Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov (CJI) a anunțat, săptămâna trecută, pe pagina de Facebook a instituției că, din 15 iulie 2019 se reiau acțiunile de dezinsecție avio împotriva țânțarilor, după care, din nou, se vor efectua acțiuni terestre.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.460
”Am citit mesajele dumneavoastră și aș vrea să vă mulțumesc celor care au înțeles că ne străduim să combatem țânțarii ăștia care ne-au mâncat sufletul. Acțiunile noastre continuă și nu ne vom opri până în septembrie sau chiar octombrie. (…) Vă spun doar câteva curiozități despre țânțari, ca să înțelegeți cu ce ne confruntăm – o femelă trăiește până la trei luni, poate să zboare 10 km într-o noapte și depune 300 de ouă odată. Ouă care în 20 de zile se transformă în țânțari adulți. Ia gândiți-vă: 1.000 de femele ori 300 de ouă, fac 300 de mii de țânțari dintr-un foc. Înmulțiți 300 de mii de țânțari femele cu alte 300. Ți-e și frică să faci calculul. Fac 90.000.000 de țânțari. Ca să vezi ce înseamnă să ratezi o singură acțiune de dezinsecție. Sau să ai vecini care nu-și fac treaba. De ce ne-am confruntat cu o invazie? Pentru că după ce am dat terestru, în aprilie, să omorâm femelele, și în mai, avio, să omorâm larvele, au început ploile. Din cauza asta am întârziat cam o lună cu dezinsecțiile programate, timp în care femelele depuneau ouă și țânțarii se înmulțeau. După ce s-a terminat cu ploile, a înflorit salcâmul, când nu puteam să acționăm terestru, că se făcea polenizarea. După ce s-a scuturat salcâmul, a înflorit teiul. Iar n-am putut să dăm. Și atunci am reluat în forță dezinsecția, luna trecută. Am dat avio, apoi de două ori terestru. Mă întrebați de ce nu dăm cu avionul peste tot? Pentru că substanța ecologică pe care o pulverizăm din avion omoară DOAR larvele. De ce nu punem în avion substanță folosită pentru tratamentele terestre? Pentru că afectează albinele sau culturile ecologice, plus că nu avem dreptul legal să acționăm peste proprietățile oamenilor. Și vă întreb și eu: mai dă cineva în jur? Știți că am propus de mai multe ori să acționăm toți odată, ca să aibă efect optim acțiunile? Am vorbit cu ministrul Sănătății, care știe exact pericolul pe care îl reprezintă țânțarii, să sensibilizeze guvernul așa încât acțiunile de dezinsecție să fie coordonate și să aibă efect maxim. Dar până nu va exista un ordin la nivel național, face fiecare ce poate și cât poate”, a explicat președintele CJI.
Mai mulți bani
În ședința de Consiliu din 11 iulie 2019, bugetul local al județului Ilfov a fost rectificat, aprobându-se majorarea cu 3,5 milioane de lei pentru bugetul capitolului ”Alte servicii publice generale”, banii fiind luați de la capitolul ”Transporturi” unde ”programul, din păcate, nu se derulează și nici nu va fi gata până la sfârșitul anului”, a explicat Petrache, referindu-se la banii puși deoparte, în buget, pentru a acoperi o parte din subvenția pentru STB! Suma a fost solicitată de către Serviciul Județean de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov, ”pentru derularea Programului anual de dezinsecție la nivelul județului, în vederea sporirii eficienței tratamentelor împotriva insectelor de disconfort ca urmare a condițiilor climaterice din cursul acestor luni, ce au favorizat dezvoltarea în masă a populațiilor adulte de țânțari, precum și a acțiunilor de larvicidare efectuate cu avionul în scopul reducerii larvelor de țânțari, prevenind astfel viitoarele generații de țânțari”.
De la începutul Programului, în acest an, în lupta contra țânțarilor s-au cheltuit 5,2 milioane de lei, fără ultima sumă aprobată la rectificarea bugetară din iulie 2019.
Se reiau acțiunile
Așadar, din 15 iulie, așa cum anunța Marian Petrache, se reia dezinsecția avio, pentru combaterea larvelor de țânțari, după care se va acționa, din nou, de la sol. Tratamente avio au mai fost aplicate în lunile aprilie și iunie, iar terestru s-a intervenit pentru combaterea insectelor adulte de disconfort, în lulie aprilie, mai, iunie, iulie. Dezinsecția avio se face cu un insecticid biologic (care nu este toxic) – Vectobag WG, însă pentru dezinsecția terestră nu există insecticide biologice avizate. Pentru o eficiență sporită și pentru evitarea situației în care dăunătorii să capete rezistență la o anumită substanță activă, se alternează insecticidele. CJI precizează că a folosit Kothrine Profi și Solfac Trio. Tratamentele aplicate la sol se fac noaptea, când albinele nu sunt active. Iar după dezinsecție, albinele trebuie ținute închise în stup pentru minimum 10 ore. Acțiunile au loc numai după ce primăriile sunt anunțate, pentru ca, la rândul lor, să avertizeze apicultorii.
”Ne confruntăm cu situații deosebite. Noi luăm probe de apă din lac, pentru a determina stadiul de evoluție a larvelor de țânțari. Am luat de la Mogoșoaia, spre exemplu, facem acțiunea de combatere, apoi, apa vine de la Crevedia plină de larve. Am vorbit la ministerul Sănătății, pentru că din punctul nostru de vedere este o problemă de sănătate publică și am găsit înțelegere. Vrem ca ei să sesizeze mai departe problema și am propus ca acest serviciu – de combatere a țânțarilor – să fie transferat de la primării, în seama consiliilor județene. Să ne înțelegem cu cei de la București și cu cele cinci județe limitrofe Ilfovului, să acționăm concentrat și să rezolvăm. Nu putem să ne luptăm doar noi cu țânțarii! E esențial să ne coordonăm cu Bucureștiul și cu județele învecinate. În unele arii protejate, din zonele Snagov, Gruiu, Ciolpani, o să punem afișe că nu am putut face acțiunile, iar cei care se ocupă de ele sunt răspunzători”, a mai completat Marian Petrache.
Bine de știut!
Așa cum am precizat mai sus, de luni, Serviciul Județean de Dezinsecție și Ecologizare Mediu, aflat în subordinea CJI, a reluat acțiunile de dezinsecție cu avionul.
Tratamente împotriva larvelor de țânțari au fost aplicate în Cernica, Pantelimon, Brănești, Găneasa, Ștefănești, Afumați, Petrăchioaia, Dobroești, Otopeni, Tunari, Voluntari, Dascălu.
Marţi este rândul localităţilor Periș, Corbeanca, Balotești, Nuci, Moara Vlăsiei, Grădiștea, Chitila, Mogoșoaia, Buftea, Ciolpani, Gruiu, Snagov.
Iar pentru 17 iulie a fost programată dezinsecția avio în Popești – Leordeni, Glina, Berceni, Vidra, Copăceni, 1 Decembrie, Jilava, Dărăști, Măgurele, Chiajna, Dragomirești-Vale, Ciorogârla, Domnești, Clinceni, Bragadiru, Cornetu.
Reamintim că, după dezinsecția avio, se reiau acţiunile la sol.