Oraşul Popeşti-Leordeni va avea Campus Preuniversitar pe Str. Drumul Fermei. Proiectul de hotărâre care prevede exproprierea a fost adoptat!

Proiectul de hotărâre privind declanșarea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică a imobilului – teren în suprafață de 20.000 mp situat pe Strada Drumul Fermei nr. 32, pentru realizarea obiectivului de investiții ”Amenajare Campus – Preuniversitar – Creșă, Grădiniță, Școală Gimnazială și Sală de Sport în orașul Popești-Leordeni” a fost aprobat în sedința Consilului Local, din 16 decembrie 2022. O adevărată victorie pentru orașul ilfovean cu cea mai mare creștere demografică din Europa care, de acum, se poate gândi la punerea în practică a unui proiect vital pentru copii și părinți.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 580

16 decembrie a fost o zi încărcată din punct de vedere emoțional pentru numeroși cetățeni ai orașului Popești-Leordeni. Primarul Petre Iacob a semnalat că a fost o zi cum n-ar fi trebuit să fie, pentru că de această dată, soarta unui întreg oraș s-a aflat în mâna unor consilieri locali hotărâți să voteze împotriva unui proiect vital pentru oraș. Emoțiile au fost foarte mari deoarece, abținerile se contabilizează la voturi „împotrivă“ conform Codului Administrativ.

Jurnalul de Ilfov a relatat într-un articol anterior despre proiectul de construire a unui campus preuniversitar în oraș, importanța sa pentru localitate, dar și îndârjirea cu care consilierii USR PLUS se opun acestuia și, în esență, oricăror idei venite din partea primarului Petre Iacob și a celorlalți consilieri din CL.

”Prezenți în sală, liderii organizaților locale și județene ale grupului politic USR PLUS au demonstrat cu câtă ușurință pot ignora cuvântul unui primar, explicațiile aparatului de specialitate privind limitele procedurale și, mai presus de toate, ușurința cu care pot «arunca la coșul de gunoi», rugămințile, umilința, doleanțele și durerea populației care prin vocea cetățenilor aflați în sală mai lipsea doar să implore pentru a li se da dreptul copiilor din orașul Popești-Leordeni la educație șco­lară și preșcolară”, a semnalat primarul Petre Iacob.

Niciun argument n-a contat în fața ambițiilor personale ale acestui cuplu USR format din Cynthia Păun – lidera organizației locale și Andrei Nistor – liderul organizației ju­dețene, iar proiectul urma, sub directiva lor, să fie sortit eșecului, a mai atras atenția edilul.

Consilierii USR PLUS au venit la sedința Consiliului Local deciși să pună aceleași piedici cu care au obișnuit pe toată lumea, cu argumente împotriva proiectului, dovedind că interesele și orgoliile politice primează în fața nevoilor locuitorilor din Popești-Leordeni, și fără a ține cont de faptul că proiectul a fost deja aprobat, iar ședința din 16 decembrie a avut ca scop aprobarea exproprierii terenului necesar implementării proiectului.

Consilierul USR Andrei Nistor, susținut de Cyntia Păun, a insistat doar în privința necesității modificării proiectului în sensul schimbării numărului de clase ale școlii gimnaziale de la 19, la 27 sau criticând faptul că școala nu ar urma să fie realizată din beton, ci pe sistem modular.  

Nu au contat argumentele specialiștilor din partea primăriei, scoase în evidență de  administratorul public Alin Todireanu, care a atras atenția că dacă terenul identificat pentru proiect nu va fi expropriat, fiind ultimul rămas neocupat pe Strada Drumul Fermei, se vor construi blocuri, adică circa 650 de apartamente. Ar însemna un număr minim de circa 400 de mașini, care ar aduce orașul la colaps, din cauza traficului. 

Cetățenii, chemați pentru a-și exprima punctul de vedere

Administrația a cerut și ajutorul cetățenilor care fuseseră deja chemați la o dezbatere publică pentru a dovedi utilitatea publică a investiției și care nu se poate justifica decât prin interesul arătat de cetățeni. Cetățenii au fost chemați și la ședința din 16 decembrie, pentru a vedea care este situația din CL și pentru a-și putea expirma încă o dată punctul de vedere părerea și nevoile legate de infrastructura școlară a orașului. Potrivit lui Alin Todireanu, administrația locală s-a confruntat cu multe presiuni, având în vedere valoarea  mare de piață a terenului. În ciuda acestor presiuni, Primăria nu a renunțat la intenția de expropriere.

Reamintim că acești consilieri USR, care s-au opus proiectului, au considerat inițial că 20.000 de mp pătrați ar fi insuficienți, și că ar trebui o suprafață de 50.000 de mp. În această situație, soluția propusă de aceștia a fost să se identifice un teren aflat mult mai departe de terenul amintit. Aceasta deși normativele stabilesc că o creșă sau grădiniță nu trebuie să se afle la mai mult de 5 minute de mers pe jos de la locuințele beneficiarilor. Apoi, consilierii USR PLUS au propus să se exproprieze clădirea fostei școli din cartierul Danubiana, clădire care în prezent este o ruină, și se află la câțiva kilometri de Strada Drumul Fermei. Mai mult, consilierii USR PLUS au susținut ideea ca investitorul italian El Dorado, ca să scape de spectrul exproprierii, să ofere Primăriei, ca donație, 6.000 mp din terenul de 20.000 mp vizat, moment în care s-au sucit și au susținut că această suprafață este cea mai indicată pentru derularea proiectului. Am semnalat într-un articol anterior absurditatea. 

Degeaba au venit și cetățenii să vorbească despre importanța unui campus în oraș, despre cât de mulți bani sunt cheltuiți de părinți pentru a-și duce copiii în școli și grădinițe private din Popești-Leordeni sau din București, ca să nu mai punem la socolteală timpul zilnic pierdut pe drum. Consilierii USR nu s-au lăsat înduplecați.

Andrei Nistor a spus că consilierii USR își doresc campusul, dar au renunțat la cerințe până au ajuns la minimul acceptabil de cetățeni, din ce s-a discutat cu ei, adică școală de beton, 2 etaje și 27 clase. ”Am renunțat și la ideea de a modifica creșa și grădinița. Avem nevoie de foarte multe locuri la școală având în vedere dezvoltarea orașului. Ați spus că nu se poate modifica studiul de fezabilitate, dar noi am arătat că se poate. Aveți toate datele pentru a actualiza acest studiu cu cerințele cetățenilor”, a mai spus Nistor.  

Cynthia Păun a isistat că dorește să știe de ce nu se poate modifica proiectul, deși primarul i-a explicat că acest lucru, legal nu mai este posibil, iar Laurențiu Ivănescu, șeful Serviciului Educație din cadrul primăriei a arătat că acest proiect a fost întocmit pe baza unor estimări de specialitate care au condus la valorile incluse în documentația tehnică, nu poate fi modificat pentru că a fost votat în urmă cu o lună, a fost în dezbatere, iar solicitările noi nu au nicio fundamentare. ”Discuția de astăzi este procedura de expropriere pentru realizarea unui obiectiv de investiții”, a reamintit directorul. ”Cifrele sunt mai mari și sunteți într-o eroare”, a insistat Cyntia Păun, referindu-se la faptul că numărul de locuri în școală ar fi subdimensionat.

Alin Todireanu a concluzionat că este clar că părerile sunt împărțite și ”avem de-a face și cu ambiții  de natură politică care nu pot face orașului decât rău. Este clar că acest campus nu atinge perfecțiunea. Este clar că 27 săli înseamnă mai bine decât 19, dar oare câtă logică ne trebuie să ne dăm seama că 19 înseamnă infinit mai bine decât nimic. Aveți de votat 19 sau alegeți zero”. Administratorul public a semnalat că ”zero” înseamnă blocuri sau supermarketuri pe acel teren, de care orașul nu duce lipsă. ”Dacă nu se votează exproprierea este exclusă depunerea unui alt proiect și planul de a merge la primar a doua zi un nou proiect este imposibil din punct de vedere legislativ. (…) Avem ordonanța 26/2012 care ne interzice pe următorii cinci ani să mai facem un proiect pe același obiectiv, deci este imposibil. Dar ce este posibil și trebuie să ne așteptăm este ca El Dorado să depună pentru a doua oară cerere de certificate de urbanism, situație în care primăria, odată ce nu va fi declașată procedura de expropriere prin vot, va fi obligată să emită un certificat de informare prin care va confirma că terenul este disponibil pentru un regim de înălțime P+6 edificare blocuri. ­Gândiți-vă bine ce aveți de făcut, fiecare consilier, pentru că soarta orașului este în mâinile voastre!

Doi consilieri USR PLUS au ales punerea în practică a proiectului

Din fericire, nu a fost să fie cum și-au dorit reprezentanții USR, iar soarta a făcut ca doi consilieri din echipa USR-PLUS să voteze (cu riscul de a fi excluși din partid) așa cum le-a dictat propria conștiință, nu cum le-a dictat împărăția partidului.

Cu aceste două voturi s-au totalizat cele două treimi necesare ca proiectul să fie adoptat. 

”Aș vrea să încep prin a mulțumi în primul rând echipei mele – grupul celor 8 consilieri care, indiferent de sigla sub care au candidat, mi-au fost alături permanent și mi-au susținut toate proiectele necondiționat, viceprimarului și celor doi consilieri PNL care au înțeles încă de la începutul acestui mandat că orașul nu poate fi blocat de ambiții politice, aparatului de specialitate din cadrul primăriei care lucrează toate aceste proiecte de hotărâre și nu în ultimul rând, ­iată-mă revenind cu mulțumiri depline și celor doi consilieri USR PLUS, Vasile Doru și Bogdan Toader. Domnilor, cu toată sinceritatea, din partea mea, jos pălăria! Prin statutul uman și vârs­ta fiecăruia dintre dvs. reprezentați deopotrivă, atât tinerii părinți din oraș, cât și bunicii care nu-și doresc altceva decât o lume mai bună pentru copiii și nepoții lor. Bănuiesc că acest gest al dvs. nu va rămâne netaxat politic de <<mai marii lideri>>, dar în situația în care veți fi excluși din partid, de mâine vă puteți plimba pe străzile din Popești cu fruntea sus, ­spunându-le cetățenilor că prin votul de azi ați preferat să rămâneți cei doi care au făcut ceva pentru oraș într-un an, spre deosebire de ceilalți șase care nu vor face absolut nimic în toți cei patru de mandat. Felicitări încă o dată tuturor celor implicați în acest proiect, mulțumiri presei, mulțumiri cetățenilor prezenți la ședință, iar ție dragă USR PLUS Popești-Leordeni îți transmit doar atât: de astăzi vei vedea cum funcționează o administrație locală în care USR nu va mai exista decât ca un mit”, a transmis primarul orașului Popești-Leordeni, Petre Iacob, după finalizarea unei ședințe a Consiliului Local parcă scoasă din opera lui Caragiale.

Ședința din 16 decembrie a decis astfel viitorul orașului prin votul Consiliului Local în favoarea proiectului de expropriere a unui teren al El Dorado, menit să permită contruirea  proiectului de Campus Preuniversitar din zona nou-dezvoltată a orașului.

Inițiatorii proiectului, în speță primarul Petre Iacob, dar și administratorul public, Alin Todireanu, au semnalat încă o dată înaintea procedurii de vot că zona nouă a orașului se află în fața unei șanse cu care nu se va mai întâlni curând. Este șansa elevilor de a învața aproape de casă, șansa celor mici de a merge la o creșă în cartier, șansa părinților și bunicilor de a-și duce copiii la o grădiniță aproape de casă fără a mai pierde ore în trafic, zilnic. Motivele privind capacitatea, structura sau costurile de implementare ale proiectului sunt doar pretexte menite să scuze adevăratele motive.

Care ar putea fi adevăratele motive pentru care un grup de consilieri locali s-ar abține sau opune unui asemenea proiect? Poate pentru că populația l-ar asocia cu realizările unui primar despre care ei vor să sublinieze în 2024 cât mai puține reușite. Poate pentru că există motive ascunse privind o cu totul altă destinație pe acel teren, care să creeze profit privat și nu utilitate publică. Sau poate doar că e un prilej rar pentru ei să împiedice un rezultat al votului și vor să-l exploateze din plin.

Un campus școlar unic în România 

Care a fost obiectivul votului? După cum am mai prezentat în ziarul nostru, „explozia” imobiliară din orașul Popești-Leordeni a adus după sine administrației locale o serie de provocări în ceea ce privește infrastructura localității. În ultimii 20 de ani, populația orașului aproape s-a triplat, iar necesitățile noilor locuitori ai urbei ilfovene au crescut exponențial. În aceste condiții, una dintre problemele stringente o reprezintă infrastructura școlară, având în vedere că majoritatea noilor cetățeni ai orașului sunt tineri și au copii cu vârs­te fragede. Astfel a apărut necesitatea ca în noul cartier al orașului, în care trăiesc zeci de mii de locuitori, să se înființeze creșe, grădinițe și școli. Fapt înțeles de Primăria Popești-Leordeni, de primarul Petre Iacob, și așa s-a născut proiectul campusului preuniversitar, care să le ofere copiilor din cartierul nou al orașului condiții de educație la cele mai înalte standarde de calitate și competență. Campusul  școlar va fi situat pe Strada Drumul Fermei, cea mai importantă arteră rutieră din cartierul amintit, de-a lungul căreia se găsesc cele mai multe unități locative. Campusul va avea o școală cu 19 săli de curs, care, conform normativelor în vigoare, va avea o capacitate maximă de 1.596 de elevi, o grădiniță cu 9 grupe, pentru 275 de copii, între 3 și 6 ani. De asemenea, campusul va mai cuprinde și o creșă cu 6 grupe, pentru copii între 0 și 3 ani. Grădinița și creșa vor avea fiecare un loc de joacă pentru copii, iar la școală se va construi și o sală de sport, precum și un teren de sport, de care vor putea beneficia toți locuitorii din zonă. 

În zona centrală a campusului va fi amenajat un parc pentru cei care locuiesc în împrejurimi, și nu numai, dotat și cu un loc de joacă. Totodată, va fi amenajată și o parcare publică cu un număr de 75 de locuri, în apropierea Str. Drumul Fermei, prin care se speră fluidizarea traficului rutier din zonă, iar la unitățile de învățământ vor exista și parcări individuale pentru cadrele didactice, altele decât cele destinate publicului. Parcările destinate publicului vor fi dotate cu 4 rampe pentru încărcarea mașinilor electrice. Specialiștii au mai decis ca pentru întreg campusul să existe un singur loc în care se va depozita gunoiul, o ghenă, pentru ca mașinile de gunoi să nu se plimbe prin întreaga zonă. Campusul va beneficia de pază 24 de ore din 24, iar curțile fiecărei unități de învățământ vor fi împrejmuite cu gard. La grădiniță, va fi asigurate mâncarea prin catering, iar la creșă, normativele prevăd existența unei cantine și bucătării proprii. 

”Proiectul va fi finan­țat printr-o asociere cu Consiliul Județean Ilfov, care va furniza 80% din fonduri, iar restul de 20% va fi asigurat de la bugetul local al Primăriei Popești-Leordeni”, ne-a spus Alin Todireanu.