Deliciile consumate în zilele de Paști i-au adus organismului un surplus de toxine. Cum să le elimini ca să-ți îmbunătățești starea de sănătate și să-ți recapeți vitalitatea pentru a face față atribuțiilor de serviciu și solicitărilor cotidiene?  

Detoxifierea nu înseamnă să te înfometezi sau să adopți o ali­mentație dusă la extrem. Trebuie doar să ­nu-ți pri­vezi organismul de nutrienți esențiali. Sucurile de fructe și legume pot fi o modalitate foarte bună de a-i da un restart întregului organism, după mesele copioase de la Paști. “Celulele, atunci când nu beneficiază de nutrienții specifici în concentrațiile optime, consumă energie aberant, produc în exces și nu neutralizează radicalii liberi, nu mai elimină reziduurile, îmbătrânesc și mor mai repede, cerând să fie înlocuite mai rapid”, explică dr. Horațiu Albu, specialist în nutriția ortomoleculară. Iată, cinci sucuri care-ți regenerează celulele!

 

1. Sucul de grâu verde încolțit. Prin procesul de germinare, iarba de grâu are un nivel ridicat de substanțe nutritive și enzime, permițând nutrienților să pătrundă rapid în fluxul sanguin. Iarba de grâu conține toți cei nouă aminoacizi esențiali și este plină de clorofilă, vitamine și  minerale. Acestea îmbunătățesc digestia și ameliorează afecțiunile stomacului. Când clorofila pătrunde în fluxul sanguin, stimulează hemoglobina, stimulează oxigenarea celulelor și le curăță de substanțele nocive.

2. Sucul de legume. Sucul de legume are avantajul de a nu ridica nivelul de glucoză din sânge, așa cum se întâmplă cu sucul din fructe. “Multe persoane care fac detoxifiere se bazează exclusiv pe sucurile din fructe, care însă, de mult ori nu produce și o „topire” de țesut adipos, în curele de detoxifiere”, atenționează dr. Horațiu Albu. Sucul de legume obținut dintr-o combinație de roșii, morcovi, castraveți, țelină, varză murată, ceapă, lămâie, mărar, busuioc, pătrunjel este ideal pentru detoxifiere.

3. Sucul de sfeclă roșie. Sfecla roșie conține un complex de vitamine și minerale cum rar mai găsim și, în plus, poate ajuta la vindecarea unor tumori, boli ale ficatului, afecțiuni cardiovasculare, digestive, întărește imunitatea și este un puternic antiinflamator, detoxifiant și energizant. Sfecla roșie conține tot complexul de vitamina B, potasiu, vitamina C, vitamina A, magneziu, iod, calciu, antioxidanți și fier, cu alte cuvinte tot ceea ce organismul are nevoie.

4. Sucul de morcovi. Morcovii au un conținut ridicat de apă (aproximativ 88%), dar sunt și o sursă excelentă de fibre alimentare și proteine. Sucul se asimilează foarte ușor în organism, este incredibil de sațios, ajutând și la combaterea senzației de foame. Indicele glicemic mic permite asimilarea sucului de morcovi treptat în organism și menține glicemia la un nivel optim, astfel încât creierul să perceapă senzația de sațietate timp îndelungat.

5. Sucul de ananas. Dintre toate fructele, ananasul este cel mai eficient în detoxifiere. Ajută la îmbunătățirea digestiei, datorită unui ingredient activ numit bromelină. Această substanță descompune și contribuie la digerarea rapidă a alimentelor, astfel încât se evită constipația și balonarea. În plus, ananasul este bogat în vitamina C, care accelerează metabolismul și oferă energie.

Dr. Horațiu Albu: “Consumă mai multe legume decât fructe”

”Atunci când alegi o detoxifiere prin sucuri, ține cont că aportul venit din legume trebuie să fie mai mare decât cel din fructe. Poți completa dieta cu pâine fără gluten. Optează pentru sucuri bio, obținute prin presare la rece, pentru ca toți nutrienții să rămână intacți. Bea foarte multă apă, pentru a ajuta procesul de detoxifiere”, recomandă dr. Horațiu Albu.