Zilele Snagovului nu mai înseamnă de mult doar mici și bere. Este un eveniment cu artiști pentru toate vârstele și gusturile, este un prilej de întâlniri culturale și schimb de experiențe între oameni. Este un prilej de a arăta că Snagovul este o comună cu oameni minunați. Așa ne-a descris primarul Marian Oancea acest eveniment, iar noi subscriem și spunem că povestea celor trei zile de sărbătoare a Snagovului a fost cu mult mai frumoasă.
Articol apărut în nr. 353 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
„Deși, anul acesta, bugetul pentru Zilele Snagovului a fost redus la jumătate de Consiliul Local, primăria a reușit să compenseze costurile din sponsorizări, astfel că mii de oamenii din Snagov, dar și din localitățile învecinate, ba chiar din București, au venit să se bucure de un eveniment cu voie bună și zâmbetul pe buze, condimentat cu bunătăți și surprize gastronomice de tot felul.
„Este important să avem continuitate. Vreau să fac din comuna Snagov un punct de atracție, iar zilele Snagovului să ne ofere tuturor un motiv de sărbătoare. Este al șaselea an consecutiv de când organizez Zilele Snagovului în calitate de primar, în parcul din fața Primăriei și sunt mândru că am reușit să fac un adevărat brand. Acest eveniment atrage nu numai locuitorii Snagovului, ci și din împrejurimi sau chiar din București, ne-a spus primarul Marian Oancea.
Copiii, în centrul atenției
”Așa cum v-am obișnuit și în anii precedenți, Zilele Snagovului se adresează celor mici. Consider că este normal ca la aceste sărbători, copiii să fie în centrul atenției, iar Snagovul are copii minunați care excelează în multe domenii. Doresc să le creez un climat ideal de a crește, de a învăța și a face performanță. Am avut o zi dedicată lor, cu spectacole, piese de teatru, diverse alte activități în care am văzut o implicare extraordinară, atât din partea celor mici, cât și din partea părinților. Cea mai mare bogăție din această lume sunt copiii, mai mult decât toți banii din lume și toată puterea de pe pământ. Indiferent dacă cresc, ei rămân tot copiii noștri și unul din cele mai importante lucruri pe care le putem dărui este dragostea noastră necondiționată. Felicitări părinților, bunicilor și tuturor celor care se ocupă de creșterea și educația celor mici.”, s-a adresat edilul din Snagov publicului, în a treia seară de sărbătoare.
Un spectacol de zile mari
Așadar, timp de trei zile, pe 26, 27 și 28 mai, Primăria și Consiliul local al Comunei Snagov au organizat Zilele Snagovului, 609 ani de la atestare. Prima zi a fost dedicată copiilor. Elevii din comună au pregătit un program artistic pentru data de 26 mai, începând cu ora 16.00. Practic copiii au petrecut de ziua lor în avans. Primarul a ținut cont de faptul că ziua de 1 iunie a fost declarată zi liberă și a mutat petrecerea pentru copii vineri, pe 26 mai, în care a inclus și o piesă de teatru, dansuri sau demonstrații de karate. Pe 27 și 28 mai, toți cei care au ajuns în Snagov, s-au bucurat de un maraton de muzică populară și ușoară oferit de artiști îndrăgiți. Printre acestea, două mari doamne ale muzicii populare românești, Elena Merișoreanu și Mioara Velicu.
Atmosfera de sărbătoare a fost întreținută de Elena Merișoreanu, care le-a urat „La mulți ani!” tuturor celor prezenți și a început recitalul cu arhicunoscutul „Așa-i românul”. Mioara Velicu a glumit, în stilu-i caracteristic cu publicul și a spus că vrea să cânte pentru oamenii care sunt aproape de ea și că „șini vini mai aproape va primi un premiu de 500 de euro”.
Momente emoționante
Ca de obicei, organizatorul evenimentului, Silviu Lăpădat, a izbutit să construiască un spectacol de zile mari. Un program foarte încărcat, elaborat, dar de foarte bună calitate, cu susținerea primarului Snagovului, care s-a străduit și în acest an să facă tot posibilul pentru ca cetățenii să aibă parte de un eveniment extraordinar, presărat cu numeroase momente emoționante.
Astfel, Silviu Lăpădat a adus sâmbătă un omagiu celei care a fost Ileana Ciuculete, amintind faptul că în urmă cu un an, Snagovul s-a putut bucura de talentul regretatei artiste. ”Dumnezeu să o odihnească acolo sus, între îngeri”, iar toată lumea a păstrat un moment de reculegere în memoria interpretei. Silviu Lăpădat l-a invitat pe scenă pe Cornel Galeș, soțul Ilenei Ciuculete, anunțând că vor lucra împreună și vor forma o echipă în organizarea de evenimente.
Mai departe, îndrăgita interpretă de muzică populară, Georgiana Lăpădat, care este și soția lui Silviu Lăpădat, a urcat pe scenă duminică, îmbrăcată într-un costum popular, primit în dar de la Ileana Ciuculete. Și ea l-a invitat pe scenă pe Cornel Galeș și a ținut să cânte o melodie de suflet în memoria Ilenei. „Știu că de acolo de sus, ea încă mai cântă la îngeri și nu vreau să uităm niciodată memoria ei pentru că era o doamnă care cânta pe sufletul tuturor românilor”, a spus Georgiana Lăpădat. Spectacolul a fost și mai emoționant când pe scenă s-a suit Amira, fetița cea mică a Georgianei Lăpădat și a dansat cu mama ei, de toată frumusețea.
Distracție la maximum
Ritmurile au provocat lumea la dans când pe scenă au urcat Asu & Bobi, Nineka o talentată moldoveancă de la Chișinău care a încălzit atmosfera în ritm pop-dance, DJ Rynno și Silvia, Francisca cu muzică ușoară, de altfel prezentatoarea evenimentului.
Marian Hagiu a încălzit atmosfera în ritmuri grecești, Rodica și Valerian Grigore au mulțumit pentru invitație și și-au chemat consătenii la joc, ei fiind snagoveni. I-am mai admirat pe tânăra interpretă de muzică populară Evelina Constantin, Mihaela Alin Florea, Trupa Delice pentru prima oară la Snagov, Claudia Ghițulescu, Taraful Valentin Albeșteanu, cât și minunații copii dansatori de la clubul de dans Dance Art Studio, coordonat de Claudia Zaharescu, care activează în casa de cultură din Ghermănești.
Sportul s-a împletit cu buna dispoziție
Un moment plin de energie s-a produs când primarul Marian Oancea a anunțat câștigătorii cupei Snagovului la fotbal. În competiția de anul acesta, au învins, din nou, fotbaliștii din satul Tâncăbești. Cătălin Pavel, căpitanul lor, a primit o frumoasă cupă din partea edilului, în uralele publicului microbist, și nu numai. Pe locul doi, am aflat, tot de la primarul Oancea, că s-au clasat fotbaliștii din Ghermănești, pe locul trei echipa Snagovului, iar pe locul patru, echipa din Ciofliceni.
Un alt moment sportiv care a încântat spectatorii a fost concursul de skandenberg cu Radu și Roxana Valahu, la care au participat copiii și tinerii din Snagov.
La concursul de skandenberg, organizat de Radu Valahu, a fost provocat să participe și primarul Oancea care a ieșit ”învingător!”, în aplauzele și spre amuzamentul mulțimii.
Recital mult așteptat
Recitalul trupei „Schimbul Trei” by Adrian Ordean a reprezentat un moment mult așteptat, ce s-a produs sâmbătă seară. Oamenii au cântat, au dansat și au aplaudat în ritmurile atât de cunoscute ale fostei trupe Compact, precum „Pseudo fabula”, ”Mă voi întoarce (După ani și ani)”, „Singur te caut în noapte” sau „Să te gândești din când în când la mine”, ori „Încă o zi”.
O frumoasă surpriză a fost pentru publicul prezent la Zilele Snagovului, Alina Mihaela Nora. Ea este profesoară de Limba și Literatura Română, la Liceul ”Mihail Kogălniceanu” din Snagov. A fost descoperită întîmplător de primarul Marian Oancea, când a urcat pe scenă, alături de elevii săi. Am aflat că este pasionată de muzica populară, și-a dorit întotdeauna să cânte, dar nu a avut ocazia în copilărie. La maturitate, după ce a devenit profesoară, și-a putut împlini visul, susținută fiind de soțul său, care este profesor de Sport la același liceu. Este de patru ani elevă a Școlii populare de artă dar a studiat și doi ani de canto clasic.
Iată că, precum în basmele populare românești, s-a petrecut la Snagov, trei zile și trei nopți, așa cum le șade bine oamenilor în momente de sărbătoare. Petrecerea a culminat cu un frumos foc de artificii, iar toată lumea deja era cu gândul la petrecerea de anul viitor. De altfel, primarul Marian Oancea ne-a dezvăluit că în 2018, Zilele Snagovului se vor desfășura pe 1, 2 și 3 iunie, întrucât prioritari sunt copiii, iar ziua lor este un foarte bun prilej de sărbătoare.