@ Sfaturi utile cu dr. Tudor Ciuhodaru: ”Manevra Heimlich poate face diferența dintre viață și moarte. Aceasta trebuie învățată și exersată în școli”
Cazul Teodorei, eleva de 14 ani din Cluj care s-a înecat cu un jeleu la școală și a murit după șase zile de comă profundă, îi determină pe medici să atragă, din nou, atenția asupra nevoii de educație medicală, în unitățile de învățământ. Tudor Ciuhodaru, medic UPU la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, explică în câțiva pași simpli, cum poate fi salvată o persoană, după ce s-a înecat cu mâncare sau cu un corp străin.
Potrivit medicului, noțiunile de prim ajutor trebuie să fie predate în toate școlile din țară. Printre acestea, se numără și manevra Heimlich, metoda de dezobstrucție a căilor aeriene care este o manevră simplă, ce poate face diferența dintre viață și moarte. ”Sunt zece lucruri esențiale. Toţi ar trebui să știm să facem asta. O manevră simplă ar putea salva viața celui de lângă tine și ți-ar putea salva viața. Trebuie învățată și exersată în toate școlile din România împreună cu multe alte noțiuni de prim ajutor, așa cum prevedea legea Ciuhodaru ce ar fi putut deja salva mii de vieți. Altfel, lipsa educației pentru sănătate este frecvent letală. Până când parlamentarii vor adopta proiectul meu de lege, trebuie să știți să faceți zece lucruri esențiale”, spune dr. Tudor Ciuhodaru (foto).
Cum se realizează corect manevra Heimlich?
Fiți siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucția nu e completă manevra nu e eficientă și poate produce leziuni): o aspirație confirmată (de martori, anturaj); nu mai poate vorbi, tuși și respira; pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât, iar ulterior își pierde conștiența.
Rămâneți calm, dar strigați după ajutor. Pentru ajutor se sună la 112,
Ridicați pacientul,
Plasați-vă în spatele acestuia,
Îmbrățișați pacientul, poziționând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic și stern), peste care suprapuneți cealaltă mână,
Aplicați compresia abdominală care trebuie să fie bruscă și adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus și din față în spate, ca și cum ați ridica pacientul,
Se execută cinci astfel de compresiuni abdominale,
Repetați compresiile până când pacientul reușește să expulzeze obiectul aspirat sau își pierde conștiența,
Dacă victima își pierde conștiența poziționați-o pe spate pe un plan dur. Începeți resuscitarea. Efectuați aceeași manevră după ce ați încălecat picioarele victimei. Aplicați compresii bruște și adânci în abdomenul superior poziționând mâna puternică între ombilic și stern și așezând cealaltă mână peste aceasta,
Solicitarea ajutorului medical specializat (medic sau asistent) este necesară, indiferent dacă manevra are sau nu succes.
Atenție! Primul ajutor va avea succes numai dacă noțiunile sunt bine cunoscute
”Dacă pacientul încă poate tuși încurajați-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin. Atenție la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat își va pierde conștiența, va cădea și se poate lovi. La gravide și obezi aplicați compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului. Există și auto Heimlich: împingeți-vă cu abdomenul superior pe o suprafață orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun”, spune medicul. Pentru a fi cu adevărat eficiente, noțiunile trebuie să fie învățate, exersate și repetate la fel ca alfabetul sau tabla înmulțirii, subliniază dr. Ciuhodaru. În acest context, medicul ieșean își dorește ca tehnicile de prim ajutor să fie predate la toate școlile din România.
Românii mor pentru că nu li se aplică metoda salvatoare
Reamintim că săptămâna trecută, o fetiță în vârstă de numai 14 de ani a murit după ce s-a înecat cu un jeleu la școală. Și, din păcate, cazul acesteia nu este singurul de acest fel în țara noastră. La începutul anului 2018, presa mediatiza cazul unui un tânăr de 21 de ani din Iași care a murit sufocat cu o bucată de covrig și a altui tânăr care decedase în condiții similare în fața tribunalului din Slobozia. ”Românii mor fără a li se aplica la timp manevra salvatoare. De aceea, sper să mă susțineți și în acest demers”, mai spune dr. Ciuhodaru.