În ”Ziua de Curățenie Națională”, voluntarii au dat o mână de ajutor la strângerea deșeurilor abandonate

Administrația locală a comunei Ștefăneștii de Jos s-a alăturat milioanelor de voluntari implicați în campania ”Ziua de Curățenie Națională” a Let’s do it, Romania!, acțiune menită ”să redea prospețimea naturii care se sufocă sub gunoaie”.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 721

Astfel, sâmbăta trecută, de la ora 11.00, în curtea Primăriei din Ștefăneștii de Jos, primarul ales Mircea Gheorghiță, consilieri locali, angajați ai Primăriei și angajați ai societății Gospodărie Ștefănești SRL, precum și elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 din localitate, însoțiți de director Ștefan Cristian și prof. Simona Gheorghe, au primit mănuși, veste și saci de gunoi și au pornit să adune deșeurile aruncate la voia întâmplării de-a lungul Șoselei Ștefănești.
Obiceiul celor din Ștefăneștii de Jos, de a curăța spațiul public și a strânge deșeurile, nu reprezintă deloc o premieră, ba din contră, așa cum ne-a declarat primarul Mircea Gheorghiță, se întâmplă des acest lucru. Și, de fiecare dată, sunt implicați și elevii din comună, demersul având, pe lângă componenta de ecologie, și o componentă educativă.
Administrația locală își dorește, astfel, să-i responsabilizeze pe tineri să păstreze curățenia, să-i învețe să aibă grijă de domeniul public, să arunce gunoiul în locurile special amenajate în acest scop. Reprezentanții Poliției Locale Ștefănești au fost, de asemenea, alături de voluntari și au dirijat traficul rutier atunci când mașinile cu platforme pentru gunoi opreau ca să încarce deșeurile voluminoase.

Prima zonă curățată a fost de-a lungul Șoselei Ștefănești, de la Primărie în direcția Capitalei, apoi, Str. Bușteni, de unde s- au preluat tomberoane goale, pentru a reuși o colectare și mai eficientă a deșeurilor, apoi, Str. Mesteacănului și, la final, zona adiacentă Primăriei comunei. Pentru că temperatura a fost neașteptat de ridicată, deși pe tot traseul s-au asigurat sticle de apă pentru voluntari, căldura nu a permis continuarea activității mult după orele amiezei. Cu toate acestea, ”recolta” a fost una importantă, iar comuna
Ștefăneștii de Jos este acum și mai curată. În unele zone, în care răspunderea în ceea ce privește păstrarea curățeniei revine proprietarilor de magazine, de exemplu, Poliția Locală i-a avertizat pe cetățeni să curețe deșeurile abandonate și să redea aspectul îngrijit respectivei vecinătăți.

”Natura se sufocă”

”Natura se sufocă” a fost, anul acesta, semnalul de alarmă tras de Let’s do it, Romania!, ”Ziua de Curățenie Națională”, ajunsă la cea de-a XI-a ediție, reușind, din nou, mobilizarea a zeci de mii de voluntari, pentru ”curățenie în toată țara, într-o singură zi”. România s-a alăturat, astfel, efortului comun al altor aproape 200 de țări care și-au propus să promoveze o lume mai curată, reducând cantitatea de deșeuri.
Mai mult, în acest an, Let’s do it, Romania! a lansat și o aplicație – un pas important în digitalizarea eforturilor de protejare a mediului, iar acum, oricine poate contribui la curățenia țării printr-un simplu click, putând raporta, gratuit, zone cu deșeuri și/sau
zone cu ambrozie. De menționat ar mai fi și că Let’s do it, Romania! a pornit demersurile legislative ca ”Ziua de Curățenie Națională” în România să fie recunoscută la nivel național, iar pe 16.04.2024, inițiativa a fost depusă la Senatul României și în prezent este înregistrată cu numărul L312/2024. Proiectul de lege a primit votul Senatului urmând a fi dezbătut și votat de către Camera Deputaților.