A sosit momentul mult așteptat, atât de copiii, cât și de părinții din satul Țegheș, comuna Domnești, și anume – a sunat clopoțelul pentru începerea anului într-o nouă grădiniță. Astfel, din 8 ianuarie 2024, aproape 200 de copii învăță la Grădinița Țegheș din Domnești, în sălile de clasă dotate cu mobilier modern și grupuri sanitare special concepute pentru ei. Unitatea de învățământ a fost construită de către Primăria Domnești cu sprijinul Consiliului Județean Ilfov.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 685, ediția print

”Deschiderea noii grădinițe din satul Țegheș este un moment important pentru comunitatea și localitatea noastră”, a declarat primarul ­Adrian Ghiță, menționând că lucrările la această nouă grădiniță au început în luna septembrie 2022, iar astăzi, puțin peste un an mai târziu, unitatea de învățământ preșcolar și-a deschis porțile. ­”Ne-am dorit cele mai bune condiții pentru copiii noștri și, astfel, am construit această grădiniță de tip P+2E, desfășurată pe o suprafață de 1.000 mp, dotată la standarde europene”, a precizat edilul.

Noua grădiniță din satul Țegheș, comuna Domnești are o capacitate de 8 grupe preșcolari care învață în tot atâtea săli de clasă, care dispun fiecare de baie și grup sanitar dotat cu duș. Grădinița mai dispune de spații administrative, igienico-sanitare și tehnice, cabinet medical cu izolator, zonă de oficiu cu servire a hranei, loc de joacă, alei de acces, platforme, spații verzi, dotări și echipamente moderne, măsuri de igienă (auditivă, a apei, a aerului, etc), panouri solare.

”Educația copiilor și investițiile în educația lor au fost, sunt și vor rămâne o prioritate pentru mine, pentru că noi suntem responsabili de generațiile următoare. Ca ele să crească frumos, sănătos și să le asigurăm toate condițiile necesare dezvoltării lor”, a transmis primarul comunei Domnești. Acesta a mulțumit Consiliului Județean Ilfov, în special președintelui Hubert Thuma, pentru sprijinul acordat în realizarea investiției, în valoare de circa 6,2 milioane de lei. ”De asemenea, și domnul Ștefan Rădulescu, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov ne este alături de fiecare dată. Nu degeaba vă spun mereu că Dumnezeu lucrează prin oameni”, a precizat primarul Adrian Ghiță, menționând că finalizarea proiectului nu ar fi fost posibilă fără ajutorul și implicarea reprezentanților și echipei primăriei, respectiv Zamfir Daniel Tudorel – administrator public, Ștefan Costel – viceprimar, Florin Racoviță și Florin Barbu și a întregii echipe de consilieri locali, Violeta Baba – șef achiziții publice, Dana Marta Popa – inspector, Adriana Stoica – inspector școlar general Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Rada Dumitru – inspector școlar management instituțional, Corina Ileana Dumitru – inspector școlar învățământ primar, doamnei director a unităților de învățământ Ionela Liliana Ștefan, fără implicarea cadrelor didactice.

Grădinița funcționează cu 2 grupe de program normal și 6 grupe de program prelungit

Grădinița Nr. 1 Țe­gheș are disponibilitate pentru program normal și program prelungit pentru un număr de 199 de copii. Programul normal include 2 grupe: grupă mijlocie cu 23 preșcolari și grupa mare cu 24 preșcolari. Programul prelungit include 6 grupe: 2 grupe mici cu 58 preșcolari, 2 grupe mijlocii cu 48 preșcolari și 2 grupe mari cu 46 preșcolari.

”Am participat la inau­gurarea unității alături de părinții preșcolarilor. Aceștia sunt direct interesați de condițiile în care învață copiii lor și, după o „inspecție” atentă, s-au declarat mulțumiți. Construcția grădiniței din Țegheș a durat puțin peste un an și a fost făcută cu bani de la bugetul local, din bugetul Primăriei Domnești. Îl felicit pe primarul Adrian Ghiță! Asigur autoritățile locale de tot sprijinul meu. Investițiile în educație se traduc simplu: investiție în viitor”, a transmis Hubert Thuma, președintele CJI.

”Felicitări tuturor celor care au făcut posibilă construirea acestei grădinițe! Sunt investiții importante care se realizează în Ilfov, unul dintre cele mai dezvoltate județe din țară, potrivit clasamentului realizat în baza PIB/cap de locuitor. Este încă un exemplu că o administrație liberală înseamnă ad­mi­nistrație pentru oameni și dezvoltare. Oamenii au nevoie de unități de învățământ pentru copiii lor, iar cei mici, de acces la un învățământ de calitate”, a punctat, la rândul său, Ștefan Rădulescu, vicepreședintele CJI.

Și mai multe grădinițe, în viitor

Primarul ­Adrian Ghiță ne-a mai declarat că administrația dom­neșteană este în continuare preocupată să dezvolte și alte spații de învățământ preșcolar, pentru că, chiar și după inaugurarea noii grădinițe din Țegheș, acestea sunt insuficiente. ”Acesta este motivul pentru care va fi desființată sala de mese de la grădinița mare, ”Tărâmul prieteniei”, din Domnești, pentru a fi transformată în alte două săli de clasă”, a mai spus edilul. ”Conform statisticilor actuale, creșterea natalității în județul Ilfov este pe primul loc în țară. Primăriile vin în sprijinul locuitorilor, tinerilor părinți, care s-au stabilit în localitățile din județ, construind creșe, grădinițe, școli. În anul școlar 2023-2024, am dat în folosință 8 grădinițe, aceasta este cea de a 9-a grădiniță pe care o dăm în folosință, după Chitila, Chiajna, Pantelimon, Periș, Vidra sau Tunari. Mulțumim Primăriei Domnești care, în parteneriat cu CJI, a reușit să dea în folosință și această unitate. Le dorim succes tuturor cadrelor didactice care pe 8 ianuarie au început modulul 3 într-o locație nouă, frumoasă, ultramodernă, dotată după ultimele standarde. Le dorim un an frumos, cu reușite, cu împliniri personale și profesionale”, a declarat Adriana Stoica, inspector școlar general ISJ Ilfov.

Ionela Ștefan, directorul Școlii Gimnaziale ”Gheorghe Corneliu” Domnești, unitate de învățământ cu persona­litate juridică, cu ­două structuri preșcolare – Gră­dinița ”Tărâmul prieteniei” și Grădinița Nr. 1 Țegheș – a subli­niat că inaugurarea acestei noi grădinițe a fost un fericit și mult așteptat eveniment pentru că populația preșcolară este în creștere. ”Până la acest moment, a trebuit să ne adaptăm la spațiile pe care le aveam în grădinița mare și să relocăm patru grupe de preșcolari în cadrul afterschool-ului, clădire a primărie, prin bunăvoința lor, pentru că spațiul era insuficient. Noua clădire a grădiniței este la cote ultramoderne. Copiii din cele opt grupe vor benefica de masă pregătită în bucătăria grădiniței mari, la ”Tărâmul prieteniei”, care, apoi va fi transportată cu mașină autorizată aici. M-a bucurat la inaugurare faptul că am observat bucuria copiilor și a părinților când au văzut clădirea care este foarte frumoasă, modernă, cu mobilier adecvat vârstelor copiilor, videoproiector, laptop, paturi, tot ce înseamnă material didactic. Totul este nou și la superlativ. Este un bine făcut de comunitate părinților, care astfel își pot relua serviciile. Acum, mă pot declara mulțumită, pentru că în 2017 am inau­gurat Grădinița ”Tărâmul prie­teniei”, iar acum avem această grădiniță din satul Țegheș, pentru 398 de copii în ambele unități”, a precizat prof. Ionela Ștefan.