Modul în care tinerii își văd dreptul la mobilitatea în Europa îngrijorează autoritățile. Prezent la un eveniment prin care a fost marcată Ziua Națională a Tineretului, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac a atenționat asupra faptului că în cursul anului trecut, s-au născut mai mulți copii români în străinătate decât pe teritoriul țării noastre.

 

„Astăzi avem peste 4,4 milioane de cetăţeni români în aceste comuntăţi (n.r. – în diaspora) şi anul trecut pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România. Sunt nişte cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa, de a lucra şi unde se regăseşte în acest ciclu şi România – ţara de origine, care este echilibrul exact între dorinţa normală de perfecţionare, de continuare a unei cariere atât în România cât şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a spus ministrul Andreea Păstârnac.

Educația e problema. Noua generație nu mai învață limba română

În opinia ministrului, cea mai gravă problemă pe care o întâmpină ministerul pe care-l conduce este educația noii generații. Mai exact, faptul că mulți dintre copiii născuți în străinătate nu învață limba română. Statul acordă o mână de ajutor învățăceilor, punându-le la dispoziție manuale în limba română, digitale. „Marea majoritate nu mai învaţă astăzi limba română într-un sistem educaţional fie agreat prin acorduri bilaterale cu aceste state membre, fie, în mare parte, organizat de asociaţii şi de voluntari. Am lansat o campanie prin care să dăm cât mai multe manuale, suport de studiu al limbii române electronic – de la tablete până la manuale digitale – şi cred că e nevoie de o dezbatere largă în ceea ce priveşte modul de a ajuta tinerii născuţi în diaspora să înveţe limba română”, a mai spus Andreea Păstârnac.