⬤ Noul director, Cristian Manea, își dorește să diversifice paleta de discipline sportive, cu scopul de a atrage cât mai mulți copii din comună să facă mișcare

La Cernica, se poate spune, fără doar și poate, că activitatea sportivă a încăput pe mâini bune. Și asta pentru că edilul comunei, Gelu Apostol, el însuși fost sportiv, își propune să-i elibereze pe copiii și tinerii din localitate de sub „robia gadget-urilor” moderne – telefonul mobil, tableta și calculatorul. Iar pentru a-și îndeplini dorința nu putea găsi un om de sport mai potrivit decât Cristian Manea, noul director al CS Cernica.

Spunem acestea, pentru că noul director este, de departe, unul dintre cei mai împătimiți iubitori, dar și practicanți, ai sportului. Dovadă stă activitatea și experiența sa complexă atât ca sportiv, dar și ca specialist în managementul sportiv. Primii pași pe care i-a făcut odată numit în funcția de director, așa cum ne-a declarat Cristian Manea, au avut în vedere o informare amănunțită cu privire la situația socială și demografică a comunei. Astfel și-a format o idee despre potențialul locuitorilor așezării, dar și despre tradițiile sportive ale acestora. Odată obținute aceste date, noul director a purces la reorganizarea activității sportive a clubului. Acum Cristian Manea se află încă la început de drum, având în vedere că a preluat funcția în urmă cu doar 2 luni, dar viitorul sună bine! Spunem asta după ce am aflat planurile sale manageriale, într-o discuție pe care am purtat-o la sediul clubului din Cernica.
Acum, și fetele pot practica fotbalul la CS Cernica
Am aflat cu această ocazie că CS Cernica (fosta denumire era CS „Progresul” Cernica – n.r.) în actuala organizare, a fost înființat în anul 2018. La acea dată, în cadrul clubului își desfășurau activitatea trei secții sportive – fotbal-băieți, handbal-fete și tenis. Odată cu venirea lui Cristian Manea, așa cum spuneam mai sus, au apărut și primele schimbări.
„De la venirea mea, în august anul acesta, am mai înființat o secție, cea de fotbal-fete. Am luat această decizie pentru că cele trei grupe, de copii și de juniori, erau alcătuite doar din băieți, iar fotbalul feminin este o «nebunie» de-a mea, având în vedere dezvoltarea accelerată a acestei discipline la nivel național. Și cred că această inițiativă a noastră a prins în comună, pentru că, la primul antrenament am avut o surpriză plăcută când am văzut că s-au prezentat 21 fete! Chiar nu ne așteptam să vină într-un asemenea număr! Iar la antrenamentele următoare am «urcat ștacheta» la un număr de 25 de fete, majoritatea cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani.
Am primit susținere în acest sens de la dl. primar Gelu Apostol, care ­mi-a spus că are încredere în mine și-mi va susține orice inițiativă, orice proiect pe care doresc să-l inițiez la club. «Din punct de vedere sportiv poți face tot ceea ce-ți dorești, pentru că am încredere în tine, te cunosc ca un om de sport, știu ceea ce poți, vreau să facem aici tot ceea ce ne stă în putință ca să aducem copiii la sport, să avem cât mai mulți copii implicați în programele noastre pentru sport». Și asta am început să facem. Am înființat această secție de fotbal-fete pe care dorim s-o înscriem, cât de curând se va putea, cel mai probabil anul viitor, la categoria U15, direct în campionatul național.
Această grupă îmi doresc să constituie o emulație pentru toți copiii din toate localitățile care alcătuiesc comuna Cernica. În acest moment, avem circa 150 de copii aici, la club, iar cu secția de fotbal-fete vom ajunge chiar la 200”, ne-a spus directorul clubului. Care a mai adăugat că, la băieți, încercă să creeze și o echipă de seniori în care să evolueze copiii care în prezent fac parte din grupa U15, de curând înființată. „În câțiva ani vom putea forma din acești tineri nucleul viitoarei echipe de seniori, pe care o vom înscrie în liga a 5-a sau chiar în liga a 4-a, la nivelul campionatului județean din Ilfov. După aceea, vom lua în calcul și evoluții în eșaloanele superioare, la nivel național”, ne-a precizat Cristian Manea. Prin urmare, secția de fotbal-băieți este acum structurată în patru grupe de vârstă, față de trei câte erau, în momentul venirii noului director la club.
Există toate premisele ca clubul să producă profit
Cristian Manea a subliniat faptul că își propune, totodată, ca activitatea clubului să înceapă să aducă și profit. „Deocamdată, însă, «ne vedem lungul nasului», vedem cum stăm cu bugetul, pentru că nu vrem să cheltuim prea mulți bani, dimpotrivă, vrem să facem mai mulți bani cu infrastructura pe care o avem. Mai exact, avem un teren central cu iarbă omologat la stadionul din Cernica și unul la Căldăraru, de asemenea omologat de AMFB, un alt teren de fotbal la Tânganu, și unul de curând amenajat la Poșta, care este un teren multifuncțional. De asemenea, mai avem la dispoziție și cele două săli de sport, una la școala din Cernica, iar cealaltă la școala din Bălăceanca. Toate aceste baze sunt în administrarea CS Cernica. În ceea ce privește infrastructura, încercăm să ne gospodărim cât mai bine. Noi închiriem aceste baze, la noi joacă echipe din București, chiar și una din Snagov, am desfășurat în acest scop o campanie de informare la nivelul cluburilor sportive. Suntem în discuții și cu cei de la CS Dinamo, care să trimită aici pentru a juca meciurile oficiale o grupă de copii și una de juniori. De asemenea, mai avem și doritori din Dobroești, care vor să se antreneze aici în nocturnă.
Prin urmare, avem astfel posibilitatea să ob­ținem fonduri pentru buna desfășurare a activităților clubului sportiv și din administrarea acestor baze din comună, ca urmare a încrederii arătate de conducerea primăriei față de noi. Astfel vom reuși să acoperim o parte din cheltuielile clubului, iar în 2-3 ani să reușim ca bugetul să fie «pe plus», și să putem oferi copiilor condiții mai multe și mai bune de a face sport, care, în acest moment beneficiază atât de echipament sportiv, cât și de transport gratuit la toate competițiile sportive. De asemenea, avem o echipă de antrenori, cu diplomă, pasionați în tot ceea ce fac, și toți sunt profesori de sport”, ne-a precizat managerul.
Sporturi pentru toți locuitorii comunei
La CS Cernica funcțio­nează și două grupe de handbal, numai pentru fete. De asemenea, există și o grupă de 18 copii înscriși la secția de tenis. Numărul practicanților de tenis s-a mărit semnificativ, având în vedere că nu cu mult timp în urmă secția număra doar patru copii care practicau tenisul. „Copiii care fac tenis la Cernica se antrenează, deocamdată, în sala de sport de la Bălăceanca. Spun deocamdată, pentru că primăria amenajează în prezent încă 4 terenuri de tenis cu zgură în satul Bălăceanca, fapt care dovedește, încă o dată, deschiderea administrației locale către sport. Astfel, vom avea toate condițiile ca să dezvoltăm și această secție de tenis. Mai mult, vom avea astfel posibilitatea să obținem și niște venituri din închirierea acestor terenuri”, ne-a spus Cristian Manea.
El ne-a mai vorbit și despre faptul că, la nivelul comunei se desfășoară o amplă campanie de informare cu privire la oportunitățile pentru copiii comunei pe care le oferă gruparea sportivă condusă de acesta: „Am desfășurat în ultima vreme o campanie în comună, am distribuit pliante, am pus afișe, delegat antrenori pentru a face selecții în rândul elevilor din școli, tocmai cu scopul de a-i atrage pe copii să practice sportul. Este unul dintre țelurile mele! Acela de a atrage cât mai mulți copii să facă sport, indiferent care, și astfel să-i «scoatem» practic din calculatoare, din laptopuri și telefoane, pentru că această situație reprezintă o mare problemă a vremurilor noastre și cu toții ne dorim ca acești copii, dar și toți oamenii, în general, să facă mai multă mișcare, mai mult sport.
Și pentru că tot vorbim despre dezvoltarea și diversificare activităților sportive la CS Cernica, doresc să vă informez că tocmai ce am mai înființat încă o secție, cea de box. Sportivii secției se antrenează în prezent tot la sala de sport din Bălăceanca, unde amenajăm pentru aceștia unul din cele patru vestiare existente ca sală de antrenament, dotată cu toate dispozitivele specifice necesare, cum ar fi saci de box. Am luat această decizie după ce m-am informat cu privire la istoricul, să-i zicem, sportiv al comunei. Am aflat că aici, la Cernica, au existat mulți locuitori care au practicat boxul. Ba chiar am înțeles că aici există o tradiție în box. Și atunci am spus: hai să deschidem o secție de box, să renaștem această tradiție!”. De asemenea, directorul mai are în proiect și înființarea unei secții de atletism, având în vedere că se construiesc și urmează să se construiască și alte baze sportive în comună. Dar nu numai! „Intenția mea este să mai înființăm și o secție de baseball, având în vedere că sunt și președintele federației acestui sport, dar, de ce nu, și una de teqball, unul dintre sporturile preferate de dl. primar Gelu Apostol. Este un sport nou, foarte atractiv și dinamic, care i-ar putea atrage nu numai pe copii, dar și pe alți cetățeni ai comunei, de toate vârstele. Ar fi un proiect cât se poate de benefic, care i-ar angrena pe mulți dintre locuitori la practicarea sportului. Pe lângă faptul că ne dorim să creștem foarte mulți copii în sport, să-i aducem aici să facă mișcare, vom organiza și evenimente sportive pentru adulți. Astfel, anul viitor, în ianuarie sau februarie, avem deja programat un campionat pentru amatorii de tenis de masă pentru adulții de toate vârstele”, a mai adăugat Cristian Manea. „Mai mult”, a adăugat acesta, „dacă lucrurile decurg conform planului, până de Sărbători vom înființa și secția de tenis de masă.”
Sportul formează caractere și oferă disciplină și educație
Directorul clubului a ținut să precizeze și faptul că sportul i-a oferit disciplină, educație și o viață sănătoasă. Același lucru, a subliniat Cristian Manea, și-l dorește și pentru copiii din Cernica. „Pe mine nu mă interesează rezultatele ob­ținute în competiții, când vine vorba de copii și juniori. Important este pentru mine ca acești copii să participe la aceste competiții, pentru că, repet, sportul este esențial în dezvoltarea lor armonioasă atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere al educației, al disciplinei, al relațiilor interumane. Înveți prin sport să te integrezi în comunitate, să-ți ajuți aproapele, într-un cuvânt să devii un membru de valoare pentru societate. De aceea, vreau să văd coeziune între copii, spirit de camaraderie, o energie pozitivă și un tonus fizic și psihic înalt. Așadar, este foarte important să le dăm copiilor o alternativă la telefon și tabletă! Pentru că aceste dispozitive îi privează pe copii de relațiile interumane, de comunicare și empatie față de semenii lor. De aceea, dorim să-i aducem pe copii la sport, pentru că în momentul în care ești pe teren nu mai ai acces la telefon. Ești în acel loc cu noii tăi prieteni, comunici cu ei, și te simți extrem de bine!”, a punctat directorul clubului sportiv din Cernica.