„Primii pași spre viitor”, pentru copiii din comună
Comuna Cernica este parteneră într-o asociere destinată familiilor defavorizate, cu copii cu vârsta între 0-2 ani, în cadrul proiectului Măsuri integrate de sprijinire a serviciilor de educaţie şi îngrijire timpurie în regiunea Bucureşti-Ilfov „Primii paşi spre viitor”. Prin acest proiect, 25 de copii provenind din familii defavorizate și familii de romi vor avea acces la educație timpurie, iar părinții acestora vor participa la sesiuni de consiliere.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 569
Proiectul Măsuri integrate de sprijinire a serviciilor de educaţie şi îngrijire timpurie în regiunea Bucureşti-Ilfov „Primii paşi spre viitor” este cofinanţat din Fondul Social European şi se derulează în perioada 18 decembrie 2020 – 17 iunie 2023.
Scopul proiectului are în vedere sprijinirea participării la învățământul antepreșcolar în comuna Cernica și Sectorul 3 București și se adresează familiilor defavorizate din mediul rural precum și familiilor de romi.
De asemenea, acesta își propune, printre altele, dezvoltarea unui program de măsuri active de ocupare prin asistarea părinților/tutorilor care nu au loc de muncă, beneficiari sau nu de prestații sociale, în vederea creșterii calității vieții familiilor ai căror copii vor fi înscriși în creșele înființate și dezvoltate la nivel de proiect.
Beneficiarii finali sunt 61 de copii cu vârsta între 0-2 ani (25 de copii din Cernica și 36 din Sectorul 3, București), 61 de părinți /tutori/persoane care au în grijă copilul cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate la activitățile din cadrul proiectului și 13 cadre didactice/personal suport certificate în vederea asigurării resurselor umane calificate pentru serviciile de educație antepreșcolară înființate.
Creșa, o premieră pentru comuna Cernica
Clădirea în care va funcționa creșa se află în satul Bălăceanca și a fost complet reabilitată și modernizată, la cele mai înalte standarde. Ea va fi dată foarte curând în folosință. Zilele acestea se fac ultimele retușuri, și se lucrează la împrejmuirea cu gard a terenului. Creșa a fost deja dotată cu mobilier, astfel că primarul comunei, Gelu Apostol, estimează că ea va începe să funcționeze curând.
„Am încercat să readucem la viață un sediu al unei foste grădinițe cu sprijinul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti și să amenajăm astfel o creșă, prima din comuna Cernica.
Această clădire are o suprafață de 150 mp și poate primi 25 de copii, cu vârste cuprinse între 0-2 ani, dar, în limita locurilor, pot fi acceptați și copii de 3 ani, până împlinesc 4 ani.
În cadrul proiectului «Primii pași spre viitor», clădirea a fost reabilitată, modernizată și a fost dotată cu un mobilier adecvat vârstei lor. Există și un cabinet medical și un spațiu unde copiii pot lua micul dejun, apoi o gustare, prânzul și, după amiaza, o altă gustare.
Totul este gratuit, iar în funcție de prezența copiilor, părinții vor primi, la sfârșitul anului, o indemnizație. Aceasta are o valoare maximă de 1.800 de lei, la o prezență de 100%, și variază în funcție de procentul prezenței, care trebuie să fie de minimum 60%.
La creșă vor funcționa 5 cadre didactice, iar asistența medicală va fi asigurată de un medic cu contract de o oră zilnic, precum și de o asistentă medicală care va asigura permanența acestui serviciu.
Înscrierile s-au făcut deja, iar din cei 25 de copii, 16 provin din familii de romi”, ne-a spus primarul comunei Cernica, Gelu Apostol.
Activități atât pentru copii, cât și pentru părinți
La rândul său, viceprimarul Florin Vasile, ne-a vorbit despre activitățile care se vor desfășura în cadrul acestui proiect: „Cei 25 de părinți înscriși în cadrul proiectului vor beneficia de servicii de informare și consiliere. Mai exact, se vor organiza sesiuni individuale de informare cu durata de 2 ore, în cadrul a 8 sesiuni, în care vor primi informații referitoare la rolul lor în procesul educativ al copiilor, despre rolul educației timpurii în viața copiilor, precum și despre rolul creșelor, și anume acela de a oferi, pe timpul zilei, servicii integrate de îngrijire, supraveghere și educație timpurie a copiilor de vârstă preșcolară. Aceste sesiuni de consiliere vor avea rolul de a implica părinții în educația timpurie a copiilor și acela de a sublinia importanța oferirii unui mediu familial stabil.
În cazul în care părinţii copiilor care vor veni la creşă nu au o ocupație stabilă, aceștia vor beneficia de consiliere pentru identificarea unui loc de muncă adecvat pregătirii lor.
La rândul lor, copii vor efectua diverse activități educative, cum ar fi jocul cu jucăria, jocul simbolic, senzorial, cu nisip și apă, jocul de construcție și jocul didactic. Totodată, vor fi și activități artistice și de îndemânare, desen, pictură modelaj, precum și activități practice și gospodărești, audiții și jocuri muzicale, cântece etc. Nu vor lipsi nici activitățile de creație și comunicare, cum ar fi povestiri sau citirea de imagini”, ne-a spus viceprimarul.