Sâmbătă, 18 februarie, sala de sport din Bălăceanca a găzduit o competiție sportivă inedită pentru locuitorii comunei Cernica: prima ediție a turneului de table/backgammon Cernica Open. Inițiativa organizării acestui turneu i-a aparținut președintelui Clubului Sportiv Cernica, Cristian Manea și s-a bucurat de sprijinul nemijlocit al Federației Române de Table/Backgammon.
Fără doar și poate, tablele sunt unul dintre cele mai populare jocuri în rândul bărbaților, mai ales. Aproape că nu există un loc cum ar fi, de exemplu, în parc, în spatele blocului, pe plajă sau la o cârciumioară unde să nu auzi cunoscuta întrebare „Te fac o tablă?” Sau să nu auzi zornăitul unei perechi de zaruri. Confruntările din fața tablei cu puluri sunt aprige, pline de ardoare și emoții, dar și de satisfacția învingătorilor, care exultă plini de mândrie când reușesc să câștige linia sau marț-ul și, totodată, și partida. Iar când vine vorba de un turneu oficial, dorința de a dovedi că ești un adevărat maestru al tablelor crește pe măsura confruntărilor cu adversarii. Așa s-a născut și competiția Cernica Open, la care au participat 16 jucători din comuna Cernica, cunoscuți ca fiind printre cei mai experimentați și mai valoroși. Așadar, așa cum precizam mai sus, sâmbătă, 18 februarie, cei 16 vajnici „tablagii” au avut ocazia să dea dovada măiestriei lor în confruntarea organizată de CS Cernica, pe parcursul a nu mai puțin de 7 ore de „lupte” aprige!
Tablele, un sport al minții
Erau orele 10:30 când Cristian Frisk, secretarul general și reprezentantul Federației Române de Table/Backgammon a dat startul competiției, nu înainte de a-i informa pe jucători cu privire la regulile de desfășurare. Astfel, în faza inițială a turneului, „combatanții” au fost repartizați, prin tragere la sorți, în 4 grupe de câte 4 jucători, după sistemul Campionatului European. Ei au disputat minimum 3 partide, iar primii 2 clasați din fiecare grupă s-au calificat în faza sferturilor de finală. Meciurile s-au jucat după sistemul clasic, două partide din trei, fără cub de dublaj, pentru ca sportivii să se familiarizeze cu regulile competiționale treptat. „Mă bucur să văd o emulație deosebită pentru acest sport al minții care este tablele. În acest sport putem spune că 70% o reprezintă știința și doar 30% este hazard. Acest turneu este organizat impecabil, din câte văd, de Clubul Sportiv Cernica, în colaborare cu Federația Română de Table/Backgammon și cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Cernica, al domnului primar Gelu Apostol. Tablele, ca și ciclismul, ca și boxul, fotbalul sau voleiul este un sport recunoscut ca atare de Ministerul Sportului. Așa cum vedeți, există o Federație Română de Table/Backgammon, la care l-am invitat pe președintele Clubului Sportiv Cernica, Cristian Manea, să afilieze viitoarea secție de table a acestui club. Turneul de astăzi ar trebuie să reprezinte un exemplu pentru toate localitățile din țara noastră unde sunt foarte mulți jucători de table. Personal, voi face tot ceea ce pot, inclusiv să promovez acest turneu pe pagina de Facebook a Federației, ca să afle și alții, de la Maramureș până la Tulcea, faptul că la Cernica s-a desfășurat un concurs de table la un astfel de nivel care se apropie de unul profesionist.
Jocul acesta îți oferă ocazia să legi prietenii cu adversarii tăi. Copiii ar trebui să înceapă să joace table încă de la vârste fragede, astfel ca, odată ajunși la 20 de ani să câștige bani frumoși la turneele profesioniste în care sunt oferite premii consistente.Tablele sunt un sport de răbdare, unul foarte complex, care activează ambele emisfere ale creierului. Este un sport în care trebuie să calculezi matematic probabilitățile ca zarul să-ți vină mai bine sau mai rău. De asemenea, trebuie să dai dovadă de intuiție, care să te conducă către victorie”, le-a spus Cristian Frisk celor 16 concurenți. El a mai adăugat faptul că mulți nu știu că tablele sunt un sport. Jocul, potrivit acestuia, a fost inventat în urmă cu aproape 5.000 de ani de persani, în vechea Mesopotamie. În acea zonă, tablele sunt considerate sport național. Am aflat, totodată, că România este una dintre puținele țări din lume care are o federație națională de table, un for de utilitate publică subordonat Ministerului Sportului. Mai au astfel de federații și Georgia, Bosnia-Herțegovina, Armenia, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Sudanul, Macedonia de Nord sau Bulgaria.
Marian Șoșoilă, primul campion al turneului
Trecuseră deja ore bune de la startul competiției când, în sfârșit, la mese rămăseseră doar cei 4 jucători calificați în semifinale, etapă în care Victor Petcu a jucat cu Marian Șoșoilă, iar Sorin Ioniță s-a confruntat cu Ion Nicolae. Au urmat apoi confruntările din finala mare, care a fost câștigată de Marian Șoșoilă cu scorul de 2-0 în fața lui Sorin Ioniță, și din finala mică, în care Victor Petcu l-a învins Ion Nicolae și s-a clasat pe locul al treilea. Pe lângă diplome și cupe, cei trei au primit premii în bani din partea CS Cernica în valoare de, respectiv, 750, 500 și 250 lei. Fericitul câștigător, Marian Șoșoilă, a făcut un gest foarte frumos, la final. El a donat premiul câștigat Clubului Sportiv Cernica, cu un obiectiv concret: înființarea secției de backgammon în cadrul clubului și participarea la competiții oficiale.
Secția de table va fi inaugurată cu siguranță
La final, președintele CS Cernica, Cristian Manea, a tras primele concluzii ale acestei competiții. „A fost un concurs care a avut menirea să coaguleze relațiile interumane de aici din Cernica, având în vedere faptul că la competiție au venit reprezentanți din toate satele comunei. Cei 16 concurenți s-au «duelat» pentru titlul de cel mai bun «tablagiu» din localitate. Ideea acestui concurs mi-a venit în urma unui «studiu de piață», ca să-i zicem așa. I-am văzut pe mulți dintre cei veniți aici jucând table în diferite locuri din comună și asta m-a făcut să inițiez acest turneu. I-am întrebat, astfel, dacă ar vrea să participe la o competiție de table și care mai de care s-a lăudat că el este cel mai bun «tablagiu». Atunci ne-am hotărât să aflăm cine este cel mai bun jucător de table din comună și, iată-ne aici!
Este un prim pas, pentru că urmărim să înființăm și o secție de table/backgammon la clubul nostru, la care să aibă acces locuitorii de toate vârstele. Recent s-a finalizat amenajarea unui centru de evenimente cultural-educative aici, în Bălăceanca și cred că acolo vom desfășura activitatea acestei secții, dar și a secțiilor de șah și tenis de masă”, ne-a spus Cristian Manea.