Autoritățile vor să introducă mecanismul plăților defalcate de TVA, de la 1 septembrie. Scopul urmărit este creșterea nivelului de conformare voluntară a persoanelor impozabile, se arată într-un proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

„În Programul de Guvernare 2017 — 2020, (…) se prevede introducerea unui mecanism îmbunătățit de colectare a TVA (split payment) de la 1 septembrie 2017. Prin acest mecanism se urmărește creșterea nivelului de conformare a persoanelor impozabile, prin asigurarea resurselor financiare ale acestora pentru plata TVA datorate bugetului de stat, având în vedere că taxa încasată de la clienți nu mai poate fi direcționată pentru alte plăți, ci doar pentru taxa datorată furnizorilor sau bugetului de stat”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit acestuia, astfel se vor reduce și situațiile în care se calculează și se plătesc accesorii la bugetul de stat ca urmare a neplății TVA datorate de către persoanele impozabile, întrucât prin acest mecanism se asigură disponibilitățile financiare pentru plata taxei la bugetul de stat și se economisesc astfel sumele pe care operatorii economici le-ar plăti ca eventuale accesorii.

Se urmărește stoparea fraudelor

„Prin aplicarea mecanismului plăților defalcate de TVA vor fi stopate fraudele pe care astăzi unii agenți economici le realizează prin utilizarea TVA în alte scopuri decât cele prevăzute de lege, având în vedere că TVA nu reprezintă un venit al persoanei impozabile și ar trebui să aibă doar destinația de a acoperi TVA datorată furnizorilor/prestatorilor și TVA de plată către bugetul de stat”, informează MFP.

Conform sursei citate, contribuabilii corecți care și în prezent își achită sumele datorate cu titlu de TVA către bugetul de stat vor fi avantajați prin eliminarea sau reducerea semnificativă a concurenței neloiale din partea acelor contribuabili care nu își plătesc datoriile către stat și utilizează resursele financiare din TVA pentru alte scopuri.

Virarea TVA prin carduri bancare

De asemenea, mecanismul mai presupune virarea/depunerea TVA aferente încasărilor în numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar de către furnizor/prestator în contul său de TVA în termen de 3 zile de la încasare, utilizarea sumelor din acest cont distinct de TVA, pentru achitarea de către furnizor/prestator a taxei aferente achizițiilor sale furnizorilor/prestatorilor săi, precum și a taxei datorate bugetului de stat, posibilitatea transferului de sume din conturile de TVA în alt cont de către titular doar cu aprobarea ANAF și interzicerea retragerii în numerar a unor sume din contul de TVA.

Executarea silită va fi limitată

De asemenea, mai este reglementată limitarea executării silite a conturilor de TVA doar la sumele reprezentând TVA datorate bugetului de stat sau altor creditori, stabilirea de contravenții și sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor actului normativ și stabilirea unei perioade de tranziție la mecanismul de plată defalcată a TVA în luna septembrie, prin instituirea posibilității de aplicare opțională a acestuia, fără aplicarea de sancțiuni în această perioadă.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.363