Cea mai veche și mai strălucită sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului, a îmbrăcat biserica închinată Nașterii Maicii Domnului, din Otopeni, cu bucurie și Lumină Sfântă.

Articol apărut în nr. 397 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Sâmbătă spre duminică, 7 – 8 aprilie, Otopeni, lăcașul de cult ocrotit de Maica Domnului, ora 00:00. Lumina Sfântă a Învierii, darul de pace și bucurie pe care Iisus Hristos îl dăruiește lumii întregi ca dovadă a iubirii Lui, așa cum frumos o numește Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aprins și a ars necontenit în cinstea adevărului și sfințeniei lui Hristos, la Biserica „Nașterea Maicii Domnului”.

Un sobor de preoți condus de părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, a adus, la miezul nopții, bucuria reînnoirii firii omenești prin patimile Mântuitorului Iisus Hristos. Și, odată cu ea, lumina dătătoare de viață veșnică.

Hristos a Înviat!

Focul Sfânt, miracolul care se întâmplă în fiecare an, în Sâmbăta Mare, la Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, s-a aprins din nou, în parohia închinată Nașterii Maicii Domnului, unul dintre cele mai frumoase lăcașe de cult din București-Ilfov.

Momentul a fost întâmpinat de sute de credincioși cu iubirea care vindecă, împacă, aduce liniște sufletească și apropiere de familie. O mare de pelerini a răspuns glasurilor clopotelor care chemau la împărtășirea miracolului Învierii Domnului.

După ce și-au luminat sufletele prin postire și rugăciune, clericii și credincioșii, deopotrivă, au trăit Învierea în inimile lor și au îmbogățit spiritul sărbătorii cu tradiționalul salut creștin „Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat!”. Apoi, s-au afundat în râurile de Lumină Sfântă coborâtă din Ceruri.

 

„Inimile ne sunt cuprinse de fiori și emoție sfântă când rostim salutul acesta pascal (n.r. – „Hristos a Înviat!”, „Adevărat a Înviat!”). Iubiți credincioși, purtăm acum în mâini lumină coborâtă din Lumina Sfântă de la Ierusalim care, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și prin grija delegației Patriarhiei Române care a
adus-o din tărâmurile sfinte pe meleagurile noastre, a ajuns în toate bisericile din țara noastră. Lumina Învierii Domnului este simbolul luminii care ni se coboară în suflete. Atunci când Dumnezeu ne-a creat pe fiecare dintre noi, a coborât în noi un pic de Cer. La acest praznic al Învierii Domnului, să ne luminăm cugetul și inima spre iubire, să dăruim iubire, să-i spunem frate și celui ce ne-a greșit, să ne îmbrățișăm unul pe altul, să iertăm toate pentru Înviere și să spunem împreună, cu sufletul curat, Hristos a Înviat!”, a spus părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, în cuvântarea sa de mângâiere și folos sufletesc, adresată credincioșilor cu prilejul împărțirii Luminii Sfinte.

Minunea de la Otopeni!

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a strălucit în lumina care s-a aprins la Mormântul Mântuitorului. Lumina care a strălucit în biserica de la Otopeni și în toate celelalte lăcașe de cult din țară, în noaptea Sfintelor Paști, constituie o adevărată minune care se repetă anual, în Sâmbăta Mare, în jurul prânzului. Povestea ei este de-a dreptul incredibilă. Ea vine ca un fulger și se așază pe Sfântul Mormânt, aprinzând candelele și cele două mănunchiuri cu câte 33 de lumânări, semnificând vârsta la care a murit Iisus Hristos, lumânări cu care intră în mormânt Patriarhul Ortodox al Ierusalimului. El este singurul care poate intra în Mormântul Sfânt să ia Lumina Învierii. Aprinzându-se deasupra Sfântului Mormânt, s-a creat credința că focul se coboară din Cer și aprinde lumânările. Acesta este cel mai vechi și cel mai evident miracol din lumea creștină, care datează și în zilele noastre, prima dată fiind documentat în anul 1106. Lumina Sfântă este simbolul eternității, păcii și Învierii lui Hristos. În fiecare an, aceasta este transportată de la Ierusalim, cu avionul, în mai multe state, inclusiv în România. Prin grija unei delegații a Patriarhiei Române, ea este adusă în țara noastră și împărțită apoi tuturor credincioșilor.