Cea mai importantă sărbătoare a comunității locale de afaceri – Gala Topul Firmelor Ilfovene 2023 – organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Ilfov, s-a desfăşurat săptămâna trecută în prezenţa elitei companiilor din județ, împreună cu numeroşi invitaţi.

Cele mai bune firme din județul Ilfov au fost premiate miercuri, 1 noiembrie, în cadrul unui eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie Ilfov. Numeroși oameni de afaceri au ­luat parte, și anul acesta, la Topul Firmelor din Ilfov, un eveniment în cadrul căruia au fost scoase în valoare cele mai bune firme din județ, conform rezultatelor obținute în 2022. A fost un bun prilej pentru ca oamenii de afaceri să împărtășească experiența și informații prețioase legate de ceea ce înseamnă reușita în afaceri și contextul economic actual. Ca în fiecare an, laureații incluși în topul firmelor sunt stabiliți conform unei metodologii ce se aplică la nivel național, clasamentul reunind companii care au îndeplinit criteriile de eligibilitate, dintr-un număr de aproximativ 43.000 de firme care au depus bilanțul contabil pentru exercițiul financiar trecut.
Regula impusă prin metodologie este ca firmele câştigătoare să fie structurate pe domenii de activitate: cercetare-dezvoltare şi high tech; industrie; construcţii; servicii; comerţ; turism; agricultură, pescuit, piscicultură. În cadrul fiecărui domeniu, sunt evaluate firmele în funcție de clasa de mărime: întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici şi microîntreprinderi. ”Este un algoritm unic pe care îl folosesc la nivel național toate camerele de comerț și industrie din România”, a precizat Răzvan Stoica, manager Camera de Comerț și Industrie Ilfov.
Și în acest an, a fost evidențiat faptul că dintre firmele premiate de Camera de Comerț și Industrie ilfoveană, aproape 900 au intrat și în Topul național al firmelor din România. De altfel, și președintele Camerei de Comerț și Industrie Ilfov, Dan Dumitru, a semnalat exact performanțele firmelor ilfovene. ”Avem 115.967 de companii în județul Ilfov, dintre care doar 43.394 ­și-au depus bilanțul, dar 893 de companii dintre acestea au plecat în topul național, adică sunt pe primele trei locuri în țară. Cele 893 de companii aflate pe primele trei locuri în topul național din județul Ilfov însumează 71.604 angajați și au o cifră de afaceri totală de 105,58 miliarde lei. Adică sunt companii foarte mari, sunt în top 3 marii contribuabili ai țării. În total, aceste companii au produs un PIB aproape dublu față de restul României, regiunea București – Ilfov fiind la același nivel economic cu Viena sau Stuttgart”, a spus Dan Dumitru.
Președintele Camerei de Comerț a mai explicat că topul celor mai performante firme este organizat de circa 25 de ani, dar trebuie ținut cont de faptul că este din ce în ce mai greu să delimitezi județul Ilfov de regiunea București – Ilfov. ”Ne mândrim cu cele aproape 900 de companii care au fost incluse în topul național pentru că acest lucru dovedește faptul că județul Ilfov este un județ puternic economic. Ar fi și mai puternic dacă nu ar fi multe companii care își țin activitatea în județul Ilfov și sediile sociale în București. Altfel, suntem pe locul 14 în 242 regiuni la nivel european. Județul Ilfov este pe locul 2 la mari contribuabili, după București care are 660 de companii. În privința plăților de TVA, impozitul pe profit, venit și accize, Ilfov este pe locul 3, cu 6,5 miliarde lei contribuție la bugetul de stat pentru anul fiscal 2022, după București și Constanța.
Top de onoare
Cele mai mari firme din județul Ilfov sunt potrivit clasamentului întocmit de Camera de Comerț și Ilfov: Oscar ­Downstream, MDS Group, JT International Manufacturing SA, Oxyhelp Industry, DGB Spare Parts Suppliers, Luca Performance Motors, Vibroblast, Exe Green, Smart Basic Construct, Etem Systems, Software Imagination & Vision, Freight Express Intersped, Medrom Logistics, Water Systems International, LuxuaB, Osimo Com, Explorer Project, All Consulting Service, Morad Foods, Makita EU.
Reguli stricte pentru un top valoros
Sunt admise în topurile judeţene de firme entităţile care sunt comercianţi conform legii şi îndeplinesc simultan următoarele condiţii, cu privire la datele de bilanţ depus pentru anul anterior: profit din exploatare pozitiv; cifră de afaceri de minim 100.000 lei în cazul microîntreprinderilor şi minim 250.000 lei în cazul celorlalte entități. Nu sunt admise: grupurile de interes economic (GIE); firmele ale căror cuantum format din suma datoriilor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale și bugetul statului și impozitele și taxele neplătite la termenul stabilit la bugetele locale depășește cuantumul creanțelor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale și bugetul statului; firmele pentru care valoarea a cel puţin unui indicator calculat este negativă; firmele care la data realizării clasamentului se află în stare de radiere, faliment, lichidare, dizolvare, întrerupere temporară de activitate, insolvenţă.
Indicatorii utilizaţi pentru clasificarea firmelor sunt: cifra de afaceri netă; profitul din exploatare; rata profitului din exploatare; eficienţa utilizării resurselor umane; eficienţa utilizării capitalului angajat. Clasamentul judeţean de firme conţine câte maxim 10 firme pentru fiecare domeniu, grupă de activitate şi clasă de mărime a întreprinderii, determinate prin ordonarea descrescătoare a punctajului total. Topul Naţional al Firmelor din România se organizează în exclusivitate de către Camera ­Naţională.