Primăria comunei Ștefăneștii de Jos, condusă de primarul Mircea Gheorghiță, a demarat un amplu proiect de modernizare a Cartierului Vulpe, o zonă care timp de 15 ani a fost lipsită de facilități esențiale precum apă potabilă, canalizare sau drumuri asfaltate.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 736
Cartierul Vulpe, care a început să prindă contur în urmă cu aproximativ 15 ani, a fost până acum privat de facilități esențiale. Locuitorii acestui cartier, în majoritate tineri care au primit terenuri de 300 de metri pătrați, au fost nevoiți să trăiască fără utilități de bază, cu acces din străzi pietruite și cu o infrastructură improvizată. Acum, în anul 2025, aceste neajunsuri sunt pe cale să fie remediate printr-o investiție finanțată din bugetul local, care va transforma complet cartierul. Lucrările de execuție au început la finalul lunii decembrie 2024, după ce, în 2023, a fost finalizată proiectarea tehnică la nivel de documentație DALI.
Proiectul presupune modernizarea a opt străzi din cartier – Lugoj, Blaj, Salonta, Sebeș, Slatina, Caracal, Lupeni și Moreni – totalizând circa 1,6 km. Lucrările includ realizarea unei rețele de apă potabilă și menajeră, canalizare pentru apele uzate și pluviale, asfaltarea drumurilor și construirea de trotuare. Străzile vor fi modernizate as-tfel încât să asigure atât circulația în condiții de siguranță, cât și accesul facil la proprietăți, iar fiecare gospodărie va beneficia de racorduri la rețelele edilitare. De aseme-nea, proiectul prevede amplasarea de hidranți, precum și acces auto și pietonal către proprietăți. Structura drumurilor va include straturi solide de asfalt și piatră spartă pentru a garanta durabilitatea, iar trotuarele vor avea o lățime variabilă între 0,8 și 1 metru, adaptându-se la configurația străzilor.
Beneficii pentru comunitate
Primarul Mircea Gheorghiță a subliniat că acest proiect este unul dintre cele mai importante pentru comunitate și vine după o perioadă de stagnare cauzată de decizii administrative luate de fosta conducere. Începutul lucrărilor a fost întârziat cu aproape un an din cauza sistării investițiilor în timpul mandatului fostului primar. „La înce-putul anului trecut, proiectul se afla în etapa de finalizare a licitației. Din păcate, fostul primar a sistat toate investițiile, iar execuția a fost amânată până la sfârșitul lunii decembrie 2024. După depunerea jurământului de învestire, am reușit să reactivăm rapid proiectul și să începem lucrările, alături de alte trei investiții importante în co-mună. Acum, execuția este în plină desfășurare”, a declarat primarul comunei Ștefăneștii de Jos, Mircea Gheorghiță.
Modernizarea Cartierului Vulpe reprezintă o schimbare radicală pentru comunitatea locală. Tinerii care au construit aici locuințe și-au exprimat adesea nemulțumirea față de lipsa utilităților, iar administrația locală consideră că era timpul ca aceste nevoi de bază să fie îndeplinite. „Apa și canalizarea trebuie să devină o normalitate pen-tru locuitorii din Ștefăneștii de Jos. Este inadmisibil ca, la doar 7 km de București, oamenii să trăiască fără utilități minime. Suntem în anul 2025 și trebuie să aducem co-muna la standarde europene”, a precizat primarul Mircea Gheorghiță.
Apel la răbdare și înțelegere
Primarul a mai explicat că drumurile modernizate vor avea lățimi variabile, în funcție de spațiul disponibil, pentru a permite circulația în siguranță a autospecialelor de intervenție și a vehiculelor de colectare a deșeurilor. Totodată, fiecare stradă va fi echipată cu infrastructura necesară pentru gestionarea apelor pluviale, reducând riscul de inundații în zonă. În ciuda unor critici din partea locuitorilor, deranjul creat de lucrări fiind resimțit în special în perioada sărbătorilor, primarul le cere acestora răbdare și înțelegere. „Știu că am creat un disconfort, dar este pentru un scop mai mare. De la jumătatea acestui an, locuitorii vor circula pe străzi moderne, în condiții decente. Este vorba doar de câteva luni de disconfort, iar rezultatul va fi unul pe care îl vom aprecia cu toții”, a spus edilul.
Proiectul de modernizare este cu atât mai important cu cât Cartierul Vulpe a fost, timp de ani de zile, ignorat din punct de vedere administrativ. În trecut, locuitorii au primit terenuri fără forme juridice clare, iar situația acestora a fost reglementată abia în anul 2018, când autoritățile au reușit să realizeze o cadastrare sistematică. În ur-ma acestui proces, oamenii au intrat în legalitate, au declarat locuințele și au început să plătească impozite, contribuind astfel la bugetul local. „Banii colectați din impozite se întorc acum către comunitate prin investiții menite să îmbunătățească viața de zi cu zi. Este un angajament pe care mi l-am asumat și pe care îl respectăm cu fiecare proiect finalizat”, a adăugat primarul.
Această investiție în infrastructura din Cartierul Vulpe este doar începutul unei serii de proiecte menite să transforme comuna Ștefăneștii de Jos într-un model de dezvoltare locală. Administrația condusă de Mircea Gheorghiță promite să continue modernizarea localității din apropierea Bucureștiului, aducând utilitățile de bază și infrastructura necesară pentru un trai decent. Proiectul din Carti-erul Vulpe demonstrează preocuparea autorităților față de cetățeni, fiind un exemplu clar al modului în care administrația locală poate face diferența în viața oamenilor.