Spitalul Judeţean Ilfov a redevenit unitate medicală de urgenţă, de la 1 aprilie

◉ Un spital de top

◉ Planuri mari pentru viitor

◉ Reamenajarea corpurilor vechi

◉ Performanța este meritul echipei

@ După o perioadă îndelungată de suport COVID-19, asistența spitalicească este acordată mixt @ Pacienții pot be-neficia de servicii de sănătate în cadrul secțiilor unității sanitare, dar pot apela și la serviciile ambulatoriului de specialitate

”Spitalul Județean Ilfov a depus toate actele pentru a deveni, începând cu data de 1 aprilie 2022, spital mixt. Adică, am revenit la planul de reziliență din luna septembrie 2021, unde aveam 8 locuri în ATI pentru COVID-19, 50 de paturi COVID-19 și 7 paturi în UPU, pentru COVID-19. Restul paturilor din spital revin pe patologiile pentru care au funcționat înainte. Personalul se retrage în secțiile de unde a plecat pentru COVID-19 și ca atare, de la 1 aprilie, ambulatoriul este verde complet, iar spitalul funcționează în regim mixt. Autorizația de funcționare temporară o avem deja emisă cu data de 1 aprilie, ca atare putem trata, atât pacienți COVID-19, cât și pacienți care au anumite afecțiuni și care, clar, trebuie să apeleze la internarea într-­un spital”, a anunțat a anunțat Călin Mircea Laza, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Ilfov.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 594, ediția print

După o perioadă îndelungată de suport COVID-19, asistența spitalicească este acordată mixt

Acesta a precizat că pe data de 1 aprilie, în Spitalul Județean Ilfov, mai erau internați 25 de pacienți, în secțiile de forme medii și ușoare, în ATI erau internați doi pa-cienți, iar în UPU nu era internat niciun pacient. Practic, după cum ne-a explicat managerul, UPU se umple ultimul, în momentul în care celelalte secții ar fi pline. Nu este cazul, în această perioadă, astfel că UPU funcționează la parametri normali pentru toate secțiile. Așadar, unitatea spitalicească oferă de acum servicii medicale, după șapte luni, cât timp a funcționat ca spital suport COVID-19, pentru toate specialitățile disponibile, pentru a veni în sprijinul populației de a se trata.

Pacienții care au probleme de sănătate se pot adresa Spitalului Clinic Județean de Urgență Ilfov, conform procedurilor valabile pentru acordarea asistenței medicale spitalicești într-o unitate de profil, pentru afecțiuni ce pot fi tratate în secțiile: Gastrologie, Urologie, Neurologie, ­Obstetrică, Centrul Materno-Fetal, Neonatologie, Bloc de Nașteri, Oncologie, Recuperare medicală – care este poate cea mai mare din țară. ”Avem laboratoare plus secții, unde bolnavii pot fi internați în regim de spitalizare de zi, în secțiile Medicală, Cardio, cele două Chirurgii, Ortopedie. Avem și cabinetele integrate în secții, pe care le regăsim în ambulatoriu, și în plus avem și câteva cabinete de specialitate care nu sunt integrate în spital, respectiv: Endocrinologie, Oftalmologie, Dermatologie și Reumatologie. Aceste cabinete nu au corespondent în secție, în spital, dar sunt cabinete de sine stătătoare, de specialitate, în cadrul Ambulatoriului Spitalului Județean Ilfov”, ne-a mai precizat managerul.

Aflându-se amplasat în București, Spitalul Clinic Județean Ilfov este căutat, nu doar de pacienții din județul Ilfov, așa cum s-ar crede, ci și de pacienții din Capitală. ”Adresabilitatea la spitalul nostru este undeva, 50 la sută din Ilfov, 50 la sută din București, aceasta și pentru că suntem aproape în inima Bucureștiului și atunci tot ce este în proximitate, orice SABIF, orice salvare duce pacientul în proximitate acolo unde își găsește specialitatea”, a mai explicat Călin Mircea Laza. Așadar pacienții din București ajung frecvent la acest spital.

Un spital de top

Dar și calitatea serviciilor își spune cuvântul. Unitatea medicală are un renume excelent, datorat, atât condițiilor medicale, aparatură, condiții hoteliere, cât și profesi-onalismului personalului medical. Vorbim despre un spital de top, care în cei doi ani de pandemie a reușit să gestioneze foarte bine și aspectele legate de tratarea pacien-ților bolnavi de ­COVID-19, care i-au trecut pragul. Și nu au fost deloc puțini sau simplu. ”Eu zic că în acest moment suntem un spital de top, am executat foarte bine par-tea de spital COVID-19, am fost doi ani, spital suport COVID-19 și au plecat de aici foarte mulți pacienți rezolvați, deși au venit foarte mulți în diferite stadii ale gravității bolii. Am avut și o rată de mortalitate, dar și o rată mare de reabilitare a pacienților, pe care i-am trimis înapoi în societate, adică s-au reintegrat, atât la muncă, cât și în familii. Într-adevăr, serviciile au fost de top. Acum ne focalizăm și pe partea verde”, a spus managerul. Și referindu-se la acest subiect, la reîntoarcerea la normalitate, Că-lin Mircea Laza ne-a spus că vor fi aduse noi aparate medicale performante. ”Săptămânile trecute, am luat legătura cu CJ Ilfov, în vederea aprobării anumitor sume pentru a putea achiziționa aparatură nouă și performantă”, a spus managerul. Anul trecut, de exemplu, spitalul a aplicat pe un proiect POIM, în valoare de 4,9 milioane euro, prin care s-a reușit modernizarea secției ATI. A fost schimbată absolut toată aparatura: paturi, ventilatoare, aparate de anestezie, injectomate, stație de injectomate, stație de infuzomate, paturi aferente ATI cu patru cremaliere, 5 motoare. Deci absolut tot ce a fost nevoie în secția de ATI, care a fost refăcută la standarde performante. Injecto-matele pot fi controlate și de la distanță. Medicul, chiar dacă nu este prezent în spital, poate interveni asupra cerinței de medicament a pacientului, în plus sau în minus. Prin telefon, medicul urmărește, în timp real toate, analizele pacientului. Diminuează sau completează res­pectivul medicament.

Spitalul dispune, de asemenea, de aparatură care semnalează apariția agenților patogeni care pot provoca infecții nosocomiale. Corpul H al unității spitalicești, unde se află secția ATI, este făcut cu fonduri europene, iar dotarea este la nivel european, în întregime, adică inclusiv secția ATI, unde se găsește un detector de oxigen care imediat pornește ventilatoarele, dacă se trece peste 21% concentrația de oxigen. ”Dacă este depășită această valoare, imediat pornesc ventilatoarele, se face presiunea în minus. Deci, suntem dotați acolo foarte bine și nu am avut nicio problemă din cauza clădirii, a aparatelor sau a personalului care lucrează acolo. Au trecut doi ani de CO-VID-19 fără niciun incident”, a subliniat Călin Mircea Laza.

În domeniul imagisticii medicale, spitalul dispune de RMN, CT și cinci aparate Rx mobile, pentru cazurile când imaginea radiologică este strict necesară în cel mai scurt timp, dar pacientul nu poate fi transportat la laboratorul imagistic. Aceste aparate superperformante au fost achiziționate pentru ATI, tot prin fonduri europene. Trainin-gul pentru utilizarea aparatelor Rx mobile a fost făcut prin caietul de sarcini al furnizorului, care a stat în spital, până când personalul a învățat să le utilizeze.

Planuri mari pentru viitor

”Suntem dotați la ora actuală, ca orice alt spital mare din București. Avem planuri multe de viitor. Mai exact, de anul trecut am făcut un SF pentru un bloc operator cu două săli de operații care să fie mobile, către Ambulatoriul B, unde acele săli să fie aferente Urologiei și Gastrologiei. Celelalte săli din corpul H să le putem lăsa pentru, Ginecologie, Chirurgie generală și Ortopedie. Acum, suntem înscriși pentru PNRR, sperăm să fim eligibili și să avem scoringul necesar să primim finanțarea. Containerele de sală sunt cu autonomie totală, adică dacă apar situații, cum este cazul unui război, le putem lua în câmp și au capacitatea de a-și produce aer, oxigen, iar apă există în container. Așadar, se pot face operații în câmpul de luptă sau în cazul unei catastrofe naturale, unde este nevoie de intervenție rapidă. Am discutat și cu cei de la IGSU, în speță cu dl. Arafat, iar chirurgii vor avea tot ce este necesar la îndemână. Vrem să mai facem, apoi, cu sprijinul CJI, o secție de neurochirurgie pentru că este o specialitate cu adresabilitate mare, acum. Avem apoi un spațiu pentru care am aplicat la CNI, în vederea obținerii fondurilor care să ne permită să ridicăm o clădire cu patru niveluri, din care unul în subsol, cu recepție, săli de operație și două niveluri cu saloane care vor avea 25 de paturi”, ne-a spus managerul.

Reamenajarea corpurilor vechi

Un alt proiect are în vedere reamenajarea celor patru corpuri, mai vechi, ale spitalului și care într-adevăr nu îndeplinesc toate condițiile de funcționare optimă a circui-telor etc. Acesta a fost motivul pentru care spitalul a aplicat pe 1 aprilie pentru obținerea finanțării prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pe componenta de reabilitare a clădirilor publice. ”Suntem în curs de a depune studiul de risc seismic, lucrăm la auditul energetic, urmând să depunem actele și sperăm că ne vom încadra și vom avea scoringul necesar pentru a putea beneficia de banii necesari pentru a putea reabilita spitalul. Avem așadar multe proiecte”, a precizat Călin Mircea Laza, care ne-a menționat și intenția amplasării unui alt corp de clădire în parcare. Acesta ar urma să aibă opt niveluri, din care două subterane, pentru parcare. Șase niveluri ar fi destinate unor patologii care se consideră că trebuie dezvoltate pentru viitor. ”Crește numărul persoanelor afectate neurologic, se înmulțesc cazurile de AVC, dar și afecți-unile care necesită neurochirurgie. Încercăm să ne pliem pe ceea ce se întâmplă în comunitatea noastră. Afecțiunile neurologice au început să crească și vârsta a început să coboare. Adică nu mai faci AVC de la 55 de ani, poți să îl faci și de la 45 de ani. Lucru pe care îl vedem printre noi”, a semnalat managerul.

Performanța este meritul echipei

Nu în ultimul trebuie menționată echipa Spitalului Județean Ilfov. Personalul spitalului este cel care până la urmă înregistrează performanțe. ”Îmi iubesc echipa, dovadă că am venit aici și nu am schimbat pe nimeni când am preluat postul. Am încercat să îi fac pe toți să înțeleagă că s-a schimbat ceva în viața lor, au înțeles repede, au mar-șat și, iată, că am avut și anumite performanțe! Dacă ne uităm la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov din anul 2019, momentul 14 august, când am preluat spitalul și ne uităm acum, eu zic că se văd anumite diferențe. Chiar și în perioadele grele, când nu ne puteam întâlni în săli, făceam ședințe afară și ne mobilizam. La început a fost frica de ­COVID-19. Toți îmi spuneau că au copii acasă. Le-am răspuns că și eu am, mergem împreună, ne ținem de mână și intrăm la luptă, astfel încât să fim învingători. Am reușit, dar într-adevăr, când a venit valul patru, când în ATI erau 16 morți pe noapte, când doamnele doctor de acolo veneau plânse, era foarte greu. Am cerut spriji-nul psihologilor și le-am ajutat, pentru că nu mai puteau vedea atâta moarte, atâta suferință. Am trecut cu bine, dar foarte greu și am pierdut și un medic, care ne-a fost foarte drag. Dar mergem mai departe!”, a încheiat managerul Spitalului Județean Ilfov.