Campanie de informare a Centrului Județean APIA

În perioada 12-28 februarie, CJ APIA Ilfov desfășoară o campanie de informare a fermierilor care are ca scop aducerea la cunoștința acestora drepturile și obligațiile ce le revin în privința sprijinului financiar acordat din fonduri europene. Sunt prvăzute 15 sesiuni de informare, care vor cuprinde date referitoare la cererile pentru schema de plată unică pe suprafață (SAPS), măsuri de agromediu, activitatea de control pe teren, plăți naționale directe complementare – zootehnie (PNDC) și activita-tea de administrare și control a cotelor de lapte.

Am fost prezenți la una dintre aceste sesiuni, care s-a desfășurat marți,12 februarie, la Primăria comunei Nuci. În sala de consiliu, se aflau adunați vreo 20 de fermi-eri din localitate, împreună cu membri ai CJ APIA Ilfov. I-am întrebat cât de binevenite sunt fondurile europene pentru agricultorii din Nuci. Iată ce ne-a spus dl vicepri-mar Aurelian Ioniță, el însuși fermier: „Dacă nu erau fondurile, toate terenurile erau acum pârloagă. Noi, aici, suntem 164 de fermieri care dețin terenuri de până la 50 de hectare și 10 care au peste suprafețe ce depășesc 50 ha. La Nuci se cultivă, mai ales, grâu, floarea soarelui, porumb, rapiță și lucernă, iar banii europeni sunt mai mult decât bineveniți.”

În afară de reprezen­tanții unor servicii din cadrul CJ APIA Ilfov la întâlnire au participat și directorul executiv Ion Nicuț, însoțit de directorul executiv adjunct Marius Radu. Dl Nicuț a fost cel care a început prezentarea informării privitoare la depunerea cererilor pentru ajutorul pe suprafață. El a arătat că, pentru ca cererile să fie de-puse corect și pentru ca să nu existe probleme ulterioare, cel mai important lucru rămâne identificarea corectă parcelelor. El a subliniat că, în dese rânduri au existat suprapuneri de terenuri, fapt care a dus la sancționarea unor fermieri. Nina Trăistaru, șef serviciu Administrație și Control le-a spus fermierilor că se pune mare preț pe corectitudinea întocmirii cererilor. „Se dă o mare importanță, în primul rând, identificării parcelelor, care elimină din start, suprapunerile, supradeclarările și alte proble-me, iar în al doilea rând foarte importante sunt documentele doveditoare. Este foarte important să dețineți documente pentru suprafețele pe care le aduceți în plus anul acesta, dar este bine să aveți aceste documente și pentru întreaga suprafață pe care o dețineți. De asemenea, foarte important este să vă prezentați cu contul bancar reactualizat. Cererile fermierilor care dețin sub 50 de hectare se vor depune la Centrul Local Snagov, iar peste 50 de hectare.”, a spus dna Traistaru.

Campania de depunere a cererilor se va desfășura în intervalul 1 martie-15 mai, fără penalități și între 16mai-10 iunie, cu penalități de 1% pe zi de întârziere.

IPA-online elimină erorile de poziționare

Marius Radu, directorul executiv adjunct a atras atenția fermierilor asupra faptului că declarația pe suprafață este foarte importantă. „Declarația de suprafață este cea mai importantă, pentru că de ea depinde suma pe care o solicitați. Ea reprezintă piesa principală a cererii. Pentru aceasta se poate accesa aplicația IPA-online, care asta înseamnă-Identificarea Parcelelor Agricole. Acum identificarea este mult mai ușoară și nu vor mai fi probleme la teledetecție. Cu toate acestea, mai apar suprapu-neri. Dumneavoastră vă apar suprafețe în roșu, noi putem vizualiza cu cine vă suprapuneți, vă putem arăta care vă sunt, într-adevăr vecinii. De aceea, vă rugăm să respectați programările noastre, pentru a avea timp să vă poziționăm terenul acolo unde trebuie, sa vă ajutăm să evitem problemele ulterioare, pentru că, vedeți bine, o supradeclarare aduce după sine întârzieri la plată, care se răsfrâng asupra dumneavoastră.”, le-a spus dl Radu celor prezenți. Ion Nicuț a ținut să prezinte un exemplu concret, petrecut la Periș. „Acolo era o persoană care de trei ani de zile nu mai lua niciun ban, era sancționată și nu știa de ce. Am terenul, spunea el, îl lucrez și nu înțeleg de ce nu pot să iau banii. Vreau să vă spun că instrumentul acesta, IPA-online ne ajută foarte mult, dar responsabilitatea identificării vă revine dumneavoastră. Noi vă putem ajuta, vă spunem, uite, aici e un drum, aici un canal, aici e un puț, aici o pădure. De asemenea, trebuie declarate și suprafețele deținute fără documente. Au fost cazuri când aceste terenuri au fost lucrate și astfel a apărut o culpă pentru că suprafața era mai mare decât cea declarată.”, le-a precizat fermierilor dl Nicuț.

PNDC-uri, GAEC-uri și SMR-uri

Fermierii din Nuci au mai primit informații și despre Plățile Naționale Directe Complementare (PNDC), Bunele Condiții Agricole și de Mediu (GAEC) și Cerințele Legale de Gestionare (SMR), obligatorii pentru agricultorii care solicită plăți directe. S-a pus accent în special pe pachetul 4- Culturi Verzi, unde ajutorul ajunge la 130 de euro. Această sumă este alocată celor care au terenuri fără însămânțări de toamnă și care sunt stimulați să semene rapiță, măzăriche, mazăre sau luchin. Aceste culturi ajută la creșterea fertilizării solului, benefică pentru culturile ulterioare de primăvară. De asemenea este încurajată amenajarea de pajiști pentru fluturi, sau protejarea gâștii cu gât roșu. Pentru aceasta trebuie ca cel puțin 2 ani, din cei 5 cât durează angajamentul, să cultivi porumb, sau să pui la dispoziția păsărilor o cantitate de minim 100 de kilograme de grâu, fapt care atrage după sine un ajutor de nu mai puțin de 171 de euro.

A urmat apoi o serie de întrebări din partea celor prezenți în țară, dintre care, interesantă mi s-a părut problema ridicată de cel mai tânăr fermier din sală, Valerică Radu. Conform GAEC 5, este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale. Tânărul fermier a întrebat ce se dacă aceste resturi sunt aprinse accidental de o altă per-soană. Este răspunzător tot proprietarul terenului? Răspunsul a fost cât se poate de clar. Singurul răspunzător este proprietarul, răspuns care a părut să-l cam dezamă-gească pe Valerică Radu.

Nu putem decât să salutăm această inițiativă a CJ APIA Ilfov, care confirmă rezultatele bune obținute anul trecut de acest Centru. Trebuie să amintim că Ilfovul a fost printre primele județe care a terminat controlul suprafețelor și care a raportat foarte puține încălcări ale regulilor de declarare a suprafețelor. Anul acesta, angajații APIA Ilfov și-au propus să depună toate eforturile pentru a ajuta, în continuare, fermierii la întocmirea corectă a cererilor de ajutor și la eliminarea oricăror greșeli și disfunc­țio­na­lități, astfel în­cât agricultorii să beneficieze din plin de banii europeni.