Gheorghe Pistol: ”Astăzi, ca și în trecut, avem nevoie de curaj și de unitate să depășim momentele grele prin care trecem și să ne construim viitorul așa cum ne dorim”
Ziua Națională a României a fost sărbătorită, ca întotdeauna, cu fast, la Buftea, cetățeni și oficiali deopotrivă aducând un omagiu strămoșilor care au desăvârșit idealul național. Prin jertfa eroilor, visul întregirii românilor s-a înfăptuit în urmă cu 104 ani, la Alba Iulia unde, după suferințe de veacuri, s-a realizat, la 1 Decembrie 1918, Marea Unire.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.629
Actul istoric din ziua de 1 Decembrie 1918 este onorat în fiecare an de buftenii care își exprimă admiraţia şi gratitudinea faţă de cei care au făurit România Întregită, prin manifestări religioase, militare și cultural-artistice încărcate de emoție. Ceremoniile îi fac pe toți cei prezenți să se simtă mândri de națiunea căreia îi aparțin și să nu uite de curajul, eroismul și jertfa de sânge a soldaților și ofițerilor români pe câmpul de luptă.
Solemnitatea ceremoniilor organizate la Buftea a fost sporită și de bucuria reîntâlnirii, după doi ani de pandemie și restricții, cu delegația venită din orașul Ialoveni, Republica Moldova, înfrățit cu orașul ilfovean, condusă de primarul Sergiu Armașu. Frații de peste Prut au sosit la Buftea la invitația primarului Gheorghe Pistol pentru a sărbători împreună împlinirea a 104 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Vremea capricioasă, ploaia și frigul nu i-au descurajat pe sutele de bufteni care și-au dat întâlnire la orele 11.00, în piața Monumentului Eroilor din Buftea, pentru a asista, alături de oficialități, la ceremonia atât de dragă lor, dedicată Zilei Naționale a României. Lor li s-au alăturat primarul orașului, Gheorghe Pistol, prefectul Simona Neculae, viceprimarul Alexandru Vaida, membrii Consiliului Local, reprezentanți ai instituțiilor județene, ai Jandarmeriei, Poliției, ISUBIF, SABIF, ISJ, ai direcțiilor deconcentrate și, bineînțeles, oaspeții din Republica Moldova.
”Ceea ce înfăptuiește poporul poartă pecetea veșniciei”
Garda de onoare alcătuită dintr-un detașament de jandarmi comandat de lt.col. Dumitru Dumitriu a prezentat onorul prefectului județului Ilfov, Simona Neculae, iar apoi Fanfara „Electrecord” a intonat Imnul Național. Soborul de preoți alcătuit din reprezentanți ai parohiilor din Buftea au oficiat o slujbă de pomenire a celor care s-au jertfit pentru țara lor și pentru înfăptuirea Marii Uniri. Corul de psalți al Patriarhiei Române, dirijat de arhidiaconul Mihai Bucă, a interpretat ”Ne vom întoarce într-o zi” și ”Se aude glas peste Carpați”. Maestrul de ceremonie, tenorul Robert Naghy, i-a dat apoi cuvântul primarului orașului Buftea, Gheorghe Pistol.
”Ziua Națională a României este ziua în care sărbătorim unirea tuturor românilor. Unirea cea mare, înfăptuită la 1 Decembrie 1918, a fost un act de profundă dreptate națională. Ea a fost înfăptuită de popor, iar ceea ce înfăptuiește poporul poartă pecetea veșniciei. Istoria de la acel moment ne învață că putem să răzbim în momente grele numai cu solidaritate și coeziune. Astăzi, ca și în trecut, avem din nou nevoie de curaj și de unitate să depășim momentele grele prin care trecem și să ne construim viitorul așa cum ne dorim. Să ne iubim țara cu aceeași forță cu care au făcut-o înaintașii noștri, să fim plini de credință, pentru că românii, în toate momentele grele ale țării au învins punându-și încrederea în Dumnezeu. Țara, poate de multe ori ne dezamăgește, poate de multe ori considerăm că nu ne oferă cât ne dorim, dar trebuie să o iubim, trebuie să o respectăm pentru că este cea care este alături de noi totdeauna. Ziua aceasta, sărbătoarea națională a tuturor românilor este momentul cel mai bun de reînnoire a asigurărilor că noi vom fi alături de cei care sunt frații noștri de la Ialoveni și le vom susține împlinirea aspirațiilor de integrare în Uniunea Europeană a fraților noștri de dincolo de Prut. Am credința că ziua Marii Uniri ne va găsi mai aproape unii de alții, iar lecția pe care strămoșii noștri ne-au dat-o la 1 decembrie 1918 este valabilă și astăzi. Să ne bucurăm așadar, dragi români, de acest moment, să ne bucurăm de cei care sunt în hotarele și în afara hotarelor țării noastre și mereu să nu uităm să iubim România. La mulți ani, români! La mulți ani, bufteni! La mulți ani, frați moldoveni! La mulți ani, România!”, a spus cu profundă emoție primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol.
Prefectul județului Ilfov, Simona Neculae a spus la rândul său: ”Vă rog să îmi permiteți să vă urez la mulți ani, sărbătoare națională cu bucurie, cu sănătate și cu belșug. Să iubim România, așa cum ne iubim pe noi înșine! La mulți ani!”.
Prezent din nou cu mare bucurie, la Buftea, de Ziua Națională a României, Sergiu Almașu, primarul orașului Ialoveni din Republica Moldova a afirmat: ”Astăzi, noi, echipa primăriei orașului Ialoveni, un grup format din consilieri orășenești, inclusiv funcționari din cadrul primăriei, suntem prezenți la acest eveniment important pentru noi, Republica Moldova, în special pentru localitatea noastră natală, Ialoveni. Astăzi, ca niciodată în aceste timpuri grele pentru noi, pentru Republica Moldova, războiul care bântuie la hotarul cu republica noastră ne-a dat peste cap practic toate lucrurile. Și cine oare, dacă nu frații noștri de alături, cine dacă nu noi, cei de la Buftea și Ialoveni, care am semnat actul de înfrățire, nu suntem un exemplu de a face Marea Unire a Marii Românii. Noi, astăzi, suntem mulțumiți, fiindcă în aceste clipe destul de grele pentru noi, Buftea este alături, Buftea ne susține, Buftea este acel partener cu care am promovat în comun un șir de proiecte binevenite pentru localitatea noastră și apreciate de către locuitorii orașului nostru. Nu îmi rămâne decât să vă doresc tuturor românilor de pretutindeni: La mulți, mulți, mulți ani! La mulți ani, Buftea! La mulți ani, România Mare!”.
Ceremonie în ”premieră” de depunere a jurământului militar
Profund încărcată de emoție a fost și ceremonia depunerii jurământului militar de către un nou contingent de jandarmi, în premieră pentru Buftea, dar și pentru județul Ilfov, cu ocazia Zilei Naționale. Comandantul Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov, col. Bogdan Enescu a precizat: ”Prin jurământul de credință pe care îl veți depune, veți purta în suflet drapelul românesc, simbol al gloriei și onoarei militare, al unității poporului roman. De astăzi, reprezentați, alături de ceilalți militari ai țării, forța, puterea și viitorul României”, a declarat col. Bogdan Enescu, după care s-a rostit rugăciunea de sacralizare a jurământului, urmată și de ceremonia avansării în grad pentru mai mulți jandarmi care, prin activitatea desfășurată, au contribuit la realizarea unui climat civic normal în județul Ilfov, gradele fiind înmânate de prefectul Simona Neculae și de primarul Gheorghe Pistol.
Depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Neamului
În acordurile „Imnului Eroilor”, a urmat ceremonia depunerii coroanelor de flori la Crucea comemorativă ridicată în centrul orașului la cererea Reginei Maria, pentru a cinsti amintirea eroilor căzuți în Războiul de Independență și în Războiul Întregirii Neamului. Au fost depuse coroane de flori pentru cinstirea eroilor neamului, din partea Prefecturii Județului Ilfov, a Consiliului Județean Ilfov, din partea Primăriei orașului Buftea, din partea orașului Ialoveni din Republica Moldova, a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Ilfov, a Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov, a Inspectoratului de Poliție Ilfov, a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare Ilfov, a Spitalului Buftea, a Poliției Locale a orașului Buftea, din partea Partidului Național Liberal, a Partidului Social Democrat, din partea Asociației Crucea Roșie Română – Filiala Ilfov, din partea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați Filiala Ilfov, a Asociației ”Voința” Buftea, a Centrului Cultural Buftea, a Grupului Școlar ”Dumitru Dumitrescu” Buftea, a Liceului Tehnologic „Barbu Știrbey” Buftea, a Școlilor gimnaziale nr. 1, 2, 3 și 4, a Grădiniței ”Căsuța Copilăriei”, a Palatului Copiilor și Elevilor Ilfov, a Clubului Sportiv Școlar Ilfov, a Grădiniței ”Ianis”.
Din nou, după patru ani, parada militară a impresionat asistența
Festivitățile au fost încheiate de parada militară la care au participat detașamente de militari ai Jandarmeriei Ilfov, ai Școlii de Aplicație pentru Logistică și ai ISU B-IF. Lor li s-au alăturat voluntarii Crucii Roșii, echipaje ale IPJ Ilfov. La fel ca în urmă cu patru ani, la sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, a impresionat defilarea copiilor de la Centrul Cultural Buftea, care au adus un drapel al României cu o lungime de 100 de metri, simbolizând cei 100 de ani ai Centenarului. Copiii au fost urmați de tinerii sportivi ai ACSS Voința care au purtat, la rândul lor, un drapel similar, cu aceeași lungime de 100 de metri. Parada a fost încheiată cu defilarea călăreților din cadrul Clubului Sportiv „Shagya” Buftea care au înfruntat vremea, defilând la înălţimea aşteptărilor pentru sutele de bufteni prezenți la evenimentul organizat de Primăria orașului Buftea, cu ocazia Zilei Naționale a României.