Scăldatul interzis în bazinele neautorizate sanitar!

Ne topim de căldură! Urmează câteva zile deosebit de călduroase, cu temperaturi de peste 36 de grade Celsius. Atenție, însă! Dacă vrei să scapi de aerul irespirabil și să te răcorești bălăcindu-te în voie la piscină, în bazinul de la ștrand sau în lacul din apropierea locuinței, alege să te scalzi într-un spațiu special amenajat,  autorizat. 

În caz contrar, riști să te îmbolnăvești grav. Inspectorii Direcției de Sănătate Publică Ilfov verifică încă de la începutul sezonului estival, zonele de îmbăiere din județ. Nu toate protejează sănătatea vizitatorilor.   

Piscinele, ștrandurile, lacurile neamenajate și toate spațiile destinate îmbăierii pe timp de vară, au intrat în atenția inspectorilor Direcției de Sănătate Publică Ilfov (DSP). Pe toată durata sezonului estival, aceștia demarează controale și monitorizează activitatea zonelor de agrement. Inspectorii sanitari verifică atent calitatea apei de îmbăiere, condițiile de igienă care le sunt oferite cetățenilor și dacă zonele de agrement sunt dotate cu vestiare, grupuri sanitare adecvate și dușuri corespunzătoare. 

Conform reprezentanților DSP Ilfov, până la momentul actual au fost recoltate cinci probe de apă din trei zone de îmbăiere neamenajate cum ar fi, Lacul Clinceni, Lacul Buftea și Lacul Snagov. S-a recomandat să se pună panouri avertizoare prin care publicul larg să fie atenționat că scăldatul este interzis în aceste locuri. 

“Am verificat șapte piscine, două la Măgurele, două la Snagov, una la Otopeni, una la Tâncăbești și una la Voluntari. Dintre acestea, șase au corespuns din punct de vedere igienico-sanitar, iar uneia i-am suspendat activitatea până la remedierea deficiențelor. Este vorba de o piscină din Snagov în care am găsit grupuri sanitare fără uși, bazinul neigienizat, iar apa își schimbase culoare și nu fusese tratată”, a spus Dan Sianu, inspector șef la 

Serviciul de Control al DSP Ilfov.  

“La rândul lor medicii explică necesitatea evitării locurilor de agrement neavizate sanitar. Este important ca publicul larg să înțeleagă că trebuie să se scalde doar în zone amenajate și autorizate sanitar. Să se evite îmbăierea în spațiile în care există panouri avertizoare cu „Scăldatul interzis!”. Cei care nu iau în serios avertizările noastre, riscă să dezvolte afecțiuni severe ale ochilor, ale pielii, infecții. Conjunctivita, dermatitele, pitiriazisul verzicolor, leptospiroza (n.r. – una dintre cele mai grave afecțiuni care de obicei apare ca urmare a contactului cu urina animalelor bolnave și care se manifestă prin febră și icter), boli diareice sunt doar câteva dintre problemele de sănătate care pot fi contactate astfel. Cei care nu iau în serios avertizările noastre, riscă infecții severe”, a explicat dr. Veronica Costache, medic șef al Departamentului de Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul DSP Ilfov.

Ești proprietarul unui bazin? 

Dacă ai în proprietate un spațiu de agrement în care vin să se bronzeze și să se scalde multe persoane, ești obligat să le oferi condiții optime de relaxare și distracție. Trebuie să respecți următoarele reguli: 

  •  să verifici clorul din apă 
  •  să cureți periodic piscina 
  •  să amenajezi grupuri sanitare și să întreții o igienă strictă 
  •  să efectuezi analizele de laborator privind calitatea apei din bazin.    

Cei care nu iau în serios avertizările specialiștilor, riscă să facă infecții severe


Reține!

Pentru nerespectarea acestor reguli, riști să fii sancționat cu amenzi cuprinse între 1.000 și 6.000 de lei și chiar, să ți se suspende activitatea.