Campania ”Vaccinare și testare pentru învățare!” a ajuns în Ilfov
⬤ Educația te învață să te protejezi de opinii neconsolidate, de prejudecăți, de știri false și de manipulare ⬤ Alte teme de actualitate, aduse în discuție au fost legate de examenele naționale, orele remediale, structura anului școlar, alocarea posturilor didactice, creșterea numărului de consilieri școlari, pregătirea profesorilor și a sistemului pentru abordarea corectă a învățării online, structura anului școlar etc.
Ministerul Educației a organizat săptămâna trecută, la sediul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Ilfov, o întâlnire cu directorii de școli private și de stat, cu inspectorii și reprezentanții sindicatelor din învățământ, în cadrul campaniei naționale ”Vaccinare și testare pentru învățare!”, campanie al cărei principiu de bază este acela conform căruia educația te învață să te protejezi de opinii neconsolidate, de prejudecăți, de știri false și de manipulare. Alături de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la sediul IȘJ Ilfov au fost prezenți prefectul și subprefectul județului, Daniel Zamfir și Andrei Scutelnicu, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, Ștefan Rădulescu, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Ilfov și inspectori școlari, reprezentanții Consiliul Județean al Elevilor Ilfov și ai părinților și, în online, circa 100 de directori de unități de învățământ din județul Ilfov.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 545
În deschiderea evenimentului, Adriana Stoica, inspector școlar general al județului Ilfov, a prezentat datele privind stadiul vaccinării personalului din unitățile de învățământ din Ilfov. Astfel, dintr-un total de 4.742 de persoane, reprezentând personal didactic și nedidactic, s-au vaccinat 1.652 de persoane, respectiv 34,84%, procentul cadrelor didactice fiind de 36,27% (1.215 profesori). De asemenea, s-a menționat faptul că, în județ există, la această dată, 50 de cabinete medicale școlare, cu personal medical și dotare corespunzătoare, făcându-se demersuri pentru înființarea unor noi astfel de cabinete. Au fost alocate unităților de învățământ ilfovene 963 de teste rapide, din care au fost folosite 163, pentru testarea elevilor și personalului didactic și nedidactic. Legat de procentul mic în ceea ce privește testarea elevilor și profesorilor, în școli, ministrul Educației a explicat că, deși județul Ilfov stă vine la numărul de cabinete școlare, în țară, principalul motiv al netestării a fost lipsa personalului medical din unitățile de învățământ, personal care ar fi trebuit să testeze folosind o procedură considerată de mulți dintre părinți invazivă. În aceste condiții, părinții nu și-au dat acordul și, de aceea, acum, Ministerul Educației susține testarea, la revenirea la școală, după vacanță, a elevilor și profesorilor în cazul prezentării unor simptome specifice sau în situațiile în care au fost contacți ai unor cazuri confirmate de infectare, cu teste rapide nonivazive din salivă.
În continuare, în cadrul temei principale de discuții – importanța și necesitatea diminuării efectelor pandemiei de COVID-19 prin vaccinarea voluntară a personalului din învățământ și prin testarea elevilor și a angajaților din sistemul educațional, ministrul Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre alte probleme de interes educational – examenele școlare, concursul de directori, orele remediale, pregătirea în continuare a sistemului de învățământ online (cu platforme dedicate evaluării și testării corecte), deoarece și după încheierea acestei crize sanitare, sistemul online va avea o pondere mult mai mare decât înainte, formarea cadrelor didactice în acest sens, structura anului școlar. Punctual, legat de specificul județului Ilfov, directorii de școli au adus în discuție numărul insuficient de posturi didactice alocate județului, în contextul creșterii demografice constante și necesitatea suplimentării numărului de consilieri școlari, mai ales acum, când pandemia are efecte tot mai vizibile asupra elevilor și cadrelor didactice.
Specialiștii din domeniul medical/epidemiologic prezenți la dezbatere, dr. Cristina-Narcisa Danes de la Direcția de Sănătate Publică Ilfov și dr. Ștefan Busnatu, cardiolog, prodecan la Facultatea de Medicină – UMF „Carol Davila”, au făcut o serie de precizări, în acest context pandemic, explicând, la rândul lor, cât de importante sunt vaccinarea și abordărea științifică a acestui act voluntar, contribuind astfel, la diminuarea temerilor legate de efectele secundare ale vaccinării.
Prefectul județului Ilfov, Daniel Zamfir, a vorbit, de asemenea, despre momentul dificil pe care încă îl traversează Ilfovul, specificitatea acestuia, dată de faptul că foarte mulți copii din Ilfov învață la școli din Capitală, și, la fel, ilfoveni care muncesc în București, dar și bucureșteni care lucrează în Ilfov, făcând imposibilă o limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2 și ridicând peste media națională ratele de incidență în cazul îmbolnăvirii COVID-19. Prin urmare, chiar dacă la acest moment se înregistrează un trend descendent considerabil a ratei de incidență, mai bine de jumătate dintre localitățile ilfovene sunt în carantină. Oficialul a amintit de cele 27 de centre de vaccinare, pregătite să facă față solicitărilor celor care doresc să se imunizeze, iar Ștefan Rădulescu, vicepreședintele CJI a menționat centrele de vaccinare de la Spitalul Județean Ilfov și de la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea, din subordinea CJI, unde procesul de vaccinare merge fără vreun fel de sincope și unde s-au vaccinat până acum zeci de mii de oameni.