S-a semnat contractul pentru ”Extindere reţele alimentare cu apă, reţele de canalizare, staţii de pompare apă uzată în Mogoșoaia, Balotești, Tunari”
Săptămâna trecută a fost semnat contractul de execuţie lucrări ”Extindere reţele alimentare cu apă, reţele de canalizare, staţii de pompare apă uzată în Mogoșoaia, Balotești, Tunari”, contract cu o valoare totală de 96.624.715,79 lei fără TVA, parte din marele ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Ilfov, în perioada 2014 – 2020“, cofinanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). La eveniment au participat președintele Consiliul Județean Ilfov, Hubert Thuma, primarii comunelor Mogoșoaia, Balotești și Tunari – Paul Precup, Cristian Ștefan Pretorian și Cristian Niculae, directorul general al SC Apă-Canal Ilfov, Cătălin Dragilă și reprezentanții asocierii Intrakat, Grecia și Euro Construct Trading ’98, care se va ocupa de realizarea investiției.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 558
”Pentru județul nostru, aprobarea Proiectului de Apă-Canal este un prim pas spre Ilfovul dezvoltat și modern pe care ni-l dorim cu toții. Semnarea contractului de execuţie lucrări ”Extindere reţele alimentare cu apă, reţele de canalizare, staţii de pompare apă uzată în Mogoșoaia, Balotești, Tunari” este un moment foarte așteptat de locuitorii din zonă. Cu o valoare de 96.624.715,79 lei fără TVA și o durată de execuție a lucrărilor de aproximativ 35 de luni de la data ordinului de începere, acest contract înseamnă foarte mult pentru Mogoșoaia, Balotești și Tunari. Înseamnă extinderea rețelei de distribuție apă cu aproximativ 87 km și a rețelei de canalizare cu aproximativ 94 km. Și, de asemenea, înseamnă 26 de noi stații de pompare și 4 stații de pompare-reabilitate. Acest contract face parte din Proiectul Regional de Apă-Canal, care a fost aprobat la începutul acestui an. Valoarea eligibilă a acestuia este de 277,96 milioane euro, (fără TVA) – bani pentru ilfoveni – din care un procent de 94% va fi acoperit sub formă de finanțare nerambursabilă în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare. La finalizarea lui, adică peste 4 ani, cei peste 230.000 de ilfoveni vor beneficia de apă curată și de servicii de canalizare la cele mai înalte standarde. Este un moment așteptat de ilfoveni și mă bucur că începe să se materializeze. Urmează semnarea contractelor pentru Bragadiru și Clinceni, apoi Măgurele și, treptat, vom acoperi întregul județ”, a declarat Hubert Thuma.
Cifre din contract
Mogoșoaia – extindere rețea de distribuție apă – 28 km, 2 stații de pompare apă uzată în reabilitare, extindere rețea canalizare – 37 km, construire 9 stații noi de pompare apă uzată;
Balotești – extindere rețea de distribuție apă – 12 km, extindere rețea canalizare – 17 km, 2 stații de pompare apă uzată în reabilitare și 9 stații noi de pompare apă uzată;
Tunari – extindere rețea de distribuție apă – 46 km, extindere canalizare – 40 km și 8 stații noi de pompare apă uzată.
Contractul de lucrări cuprinde execuția construcțiilor civile, a instalațiilor mecanice, electrice și de automatizare, inclusiv furnizarea și montarea echipamentelor aferente, în scopul reabilitării şi extinderii reţelelor publice de alimentare cu apă, a reţelelor publice de canalizare şi a staţiilor de pompare apă uzată, în conformitate cu cerinţele, impunerile şi restricţiile specificate în documentația de achiziții. Durata de execuție a lucrărilor este, așa cum preciza și președintele CJI, de 35 de luni de la data ordinului de începere, la care se adaugă 36 de luni, perioada de notificare a defectelor. Obiectivul general al măsurii de investiții îl reprezintă îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată, spre beneficiul mediului și al populației, în vederea îndeplinirii obligațiilor de conformare a României la Tratatul de Aderare.
Un proiect muncit și așteptat de toată lumea!
Petros Katsias, manager general Intrakat – România, a menționat că acest proiect este primul dintr-o serie de proiecte pe care Intrakat așteptă să le semneze în România.
În continuare, primarii celor trei localități ilfovene s-au declarat nerăbdători în ceea ce privește derularea și finalizarea proiectului. Cristian Niculae consideră investiția drept ”cea mai mai importantă din cariera” sa de primar al comunei Tunari. ”Un proiect așteptat, în condițiile în care în Tunari, acum, vorbim de undeva la 10 km de apă și canal, și circa 800 de case racordate. La finalizarea proiectului vor fi racordate la rețele de apă și canalizare aproape toate casele, străzile nou înființate”, a explicat edilul.
”Astăzi, reprezentanții Apă-Canal Ilfov au semnat un contract important. La care s-a muncit ani de zile. Și, dacă mă refer la comuna Balotești, la finalizarea investiției putem vorbi de canalizare și rețea de apă în circa 90% din localitate”, ne-a spus primarul comunei Balotești, Cristian Pretorian.
La rândul său, primarul comunei Mogoșoaia, Paul Precup a apreciat că ”ce a fost greu a trecut, pentru că partea care dă cel mai mult de furcă unei administrații în cazul unui proiect de asemenea anvergură este obținerea finanțării, realizarea studiilor necesare și organizarea licitației pentru atribuirea lucrărilor. Depășite aceste etape, suntem siguri că vom duce la bun sfârșit executarea lucrărilor!”, a menționat acesta.
”Este un moment important pentru locuitorii celor trei comune, dar și pentru noi, ca societate. (…) Așteptăm să ne mobilizăm cu toții și să realizăm acest proiect ambițios. Mulțumesc primarilor și viceprimarilor că au avut încredere în proiect, în noi – ca societate. Mulțumesc CJI, care s-a implicat constant”, a completat Cătălin Drăgilă, director general Apă-Canal Ilfov, adăugând că, în trei săptămâni – maximum o lună de zile vor fi demarate efectiv lucrările în teren.
20