Biserica Ortodoxă Română sprijină demersul Coaliției pentru Familie, în spiritul învățăturilor creștine și al valorilor fundamentale românești privind familia, ocrotirea și creșterea copiilor. Un sondaj realizat recent de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde demonstrează că sacralitatea familiei este susținută și de o mare parte a populației, care-și dorește căsătoria între un bărbat și o femeie.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 401, ediția print

Sondajul dat pu­bli­cității de Basilica.ro evi­dențiază că 77% dintre respondenți sunt de acord cu propunerea inițiativei cetățenești de modificare a articolului 48, alineatul 1 din Constituția României, referitor la familie. Intervievații au fost de acord cu formula propusă de inițiativa cetățenească: „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”. Mai mult, peste jumătate dintre ei s-au arătat interesați să participe la referendum. 55% au spus că vor participa „cu siguranță”, iar 20% au menționat că „probabil da”. De asemenea, 67% dintre cei chestionaţi consideră că organizarea unui referendum privind modificarea Constituției cu privire la definirea familiei este o decizie bună. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.350 de persoane cu vârste de peste 18 ani. Datele au fost colectate telefonic, marja de eroare maximă tolerată fiind de +/-3% pentru un interval de încredere de 95%.

Familia, ”biserica mică de acasă”

În toamna anului 2015, Coaliția pentru Familie a decis demararea procedurilor de revizuire a Constituției României pentru modificarea art. 48, alineat 1, pentru a înlocui termenul „soți” cu exprimarea „bărbat și femeie”. Conform art. 48, alineat 1, din Constituția României, „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”

Biserica Ortodoxă Română susține familia întemeiată de un bărbat și o femeie, căsătoria fiind instituită de Hristos Domnul la nunta din Cana Galileii. Sfântul Ioan Gură de Aur numește familia „biserica mică de acasă”. În contextul în care familia de astăzi se află într-o situație fragilă și dificilă, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a îndemnat populația la apărarea familiei tradiționale. „Când Dumnezeu a făcut lumea, coroana creației Sale a fost familia: bărbatul și femeia, care au primit binecuvântarea de a crește, a se înmulți și a stăpâni pământul. Deși a trecut prin multe încercări și pericole abătute asupra societății umane, totuși familia a fost instituția cea mai stabilă a umanității, asigurând continuitatea acesteia în istorie. De aceea, trebuie să susținem efortul Bisericii de a apăra familia naturală, tradițională, universală și de a rezista în fața unor „modele” noi de familie, care consideră că uniunea firească bărbat-femeie ar fi doar un model printre altele. Parteneriatele sociale sau de conviețuire între persoane nu pot fi asimilate familiei tradiționale și orice atentat la identitatea tradițională a acesteia constituie o inovație artificială care nu poate purta numele rea­lității naturale de care se îndepărtează. Prin urmare, diluarea valorilor familiale tradiționale sau înlăturarea diferențelor între această familie și alte tipuri de uniuni, în numele drepturilor omului și al egalității, subminează familia naturală ca temelie a societății umane. De aceea, familia tradițională are dreptul și datoria de a-și proteja propria identitate, demnitate și continuitate”, spune Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul BOR.