S-a semnat asigurarea finanțării și încep lucrările pentru stația supraterană @ M2 de metrou se prelungește cu aproape 2 km și va exista și o parcare tip park&ride, care va fi amenajată în imediata apropiere

Pe 15 decembrie 2020, ministrul Lucian Bode a semnat, la sediul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, contractul de finanțare privind “Edificarea unei stații de metrou la nivel suprateran situată între stația de metrou Berceni și Șoseaua de Centură”.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 530

Acest proiect este în concordanță cu Strategia de Dezvoltare a rețelei de metrou și a făcut obiectul mai multor analize atât la nivelul Ministerului Transporturilor, cât și la nivelul Consiliului General al Primăriei Capitalei, al Consiliului Județean Ilfov și al Primăriei Sectorului 4. Aceste analize s-au concretizat în anul 2019, când a fost semnat Protocolul pentru obiectivul de investiții, încheiat între Ministerului Transporturilor (în calitate de administrator), concedentul imobilului aferent obiectivului de investiții – Metrorex și Primăria Sectorului 4, cu avizul Consiliului General al Primăriei Capitalei.

Valoarea totală a proiectului este de 214.888.005,09 lei, din care valoarea totală eligibilă, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, este de 179.972.728,00 lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată – 152.976.818,80 lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% – în valoare de 26.995.909,20 lei – va fi finanțată din bugetul AM POIM).

Finanțarea nerambursabilă este alocată din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 1 ”Îmbunătățirea mobilității prin dezvoltarea rețelei TEN-T și a metrou-lui”, Obiectiv specific 1.4 ”Creșterea gradului de utilizare a transportului cu metroul în București – Ilfov.

Obiectivul general al proiectului ”Edificarea unei stații de metrou la nivel suprateran situată între stația de metrou Berceni și Șoseaua de Centură” vizează creșterea gradului de accesibilitate la rețeaua de transport cu metroul în zona de Sud a Municipiului București, prin extinderea magistralei M2 cu o stație supraterană, în apropierea Șoselei de centură. Stația va fi una la standarde europene, linia de rulare a magistralei va fi extinsă cu 1,6 km, iar numărul de călători transportați cu metroul va crește considerabil, rezolvând o mare problemă a zonei respective.

Procedurile de derulare și urmărire a contractului se execută de către Primăria Sectorului 4, iar Metrorex asigură asistența tehnică.

Proiect finanțat cu fonduri europene

”Zona de Sud a Bucureştiului face un pas decisiv către transformarea în noul hub de business al Capitalei şi generarea a mii de locuri de muncă bine plătite. După investiţiile masive în infrastructura rutieră, derulate în ultimii 4 ani, acum a venit vremea debutului lucrărilor de construire a noii staţii de metrou de pe Șoseaua Berceni, proiect realizat în premieră de o autoritate locală, Primăria Sectorului 4. Contractul de finanţare cu fonduri europene nerambursabile a acestui proiect a fost semnat de Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, în prezenţa Directorului Executiv al Direcţiei Accesare Fonduri din cadrul Direcţiei Generale Organism Intermediar pentru Transport, Cătălin Costache, pe 4 decembrie, iar pe 15 decembrie, documentul a fost parafat şi de către ministrul Transporturilor, Lucian Bode. În aceste condiţii, edilul urmează să dispună începerea lucrărilor, ce vor fi încheiate în următoarele 22 de luni. Noua staţie de metrou va fi construită între staţia Berceni, actualul capăt de linie al M2 şi Şoseaua de Centură. Va avea o suprafaţă desfăşurată de 15.100 mp, va fi supraterană – însemnând o clădire cu subsol, parter şi două etaje. Dintre cele şase zone de acces pietonal două vor fi situate pe partea opusă a Şoselei Berceni, fiind asigurată legătura printr-un pasaj pietonal subteran. De asemenea, din cele două ieşiri, se va face legătura directă cu parcarea de tip park&ride, care va fi amenajată în imediata apropiere. Mai mult, fiind o staţie supraterană, proiectul prevede inclusiv instalaţie de degivrare a căii de rulare, care să permită exploatarea în condiţii de siguranţă pe timp de iarnă”, se arată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 4.

”Cu aceste fonduri noi de 50 de milioane de euro aduse astfel în Sectorul 4, zona de Sud devine punct nodal al înfiinţării hub-ului de business de care avem atâta nevoie. Direct sau indirect, fondurile europene pe care le-am atras vor aduce noi locuri de muncă bine plătite, deci un trai mai bun pentru oameni, începând cu angajaţii firmelor româneşti ce vor lucra efectiv la staţia de metrou şi terminând cu toţi cei care o vor folosi pentru a ajunge mai rapid la serviciu sau unde au nevoie. Nu în ultimul rând, staţia de metrou înseamnă fluidizarea traficului rutier. Maşinile vor fi lăsate în parcările pe care noi le-am construit deja în jurul staţiilor de metrou, astfel încât valorile de trafic se vor reduce substanţial, fapt ce duce în mod clar la reducerea poluării şi la un aer mai curat!” a declarat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4.

Conform statisticilor, M2 de metrou reprezintă 25% din totalul liniilor Metrorex şi suportă zilnic 50% din fluxul de trafic al întregii reţele de transport subteran din Capitală.