Oportunitatea implementării investiției face parte din strategia de dezvoltare a comunei
Noua grădiniță din satul Roșu, Chiajna, aflată în curtea Liceului Tehnologic ”Doamna Chiajna”, este aproape finalizată și pregătită pentru începerea viitorului an școlar. Construcția este modernă, sigură și spațioasă, iar toate dotările vor fi la standarde europene, dovedind astfel că obiectivele fixate de administrația comunei Chiajna sunt tratate cu seriozitate și devin realitate.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 563
O nouă grădiniță de stat va fi dată în folosință în curând în imediata apropiere a Liceului Tehnologic. Construcția este finalizată în proporție de peste 90 la sută, iar grădinița ar putea să își deschidă porțile chiar de la începutul anului școlar, dacă vor fi obținute în timp util toate avizele de funcționare necesare din partea instituțiilor centrale de învățământ.
”Copilăria este cea mai frumoasă călătorie a vieții, iar timpul petrecut alături de copii este cel mai important. Un lucru, însă, este poate la fel de important, infrastructura educațională. Să știi că micuțul tău este în siguranță și beneficiază de cele mai bune condiții, atunci când îl lași la grădiniță”, anunța primarul comunei Chiajna, Mircea Minea, anul trecut, după demararea lucrărilor la această nouă grădiniță. Iată că, în ciuda greutăților cu care toată lumea se confruntă de mai bine de un an, din cauza pandemiei de coronavirus, proiectul este aproape gata, construcția în sine este aproape finalizată și poate primi copiii chiar din acest an școlar. Administrația și constructorii și-au făcut treaba. Acum, momentul deschiderii acestei grădinițe va depinde de obținerea autorizațiilor de funcționare din partea instituțiilor abilitate din Educație.
”Copiii noștri trebuie să rămână în România, după ce termină grădinița și școala, nu să-și caute viitorul în afara granițelor, de aceea construim facilități de nivel european pentru copiii din Chiajna. Știu că muncind, rezultatele se văd. Acum, fiecare obiectiv realizat împreună confirmă faptul că am ales drumul cel bun pentru comunitatea noastră. Încercăm să le oferim celor mici cele mai bune condiții, astfel încât să se dezvolte armonios și să vină cu plăcere la grădiniță. Vă asigur că toate proiectele începute vor fi terminate cu succes!”, a mai scris primarul Mircea Minea pe pagina sa de Facebook.
Edilul a explicat că era necesară o nouă grădiniță modernă având în vedere creșterea natalității în Chiajna. ”Fiind cunoscută ca localitatea cu cei mai mulți gemeni, era și momentul ca noi să aducem un plus acestui loc. Iar promisiunea mea devine din ce în ce mai serioasă și la obiect. Așa cum am promis profesorilor, cetățenilor, această grădiniță va avea săli de cursuri, anexe pentru materialele didactice plus spațiile de joacă aferente copiilor. Cred că va deveni o grădiniță pe gustul nostru, al cetățenilor”, a mai precizat primarul comunei Chiajna.
Oportunitatea implementării investiției face parte din strategia de dezvoltare a comunei Chiajna, din perspectiva creșterii gradului de satisfacere a nevoilor de confort ale cetățenilor comunei, precum și a nevoii de dezvoltare a comunei în ansamblul ei.
Ca urmare a implementării proiectului, se va crea și dezvolta o infrastructură de educație care să corespundă exigențelor actuale ale procesului de învățământ. Investiția propusă se execută pe un teren aflat în domeniul public al comunei Chiajna.
Spații moderne și generoase
Grădinița este prevăzută cu parter și etaj și dispune de o scară de evacuare exterioară. Destinația clădirii este de grădiniță cu 5 săli de grupă, iar fiecare sală de clasă este dimensionată astfel încât să poată adăposti grupe de 20 de copii, conform noilor norme de organizare a învățământului. Pe lângă spațiile principale, adică săli de grupă, sunt prevăzute spații și funcțiuni conexe care să asigure buna funcționare a grădiniței, precum o sală multifuncțională pentru proiecții video, bibliotecă, jucării, grupuri sanitare pentru fiecare grupă de copii, grupuri sanitare pentru personal, grupuri sanitare pentru persoane cu dizabilități, cabinet medical, camera de izolare cu grup sanitar propriu, birouri pentru personalul didactic și administrativ, vestiare pentru personal, magazii pentru materiale specifice activităților desfășurate, spații tehnice și spații de întreținere.
Accent pe respectarea celor mai stricte norme ISU
Compartimentările sunt realizate în conformitate cu normative în vigoare, iar reprezentanții Primăriei Chiajna ne-au spus că s-a pus foarte mare accent pe respectarea normelor ISU, construcția îndeplinind cele mai stricte condiții de siguranță împotriva incendiilor.
Suprafață construită desfășurată a imobilului este de aproximativ 1.000 metri pătrați, cu un regim de înălțime P+1, construcția fiind evident racordată la toate utilitățile existente în zonă. De asemenea, a fost prevăzută amenajarea unor locuri de parcare în fața grădiniței, cât și a unui teren de joacă pentru copii, special pentru preșcolari.
Finanțarea a fost asigurată din bugetul local, iar procedura de licitație a fost demarată în ianuarie 2020, contractul fiind semnat în martie 2020, pentru o valoare de 3,2 milioane de lei. Lucrările au început în aprilie 2020, având termen de un an și iată că toată lumea și-a făcut treaba, chiar dacă au mai fost unele întârzieri cauzate de epidemia de COVID-19. Termenul de execuție – august 2021- este respectat și construcția propriu-zisă este aproape finalizată. Urmează procedurile în vederea autorizării, respectiv acreditării din partea instituțiile abilitate ale Educației.
Focus pe creșterea gradului de integrare și socializare a copiilor vizând reducerea abandonului școlar
Potrivit specialiștilor, scopul proiectului îl reprezintă creșterea eficientă a activităților de învățământ preșcolar prin crearea de condiții decente, moderne pentru spațiile de învățământ, precum și creșterea accesibilității locuitorilor din zonă de a beneficia de educație într-un mediu organizat de persoane competente. Printre obiectivele care au condus la elaborarea unui astfel de proiect au mai stat și creșterea nivelului de dezvoltare cognitivă, de cunoștințe și deprinderi de învățare de la vârste cât mai mici pentru copiii din zona urbană vizată, cât și creșterea gradului de integrare și socializare a copiilor cu efect benefic asupra ratei de abandon școlar, ca și creșterea gradului de ocupare a persoanelor casnice care vor fi degrevate de sarcina de supraveghere a copiilor, reducerea costurilor de transport al copiilor către alte grădinițe mai îndepărtate. De asemenea, prin acest proiect se are în vedere creșterea gradului de siguranță și a gradului de sănătate individuală pentru copiii care frecventează o grădiniță, scăderea pe termen lung a ratei delicvenței juvenile și a ratei criminalității, cât și creșterea nivelului economic prin dezvoltarea serviciilor suport pentru învățământ.
Obiective preconizate a fi atinse sunt creșterea calității actului educațional, asigurarea condițiilor corespunzătoare desfășurării procedeului educațional, ridicarea nivelului educațional la nivelul comunității din comuna Chiajna. De altfel, dezvoltarea economico-socială a comunei este legată de îmbunătățirea infrastructurii existente și a serviciilor de bază.