Una dintre cele mai așteptate măsuri legislative pentru crescătorii de animale, cu precădere pentru sectorul ovin, este Legea pajiștilor. Acest act normativ a fost promulgat, dar se așteaptă normele de aplicare. 

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că autoritățile locale sunt cele care vor trebui să aplice corect legea.

Noțiunea de fermier activ, definită în 2015

Constantin a anunțat că, din 2015, se va defini, prin lege, noţiunea de fermier activ. Va apărea, astfel, o „listă neagră”, în care se vor regăsi toţi cei care nu obţin venituri din activităţi agricole și care, până acum, solicitau la APIA plăţile directe pentru pășune. în această categorie vor fi incluse și primăriile și consiliile locale. 

Comasarea terenurilor va fi stimulată

Măsuri concrete au fost luate și în ceea ce privește stimularea comasării terenurilor. Astfel, începând cu 2015, plata directă la hectar pentru suprafeţele cuprinse între 1 și 5 hectare și cele peste 30 de hectare va fi în cuantum de 170 euro/hectar, dar cu respectarea mai multor prevederi comunitare, cum ar fi „pachetul de înverzire”. Pentru stimularea comasării, deţinătorii suprafeţelor cuprinse între 5 și 30 de hectare vor primi 215 euro la hectar, pentru a determina asocierea acestora.

În acceeași direcţie, a comasării, în varianta oficială a PNDR-ului 2014-2020, s-a introdus o măsură pentru sprijinirea celor care renunţă la activităţile agricole, în special prin arendare. Stimulentul financiar este de 120 la sută din cât ar fi primit proprietarul terenului ca plată directă, adică 204 euro/hectar. Această măsură, prevăzută pentru 5 ani, va intra în vigoare în 2016, pentru solicitările la plată aferente anului 2015. Până la 1 august, Ministerul Agriculturii va notifica Uniunea Europeană în legătură cu transferul sumelor necesare din bugetul Pilonului I – plăţi directe, către Pilonul II – dezvoltare rurală.

Punctaj suplimentar pentru fermierii care integrează activități agricole

Punctaj suplimentar și prioritate la accesarea fondurilor europene vor avea, în noul PNDR și fermierii care vor integra activităţi agricole, faţă de cei care pornesc o afacere de la zero. Deși România stă bine la capitolul exporturi, după cum arată și cifrele de anul trecut și din primele trei luni ale acestui an, problema e că exportăm multă materie primă. „De exemplu, în loc să exportaţi porumb, puteţi să-l integraţi într-o activitate zootehnică și beneficiaţi și de punctaj suplimentar pe PNDR”, a explicat Constantin.