În România, o femeie gravidă din zece merge la medic doar atunci când consideră ea că este nevoie, iar 34,8% dintre femeile însărcinate nu-și fac nici măcar ecografiile obligatorii. Iată cât de grav este acest lucru, pentru gravidă și pentru copilul din burtică!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 374, ediția print

Rezultatele unui studiu realizat la nivel naţional, sub coordonarea unei clinici de profil din București, scot la iveală informații tulburătoare despre modul în care își monitorizează starea de sănătate o mare dintre femeile însărcinate. Potrivit cercetării, o femeie dintr-o sută de gravide face la medic o singură vizită, în cele nouă luni de sarcină. Mai mult decât atât, 5% dintre gravide ajung în cabinet doar atunci când se simt rău. Ținând cont de aceste date, încercăm și noi, Jurnalul de Ilfov, împreună cu specialiștii în domeniu, să atragem atenția asupra importanței controalelor medicale în timpul sarcinii.

Chadi Muheidli, medic primar Obstetrică-Ginecologie: “Statul decontează aceste ecografii, dar e nevoie să-ți faci programare din timp”

“În ceea ce privește ecografiile morfologice fetale, cred că este vorba despre o problemă financiară la mijloc, în cazul persoanelor care nu fac această investigație, întrucât informațiile circulă foarte ușor acum și nu cred că există vreo viitoare mămică să nu știe de importanța acestor investigații. Statul decontează aceste ecografii, însă este nevoie să îți faci programare din timp, uneori chiar și cu 2 luni înainte. Prin urmare, este destul de dificil de prins un loc fix în săptămânile în care trebuie făcute aceste ecografii, căci ele au un interval specific”, dr. Chadi Muheidli, medic primar Obstetrică-Ginecologie.

Denisa Nica, medic primar Obstetrică-Ginecologie: “Nu porniți de la premisa “mie nu mi se poate întâmpla”! Malformațiile genetice pot apărea oricând”

Când vine vorba despre depistarea probabilității ca fătul să aibă anumită malformații, analizele de sânge Dublu Test și Triplu Test sunt cele mai populare, arată studiul. “Malformațiile genetice nu pot fi prevenite și nici nu putem porni de la premisa că “mie nu mi se poate întâmpla, pentru că am avut grijă”. Ele pot apărea oricând, dar sunt mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă, mai ales dacă este vorba despre prima sarcină, așa că nu ar fi rău să le privim ca pe analize de rutină, cu cât ne apropiem mai mult de pragul de 40 de ani. Cea mai des întâlnită anomalie cromozomială, de exemplu, cunoscută ca Sindromul Down, este de 10 ori mai frecventă la 40 de ani decât la 30 de ani”, susține dr. Denisa Nica, medic primar Obstetrică-Ginecologie.

Renunțați la fumat, măcar în timpul sarcinii! Fumatul crește riscul anomaliilor congenitale

Există și elemente îmbucurătoare. Studiul arată că femeile sunt mai preocupate să adopte un stil de viață sănătos în timpul sarcinii, deși renunță cu greu la fumat și la alimentația nesănătoasă. Peste o treime dintre femei au luat suplimente cu vitamine și acid folic în sarcină și au consumat mai multe alimente bogate în minerale și nutrienți. “Un alt indicator care ne bucură este acela că încearcă să renunțe la fumat. E un lucru bun, pentru că fumatul crește riscul ca bebelușul să aibă restricții de creștere, ceea ce poate însemna o naștere prematură, o greutate mică la naștere sau chiar dezvoltarea unor anomalii congenitale. Dintre țările europene, Lituania și Suedia stau cel mai bine la acest indicator, cu mai puțin de 5% dintre femeile însărcinate care fumează, la polul opus stând Franța și Scoția, unde procentele ajung la 17, respectiv 19”, explică dr. Chadi Muheidli, medic primar Obstetrică-Ginecologie.

Mergeți la medic în timpul sarcinii! Numai așa vă asigurați că dvs. și bebelușul sunteți sănătoși!

Ca o concluzie, din clipa în care aflați că sunteți însărcinată, este esențial să mergeți la medic ori de câte ori e nevoie și să respectați sfaturile acestuia! Numai dacă efectuați analizele medicale și ecografiile de specialitate, vă puteți asigura că organismul dvs. reacționează normal la transformările care au loc, iar bebelușul din burtică este sănătos.

Adoptați un stil de viață sănătos! În acest mod nu vă îngrășați prea mult

În ceea ce privește greutatea, cele mai multe femei se îngrașă între 10 și 15 kg în cele nouă luni de sarcină, deci în limitele recomandate de medici. Doar 6% au luat în greutate peste 25 de kg. Dintre femeile care au avut complicații în sarcină, cele mai frecvente afecțiuni întâlnite au fost infecțiile genitale și hipertensiunea arterială.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 700 de femei, reprezentativ pentru femeile cu vârsta între 20 și 40 de ani, cu o marjă de eroare de ±3,5%.