O petrecere ca-n povești

Pentru mine, ziua comunei Cernica este sinonimă cu distracția la maximum. Este cel de-al doilea an în care mi se confirmă acest lucru. Iar „vinovat” de orele minunate petrecute de locuitorii Cernicăi în după-amiaza zilei de pe 10 septembrie, pe stadionul din localitate, nu este nimeni altul decât Florin Petrescu. Adică Axinte, de la Vacanța Mare, cum este el mai bine cunoscut.

Nu, am greșit! Axinte nu este singurul vinovat de distracția ca-n povești, de sâmbăta trecută. El mai are o sumedenie de „complici”. Cine sunt aceștia? Să-i dăm în vileag: primarul Gelu Apostol, viceprimarul Florin Vasile și membrii Consiliului local al comunei. Toți, împreună, au pus umărul pentru ca cernicenii să simtă pe pielea lor ceea ce înseamnă distracție 100%. Și nu s-au făcut de râs! Despre tot ceea ce s-a petrecut acolo vă vom povesti în cele ce urmează. Și dacă nu ne credeți, avem martore fotografiile de la fața locului.

 

Locuitorii Cernicăi se „aprind” greu…

…dar la fel de greu îi oprești. Pentru că, pe la orele 17.00 ale sâmbetei trecute, pe stadionul din Cernica nu prea era cine știe ce omenire. Doar grătarele sfârâiau, împrăștiind în aer mirosul ademenitor al mititeilor de la Mircea Măcelaru. Alături de acestea, un berbecuț tânăr se rumenea în proțapul învârtit de zor de Zamfir Florin Chivu. Sub cortul imens, vreo 20-30 de cerniceni mai „vrednici” își încercau puterile cu mititeii lui nea Mircea, stropindu-i din belșug cu bere. O liotă de copii se zbenguia pe gazonul stadionului sau printre mesele celor mari care înfulecau de zor la mici. Totul te ducea cu gândul la un picnic liniștit, la o margine de crâng. Dar… odată cu apariția pe scenă a Roxanei, prezentatoarea spectacolului ce urma să înceapă, atmosfera s-a mai dezmorțit. Prima care a venit pe scenă a fost Bianca Ioana Cristea, fostă concurentă la „Vocea României”. Ea a interpretat un program de melodii din repertoriul românesc și internațional, care i-a încântat mai ales pe cei mai tineri spectatori adunați în jurul scenei. O voce caldă, bine stăpânită, un talent cert.

Ușor, ușor, atmosfera se încinge

Cine nu-l cunoaște pe Nicu Paleru? Dacă există cineva care să nu fi auzit de el, ei bine, acela nu este din Cernica. Pentru că, odată cu urcarea pe scenă a îndrăgitului interpret de muzică de petrecere, atmosfera s-a încălzit instantaneu. Iar numărul spectatorilor a crescut pe măsură ce Nicu Paleru a cântat melodiile sale atât de cunoscute, unele dintre ele împletite cu un umor și ironie fine. Un alt rezultat pozitiv al evoluției lui Paleru? Au început să se încropească și primele hore. Hopaaa!, mi-am zis. Hai, că cernicenii s-au trezit, în sfârșit!

Iar petrecerea a continuat apoi într-un crescendo (că tot suntem în domeniul muzical) apreciabil, pentru că pe scenă a venit Ianoș Prahoveanu, un alt îndrăgit interpret de cântece de petrecere. Iar Ianoș nu s-a îndurat să rămână prea mult pe scenă, pentru că a coborât în mijlocul spectatorilor care încinseseră o horă „meseriașă”. Și tot acolo, printre dansatori, a rămas Ianoș Prahoveanu, până la finalul recitalului.

 

Oltenia vizitează Cernica

O bilă albă pentru Ianoș Prahoveanu, că a reușit să-i dezmorțească binișor pe cerniceni. Iar următoarea interpretă, sosită taman din Oltenia, a desăvârșit lucrarea predecesorului ei. Mariana Stan, căci despre ea este vorba, le-a încins călcâiele dansatorilor, cu melodii de pe meleagurile natale. Am remarcat, mai ales, în interpretarea Marianei Stan, timbrul specific al solistelor de muzică populară de pe plaiuri oltenești. Niște voci minunate, care individualizează zona, așa cum Mariana Stan ne-a oferit timp de aproape o oră. Ce-a urmat, însă, a întrecut toate așteptările. Pentru că interpretul care a urmat a adus petrecerea la apogeu… Și el venea de la… Craiova.

 

Vă pupă Jean!

Delir! Așa am putea descrie momentul apariției lui Jean de la Craiova pe scenă. Iar ceea cea a urmat cu greu se poate descrie în cuvinte. Pentru că show-ul oferit de simpaticul Jean a fost desăvârșit. Mărturisesc că nu sunt un „degustător” de manele. Dar, de data aceasta trebuie să recunosc că Jean de la Craiova cântă un gen aparte de manele, cu versuri „comestibile” și melodii cu accente, pe alocuri, de muzică pop. Dar cel mai mult m-a impresionat la Jean bucuria cu care cânta. Rezultatul? Așa cum spuneam, un show de zile mari, alături de tobarul Adrian Constantin, din ale cărui palme au izvorât ritmuri „îndrăcite”. Și să te ții dans, pe gazonul stadionului! „Care nu știe să danseze manele, să danseze salsa, că tot dracul ăla e!”, i-a îndemnat Jean pe cei prezenți.

la final, l-am rugat pe Jean să ne împărtășească impresiile sale. „Mă bucur că mă aflu la spectacolul ăsta frumos, aici, în Cernica, în care am cam copilărit. Aveți aici un primar extraordinar, un public extraordinar. Acum mă pregătesc pentru un turneu în Europa și am multe, multe proiecte pentru toamnă. Vă pupă Jean și aveți grijă de voi!”, ne-a transmis Jean de la Craiova.

 

Un Talisman pentru Minodora

Cu greu s-a despărțit publicul de simpaticul interpret. Dar urmarea a fost pe măsură, pentru că pe scenă au apărut „talismanii”, în frunte cu Alin Oprea. Și ce show a urmat! Pentru că Alin a păstrat viu spiritul Talismanului de pe vremea când era alături și Tavi Colen. Iar vocea lui a rămas magnifică. A fost un spectacol în care noul s-a împletit cu nostalgia melodiilor de altădată, prezente la vârful topurilor de acum câțiva ani. Și, în fine, seara târziu, după intermezzo-ul de pop-rock al „talismanilor”, finalul spectacolului a adus și „cireașa” de pe tort, pe Minodora. Îndrăgita solistă a reaprins dorința de a dansa a cernicenilor, care au încins din nou horele, poate puțin cam obosiți, dar cu siguranță plini de bucurie pentru momentele minunate petrecute la Ziua Comunei în care-și duc traiul.

Iar totul a culminat cu un splendid foc de artificii, care a smuls exclamații de uimire și aplauze din partea spectatorilor.

 

Jandarmii ilfoveni au asigurat ordinea

 

Am mai remarcat ceva, în cele câteva ore petrecute la Cernica: faptul întreg evenimentul s-a petrecut fără incidente, în mod civilizat și într-o ordine desăvârșită. Un merit îl are, fără doar și poate, și echipa de jandarmi de la IJJ Ilfov, care a vegheat la buna desfășurare a întregului spectacol. I-am întâlnit mereu în mijlocul oamenilor, atenți să nu apară incidente neplăcute, pe cpt. Ailoaiei Gabriel Florian, plt. maj. Agarici Cezar, plt. maj. Puchea Niculae, plt. maj. Ghegu Cătălin, sg. maj. Arcan Adrian (foto). Încă o dovadă că jandarmii ilfoveni sunt adevărați profesioniști, mereu alături de cetățeni și gata să intervină pentru siguranța acestora.