La sediul Consiliului Județean Ilfov (CJI) a avut loc, săptămâna trecută, ședința lunară a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Ilfov, unde, ca la fiecare întâlnire din acest an, subiectul principal de discuție a fost legat de demersurile autorităților locale, județene și ale Prefecturii județului pentru rezolvarea problemei inundațiilor din Cornetu – Bragadiru – Clinceni – Măgurele – Domnești.

Articol apărut în nr. 399 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Subprefectul județului Ilfov, Laurenția – Georgeta Tortora i-a informat pe membrii ATOP că problema a fost adusă la cunoștința ministrului Apelor, precum și, în scris, Ministerului Administrațiilor și Internelor și a cerut, din nou, autorităților locale, să facă tot ceea ce le stă în atribuții pentru evitarea producerii unui dezastru și să curețe canalele de desecare. De asemenea, s-a adus în discuție dezvoltarea urbanistică haotică, eliberarea de autorizații de construcție, fără a conștientiza ”efectele acțiunilor” negândite pe termen mediu și lung. ”Tot mai des și tot mai acut trebuie să tragem semnale de alarmă, la momentul autorizării de construcții în zone cu probleme…”, a spus subprefectul, subliniind că tot ceea ce se putea face de către autoritatea județeană și de către Prefectură s-a făcut.

Rizia Tudorache, vicepreședintele CJ Ilfov, a reiterat supoziția că o mare parte a problemei (suprasaturarea solului cu apă, chiar și în lipsa precipitațiilor abundente) este generată de lacul de acumulare de la Mihăilești, unde ”lucrările de evacuare a apelor din infiltrații, în responsabilitatea Apelor Române, rigolele care împrejmuiesc digul de protecție de la
baraj și drenul – sunt neîntreținute”. În opinia sa, acestora li se adaugă infrastructura de desecare, din gestiunea ANIF, de asemenea, neîntreținută, în unele zone canalele fiind colmatate cu vegetație crescută de mai bine de 20 de ani. Iar în alte zone, sunt pur și simplu astupate, peste ele fiind realizate diferite construcții. Oficialul a precizat că la acest moment se află în faza întocmirii caietului de sarcini pentru achiziționarea de servicii pentru realizarea studiului de fezabilitate, propus și finanțat de CJI, care ar urma să identifice cele mai bune soluții pentru rezolvarea problemei inundațiilor.