Direcția Județeană de Statistică Ilfov anunță organizarea Recensământului Populației și Locuințelor de Probă, acțiune pentru care au fost selectate circa 445 de gospodării din Ștefăneștii de Jos, Ilfov. ”Recensământul de probă” reprezintă etapa de pregătire a Recensământului Populației și Locuințelor, efectuat de către Institututul Național de Statistică (INS), în semestrul I al anului 2022.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 538

În ce constă exact acest ”Recensământ de probă”? Pentru început, persoanele selectate în eșantion vor primi un pliant informativ (disponibil și pe www.recensamantromania.ro şi ­www.insse.ro). La nivel național au fost selectate peste 50.000 de gospodării din mediul urban sau rural pentru ”probă” și, cum arătam mai sus, la nivel județean, circa 445 de gospodării din Ștefăneștii de Jos. Scopul Recensământului Populației și Locuințelor de Probă este doar de testare a capacității de colectare, stocare și prelucrare a datelor de recensământ! Iar anul viitor, în România, dar și în alte state membre UE, se va realiza Recensământul Populației și al Locuințelor. Acesta se va desfășura în semestrul I al anului 2022 și este primul recensământ care se va desfășura preponderent online!

Autorecenzarea

Fiecare persoană are posibilitatea de a se autorecenza, în doi pași: 1. completează formularul de preînregistrare, pentru membrii gospodăriei – formular disponibil la adresa: https://rpl.insse.ro sau accesând codul QR din pliantul primit în cutia poștală; 2. completează chestionarul individual, accesându-și propriul chestionar prin link-ul primit pe adresa de e-mail indicată de fiecare, la preînregistrare. Preînregistrarea de la pasul unu este indispensabilă pentru a primi link-ul de accesare a chestionarului individual. Autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, tabletă, laptop sau PC. Având în vedere condițiile sanitare impuse de pandemia de SARS-CoV-2 este recomandată autorecenzarea (prin completarea chestionarului online). Autorecenzarea aduce mai multe beneficii: protecția proprie și a familiei împotriva SARS-CoV-2 prin evitarea contactului cu recenzorul, gestionarea timpului liber conform preferințelor, precum și asigurarea calității răspunsurilor furnizate direct de fiecare persoană. În cazul în care unele dintre persoanele care fac parte din eșantionul recensământului de probă, din motive întemeiate, nu se vor putea autoînregista, vor primi vizita recenzorului la adresa de reședință pentru completarea chestionarului prin metoda interviului față-în-față.

”Recensământul de probă”

”Recensământul de probă” se va desfășura în trei etape:

Faza 1: până pe 9 martie a.c. – pregătirea bazei de date cu variabilele de recensământ preluate din surse administrative și precompletarea chestionarelor individuale;

Faza 2: 10 – 16 martie a.c. – autorecenzarea (completarea chestionarelor online de către persoanele din gospodăriile cuprinse în eșantion);

Faza 3: 22 – 31 martie a.c. – deplasarea recenzorilor în teren pentru realizarea interviurilor față-în-față în cazul persoanelor/gospodăriilor unde, din motive obiective, nu s-a putut efectua autorecenzarea.

Furnizarea datelor este obligatorie!

Informațiile colectate prin intermediul chestionarelor individuale vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE 679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem. Datele colectate la recensământul de probă nu vor fi făcute publice și nici diseminate în vreun fel. Participarea la recensământ și furnizarea de informații corecte și complete fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului față-în-față cu un recenzor sunt obligatorii! Refuzul de a furniza informațiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informații incorecte constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse 1.000 și 5.000 de lei, în conformitate cu prevederile OUG 19/2020 privind organizarea și desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor din România – runda 2021, modificată și aprobată prin Legea 178/2020.

”Recensământul de probă” va furniza informații în vederea îmbunătățirii modului de organizare și desfășurare a recensământului propriu-zis din primul semestru al anului viitor.

Informațiile, pe site-ul Direcției de Statistică

Informații privind eșantionul ilfovean selectat din localitatea Ștefăneștii de Jos pentru ”Recensământul de probă” vor fi disponibile pe site-ul Direcției Județene de Statistică Ilfov (www.ilfov.insse.ro) la secţiunea ”Recensăminte”. ”Colaborarea cetățenilor localității Ștefăneștii de Jos din eșantionul selectat este indispensabilă pentru asigurarea condițiilor necesare bunei desfășurări a activităţilor de pregătire, organizare și efectuare a recensământului propriu-zis din semestrul I al anului 2022”, apreciază statisticienii ilfoveni.