Cartierul nou al orașului Popești-Leordeni se confruntă, de câțiva ani de zile, cu o mare problemă: inundațiile care apar după orice ploaie mai zdravănă, mai ales în zona străzii Fermei. Cauza? Dezvoltarea haotică a acestei părți a localității, care nu a ținut cont de dimensionarea adecvată a rețelelor de apă și canalizare și în special a canalizării pentru ape pluviale. O problemă care a dat multe bătăi de cap administrației locale, care este hotărâtă să o rezolve în cel mai scurt timp.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 420

În acest scop, au fost luate în calcul mai multe soluții tehnice și, așa cum ne spunea cu ceva timp în urmă administratorul public al orașului, Florin Preda, s-a ajuns la concluzia că este necesară construcția unor bazine de retenție care să preia surplusul de apă generat de precipitațiile mai abundente.

Soluții tehnice pentru prevenirea inundațiilor

La rândul său, primarul Petre Iacob ne-a informat că în ultima ședință de Consiliu local au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru 3 proiecte de investiții în ceea ce privește infrastructura edilitară. Unul dintre aceste proiecte are în vedere bazinul de retenție a apei pluviale, cel de-al doilea se referă la o gospodărie de apă, iar cel de-al treilea privește extinderea rețelei de canalizare pluvială către colectorul principal ANB 3 (Apa Nova București 3 – n.r.) și o ramificație direct în caseta aflată sub râul Dâmbovița.

„Cele 3 proiecte, care țin de partea de ape uzate, sunt, oarecum, integrate – depind unul de celălalt. În sensul că extinderea rețelei către canalul colector ANB 3 și către caseta Dâmbovița nu poate funcționa fără acest bazin de retenție a apei pluviale. Cele trei studii de fezabilitate au fost aprobate. În prezent, analizăm procedurile de expropriere a unui teren cu o suprafață de 23.500 mp, în baza Legii 255/2010, pentru gospodăria de apă și bazinul de retenție, teren care aparține unei societăți comerciale, și vom stabili cu exactitate procedurile și termenele precise pentru emiterea unor dispoziții și hotărâri, conform legii în vigoare, iar banii necesari sunt deja alocați în acest scop. Procedura de expropriere ar trebui să dureze maximum 45 de zile, iar transferul efectiv de proprietate se face la momentul emiterii deciziei de expropriere, ceea ce presupune un termen de 30 de zile. Documentația pentru procedura de achiziție va fi finalizată în 2-3 săptămâni și sperăm ca până la sfârșitul anului 2020 bazinul de retenție, cu o capacitate totală de 6.000 de metri cubi, să fie dat în exploatare. Această soluție, pentru care a fost prevăzută o sumă de circa 8 milioane de lei, va rezolva, cu siguranță, problema inundațiilor din zona nouă și a rețelelor de canalizare provocate de ploile abundente”, a adăugat administratorul public, Florin Preda.

Locuitorii din „Popeștiul Nou” vor avea și un parc

Soluția tehnică, ne-a precizat Florin Preda, presupune un bazin îngropat, care se va întinde pe o suprafață 15.500 mp, iar deasupra acestuia, la suprafață, legislația în domeniu permite construirea de spații verzi. În aceste condiții, edilii și-au propus amenajarea, pe terenul respectiv, a unui parc, a cărui documentație tehnico-economică va fi întocmită anul viitor, iar odată cu finalizarea construcției bazinului de retenție să fie dat în folosință și acest parc.

Investiții importante și în infrastructura școlară

Administratorul public al orașului ne-a mai vorbit și despre in­ves­tițiile care urmează să fie realizate în structura rețelei de învățământ din Popești-Leordeni. El ne-a precizat că au fost deja aprobați indicatorii tehnico-economici pentru construirea unei creșe pe strada Lămâiței, lucrări care, estimează aces­ta, vor începe în anul 2019. Potrivit proiectului și a normelor legale pentru astfel de obiective, această creșă, care va fi construită pe un teren de 4.000 mp aflat pe domeniul public, va avea o capacitate de 75 de locuri.

Un alt proiect are în vedere construcția unei noi grădinițe cu orar prelungit „TRANSCOM”, așa cum este ea cunoscută, în locul celei vechi, a cărei capacitate nu mai corespunde numărului mare de solicitări de înscriere. „Construcția nouă va ajunge la o capacitate de 300 de locuri, față de clădirea actuală care are doar parter și o suprafață construită de 200 mp. Construcția actuală va fi demolată. Totodată, a fost depus și un proiect în cadrul Programului Operațional Regional care presupune construirea unui corp nou la școala „Ioan Bădescu”, aflat în prezent în analiză. Școala „Ioan Bădescu” este cea mai solicitată unitate de învățământ din Popești-Leordeni. De aceea, am apelat la o soluție provizorie pentru extinderea spațiului de învățământ prin montarea unor containere speciale, care oferă toate condițiile pentru elevi. Este o soluție care a fost utilizată în multe țări din Uniunea Europeană chiar și pentru campusurile școlare. Prin acest proiect, corpul vechi al școlii va fi demolat. Totul se va desfășura în două etape: se va ridica mai întâi corpul nou, în formă de „L” unde vom muta elevii, urmând ulterior să demolăm corpul vechi. Suprafața construită desfășurată a noii școli va avea 3.679 mp (comparativ cu cea existentă, care se întinde pe doar 647 mp), 20 de săli de curs și o capacitate de 750 de elevi. Totodată, la parterul unității va exista și o sală de sport. Valoarea finanțării se ridică la 21,7 milioane de lei, cofinanțarea Primăriei Popești-Leordeni fiind de 2% din suma totală. În prezent, lucrăm la documentația de atribuire, deoarece, potrivit Ghidului, putem să demarăm proiectul, urmând ca în momentul în care se aprobă finanțarea să înaintăm documentele pentru decontarea cheltuielilor efectuate până atunci”, ne-a spus administratorul public al orașului.

Liceul „Radu Petrescu”, gata până la sfârșitul anului

El ne-a mai vorbit și despre faptul că a fost atribuit contractul pentru lucrările de execuție care au mai rămas de realizat după falimentul constructorului inițial, la liceul „Radu Petrescu”. În aceste condiții, edilii trag nădejde că până la sfârșitul anului clădirea va fi terminată și va fi dată în folosință.

Tot în acest contex, Florin Preda a abordat și tema uni proiect de viitor aflat încă „în fașă”, inițiat de primarul Petre Iacob. ”Este vorba despre construirea unui campus școlar în zona nouă a orașului, care să acopere mai multe categorii de vârstă ale copiilor (creșă, grădiniță, școală, inclusiv liceu), proiect care a intrat în analiză. Deocamdată totul este în stadiu incipient, va fi nevoie inclusiv de o nouă expropriere, dar, deocamdată bugetul nu ne permite să demarăm foarte repede acest proiect, însă el rămâne în vederile noastre pentru că a este o investiție foarte necesară și așa cum spuneam, am început să facem primii pași în acest scop. Rămâne să stabilim ce suprafață de teren ar fi necesară pentru acest proiect În concluzie, precum vedeți, am încercat să facem investiții pentru toate palierele de vârstă școlară”, ne-a explicat Florin Preda.

Toate blocurile din oraș vor fi reabilitate termic

El ne-a mai anunțat și faptul că ultima tranșă de 27 de blocuri, din cele 56 care există în localitate, a intrat în lucrări de reabilitare termică. Deocamdată, s-au demarat lucrările la 10 dintre aceste imobile, iar în această săptămână, potrivit lui Florin Preda, va fi semnat un al doilea contract de execuție pentru celelalte 17 blocuri.

În privința blocului neterminat din vecinătatea Primăriei, am aflat că proprietarul acestuia, Ministerul Finanțelor Publice, și-a dat acordul pentru demolarea con­strucției. „Acum, mai trebuie realizate unele mici proceduri, dar în curând construcția va dispărea de-acolo, după mai bine de 6 ani de când ne luptăm cu adrese. Într-un final, am reușit să obținem acest acord în urma unei discuții cu ministrul Eugen Teodorovici. A fost singurul care a înțeles problema noastră”, ne-a povestit Florin Preda.

Am mai aflat și că, în această perioadă, continuă lucrările la trama stradală, iar companiile care au rețele de utilitate publică (ENEL, Distrigaz) își trec în subteran și, totodată, redimensionează aceste rețele. De asemenea, se montează stâlpii pentru iluminatul public și pavele pe trotuare, și urmează realizarea amenajărilor peisagistice.