intrarea în carantină a unor sectoare ale Capitalei, prefectul a declarat că acest lucru este posibil dacă rata de incidenţă a COVID-19 crește. ”Carantinarea sectoarelor este posibilă. Ieri m-a întrebat cineva dacă putem să facem carantină așa, mai pe cartiere, e mai dificil, dar, dacă se va impune, vom face și acest lucru”, a spus Cojanu, precizând că va cere o situaţie privind incidenţa infecţiilor cu SARS-CoV-2 pe sectoare.
De asemenea, prefectul Capitalei a adăugat că, dacă rata de incidenţă va ajunge la 3, se vor lua ”măsuri extreme”. ”Starea de urgenţă va fi impusă dacă se ajunge la 3. Dar starea de urgenţă nu poate fi impusă de CMBSU, ea este impusă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, iar Guvernul adoptă acte normative în acest sens. Dar am spus, ne putem aștepta”, a explicat prefectul. ”Ce vă spun că vom face imediat? intensificăm controalele. Jandarmeria, Poliţia, organismele deconcentrate de la nivelul Municipiului București vor lua măsuri pentru controale intense și cu aplicarea sancţiunilor, că nu se mai poate așa. Ne uităm pe peroane, în staţii, lumea nu prea poartă mască”, a precizat prefectul Capitalei. În opinia sa, trebuie luate măsuri de constrângere pentru respectarea măsurilor impuse ca urmare a epidemiei de COVID-19. ”Constrângerea ar fi amenda până una alta, iar, Doamne ferește, pentru cei care sunt izolaţi și nu respectă izolarea acolo se poate întocmi dosar penal”, a concluzionat oficialul.
Atenție la centrele sociale!
Se recomandă sistem de lucru prin rotație la săptămână
Președintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a solicitat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului (DGASPC) Ilfov să ia în calcul reintroducerea sistemului de lucru prin rotaţie, la o săptămână, pentru angajaţii din centrele sociale din subordine.
Petrache a precizat, de asemenea, că în prezent (n.r. – 7 octombrie 2020) nu există vreun caz de COVID-19 în centrele sociale ale DGASPC Ilfov, iar propunerea sa vizează limitarea riscului de transmitere a COVID-19. El a amintit că sistemul de lucru prin rotaţie în centrele sociale ale DGASPC Ilfov a fost implementat în timpul stării de urgenţă și aproximativ două luni după instituirea stării de alertă.