Tragedia de la clubul colectiv nu i-a lăsat indiferenți nici pe elevii din Gruiu și Snagov ai Liceului teoretic „Mihail Kogălniceanu”. Profund impresionați de iadul prin care au trecut Alex și Nicole doi tineri de vârsta lor, ei s-au hotărât să le întindă o mână de ajutor, pentru a trece cu bine peste momentul cumplit care era să-i coste viața. De aceea, ei s-au mobilizat și, pe 5 decembrie, ei au organizat, cu mijloace proprii, un concert caritabil, în sala de spectacole a Căminului Cultural „Ștefan Iordache”, din Gruiu.

Despre Alex și Nicole ne-a povestit Adina Niculae, elevă în clasa a XII Uman I a liceului amintit, sufletul grupului de inițiativă format din Adelina Iliescu, Andreea Ștefan, Laura Geambașu și Andrei Nițu, cu ocazia spectacolului de la Gruiu. 

O solidaritate impresionantă

„Despre cei doi am aflat de la televizor. Am fost foarte impresionați de ceea ce a povestit Alex. Am aflat că mulți alți răniți erau ajutați, iar noi am considerat că celor doi trebuie să li se ofere o mână de ajutor, mai ales pentru că sunt crescuți doar de mama lor, care are un venit foarte mic, fiind femeie de serviciu. Cei doi au suferit arsuri în proporție de 40% – Alex – și 45% – Nicole și acum sunt încă în spital, dar sunt într-o stare mai bună, își revin. Putem spune că au trecut peste hopul cel mare. Mâine (6 dec. – n.r.) vom merge cu banii strânși la ei. Am fost ajutați foarte mult de Geo Ghiulea, de la Primăria Gruiu, dar și de domnul primar Ion Samoilă care, de altfel, a făcut și o donație de 1.000 de lei. La spectacol au participat foarte mulți colegi de-ai mei, pe care eu îi antrenasem la Balul Bobocilor și care au răspuns prezent, fără să mai stea pe gânduri. Ne-au mai ajutat și cei de la Asociația O Românie Verde, doamna Ilie, profesoara mea de limba română, Silver T – Alexandru Tudor – și mulți alții, cărora țin să le mulțumesc din inimă”, ne-a spus Adina.

 

Sala Căminului Cultural, arhiplină

La ora 15, când a început spectacolul, în sala de spectacole a Căminului Cultural nu mai aveai unde să arunci un ac. Pe lângă sutele de locuitori din Gruiu și Snagov, părinți, bunici copii, erau prezenți primarul Ion Samoilă și viceprimarul Petre Teodor, directorul liceului din Snagov, prof. Vasile Grigore, cadre didactice din cele două localități, înfrățite cu această ocazie nobilă, dar și părinții Adrian Ioniță și Mircea Mihai Ioniță.

Înainte de începerea programului artistic, a fost invitat să ia cuvântul primarul comunei Gruiu. „Vă mulțumesc pentru prezență și îmi dau seama că viitorul acestei comune se află în sală. Mulțumesc acestor copii minunați care au știut să dea dovadă de solidaritate și compasiune în urma acelor întâmplări cumplite de la Clubul Colectiv. Mulțumesc, încă o dată tuturor celo care au dat dovadă de aceeași solidaritate emoționantă și au venit, în număr atât de mare aici. Vă urez sărbători cu bine și aștept cu nerăbdare programul pregătit de acești tineri, pentru că eu întotdeauna am mers și voi merge pe mâna tinerilor”, le-a spus Ion Samoilă celor prezenți.

 

Cuvânt pentru cei salvați din infern

Lui i-a urmat părintele Adrian Ioniță, de la parohia Gruiu. „Vreau să vă transmit un mesaj simplu: în afară de faptul că mulți care au murit acolo au făcut-o pentru că au salvat vieți, fenomenul Colectiv este unul care trebuie să ne învețe pe fiecare dintre noi ce înseamnă altruismul, ce înseamnă devotamentul pentru aproapele nostru, pe care chiar dacă nu-l cunoaștem, avem datoria creștinească să-i salvăm din nenorocire. Trebuie să cunoaștem importanța și valoarea omului, în ansamblul lui și, nu în ultimul rând, să înțelegem un lucru foarte important, că apropierea tinerilor de Dumnezeu îi va ajuta să înțeleagă frumusețea vieții, ce înseamnă devotamentul, iubirea și respectul față de cei din jur și să se prețuiască mai mult unii pe ceilalți. (…) Să-i pomenim, de aceea, pe Alex și pe Nicole în rugăciunile și sufletele noastre. Să știți că și Biserica este aproape de tineri. Noi vom înălța rugăciun de fiecare Liturghie de duminică, până când acești copii vor zâmbi și vor spune: noi am scăpat din infern”, s-a adresat audienței părintele Adrian Ioniță.

 

Tineri și copii talentați, într‑un spectacol emoționant

Evenimentul artistic a început cu corul școlii din Gruiu cu un program de melodii populare. A urmat Silver T, Alexandru Tudor, pe numele său, concurent la Factor X și membru al trupei Station 4, o voce caldă și timbrată și o interpretare emoționantă a unei compoziții proprii despre tragedia de la Colectiv, un adevărat strigăt de protest și durere pentru cei plecați spre neființă fără nicio vină, care stârnit ropote de aplauze îndelungi din partea spectatorilor.

Break the Beats, trupa de dans din Ghermănești, a continuat programul cu un dans țigănesc încântător, prin coregrafie, dar și prin frumusețea costumelor. De altfel, Break the Beats a punctat de mai multe ori de-a lungul spectacolului, impresionând prin talentul tinerilor dansatori. Maria și Ruxandra Ionescu, mamă și fiică au suit apoi pe scenă pentru a-i încânta pe spectatori cu un recital de cântece populare românești.

De altfel, toate momentele pregătite de tinerii artiști au ridicat sala în picioare. O mențiune deosebită pentru micuțele Elif (6 ani) și Sena Turan (11 ani) care au dovedit că posedă două voci și perfecte, și promit să devină două artiste de care vom mai auzi. În continuare, iar  au mai dansat Daniela Butoi și Mugur Râncașu, trupa Break the Beats, iar Iulia Dinu și Patricia Dincă au oferit o demonstrație de gimnastică aerobică. Andrei Voicu, din Gruiu și Alexandra Răducanu, din Șanțu-Florești ne-au arătat cum se dansează un rock’n roll adevărat.

A urmat apoi, cunoscutul și recunoscutul ansamblu folcloric „Gruianca”, pregătit de prof. Ion Enache, care a susținut un program de melodii populare interpretate cu talent de micuții intrumentiști din Gruiu. Antonio Pădu­rean, elev tot la liceul din Snagov a prezentat o compoziție proprie având ca temă cumplita tragedie de la Colectiv.

La finalul spectaco­lului, organizatorii au anun­țat și suma strânsă din donații: 3.952 de lei, care vor ajunge la Alex și Nicol. Au fost o inițiativă, un gest și un eveniment, într-adevăr, impresionante. Respect!