Primarul Gheorghe Covrigea și ing. Florin Robert Bocioancă, șef de șantier, din partea firmei BT Construct, discută despre lucrările la noul parc

Anul acesta, primarul comunei Berceni, Gheorghe Covrigea, se va putea mândri cu cel puțin trei proiecte importante duse la bun sfârșit. Pentru că, așa cum se mișcă lucrurile pe cele trei șantiere din localitate, sunt semne că promisiunile primarului se vor îndeplini conform ordinelor din armată: „întocmai și la timp”, în ciuda unor „cleveteli” ale adversarilor săi politici.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 411, ediția print

Am avut ocazia să vedem cu ochii noștri și cel al aparatului de fotografiat că ceea ce ne povestea Gheorghe Covrigea pe la începutul anului nu au fost vorbe în vânt, spre deosebire de ale unora care încercau să discrediteze aceste proiecte benefice pentru comunitate. Acum, în plină vară, lucrările la cele trei investiții – școală, grădiniță și parc – se desfășoară din plin. Lor li se adaugă și lucrările de reabilitare de la Școala gimnazială nr. 1, care au demarat și ele odată cu sfârșitul de an școlar.

Grădinița se înalță pe zi ce trece

Exact o lună a trecut de când publicația noastră vă relata despre lucrările care începuseră la Grădinița cu orar prelungit nr. 3 din Berceni. Atunci, contructorul începea turnarea fundației. De atunci, lucrările au avansat mult, s-a turnat planșeul la parter și, în scurt timp, muncitorii vor putea să treacă la ridicarea etajului clădirii, pentru că stâlpii de susținere al acesteia sunt deja turnați. Așa cum vă spuneam acum o lună, grădinița are un termen de execuție de 10 luni și va avea trei săli de clasă, pentru grupa mică, mijlocie, respectiv, mare, o bucătărie, sală de mese și o capacitate de 70-80 de copii. „Va fi o construcție trainică, cu stâlpi și grinzi din beton de bună calitate și ziduri din cărămidă”, ne-a explicat primarul Covrigea. Lucrările se află ­într-un stadiu avansat și sunt toate premisele ca termenul de finalizare – 18 decembrie – să fie devansat, așa cum afirma, acum o lună, ing. Cătălin Lupulescu. Așadar, începând cu anul viitor, grădinița va fi perfect funcțională pentru a-i primi, într-un spațiu modern și dotat după ultimele standarde, pe prichindeii din comună.

„Școala mică” este acum foarte mare

„Școala mică”, așa cum o știu localnicii, veche de aproape 200 de ani, șubredă și plină de igrasie, a fost demolată anul acesta. În locul ei a apărut alta, mult mai mare, cu etaj și mansardă spațioasă, cum nu mai este alta în județ. Față de acum o lună, lucrările au avansat mult, iar clădirea este aproape gata. În prezent, muncitorii lucrează la finisajele interioare, au fost montate aparatele de aer condiționat, s-a realizat rețeaua electrică și urmează montarea gresiei și faianței la grupurile sanitare. Urmează, după spusele primarului, amenajarea curții și achiziționarea de mobilier nou.

„Mansarda va avea o destinație multifunc­țională: pe de o parte va putea fi utilizată ca sală de sport, iar pe de alta, ca sală de festivități. Având în vedere suprafața foarte mare, ne gândim ca în viitor să o compartimentăm și să amenajăm și o sală de calculatoare. Dar, deocamdată, ea rămâne cu destinația inițială. Și, aflându-se în aceeași curte cu grădinița, am luat în calcul ca și copiii de la grădiniță să utilizeze această sală atunci când e nevoie, deoarece e foarte aproape și nu beneficiază de o sală de festivități. Școala va mai avea și 4 săli de curs, cancelarie, precum și un cabinet medical, cu asistentă medicală permanentă, care va sta și la școală și la grădiniță.  După cum ne-a transmis constructorul, undeva la 25 august, clădirea va fi predată «la cheie». Atât școala, grădinița cât și mansardarea cu extindere sală de sport a Școlii nr. 1 beneficiază deo finanțare în valoare de 1,1 milioane de euro, prin Programul Național de Dezvoltare locală II (PNDL II)”, ne‑a spus edilul.

Reabilitare, mansardare și sală de sport pentru „școala mare”

Și pentru a rămâne în același registru, primarul ne-a informat că „școala mare” va fi și mai mare. Pentru că, începând cu această vară, au început lucrările de reabilitare a acesteia, care vor continua cu mansardarea clădirii și construirea unei săli de sport în prelungirea școlii, cu acces direct din interiorul acesteia. Printre lucrările care se vor efectua aici este și cea de înlocuire totală a parchetului. „A fost necesară această intervenție deoarece, sub parchetul laminat montat în urmă cu 10 ani, se afla parchetul original care mucegăise și apăruse o ciupercă ce degaja un miros greu și insuportabil pentru elevi. Sub acest parchet, podelele era și ele placate cu un soi de plăci care conțineau un amestec de rumeguș și beton, așa că am decis să scoatem tot și să le refacem în întregime. Iar prin mansardarea care se va executa cu materiale ușoare, vom mai amenaja încă trei săli de clasă și un laborator, pe lângă cele 12 existente”, ne-a descris Gheorghe Covrigea proiectul.

Anul acesta, locuitorii din Berceni se vor bucura de un parc modern

Lucrările de amena­jare a parcului cu o su­pra­față totală de 5.000 de metri pătrați au început și ele, în forță. Se lucrează intens la construirea clădirii multifuncționale care va funcționa cu locuri de joacă pentru copii și grupuri sanitare, dar va fi folosită și pentru diferite activități, cum ar fi aniversări pentru copii, serbări sau alte evenimente. Va fi un spațiu generos, suprafața construcției întinzându-se pe 200 de metri pătrați. Primarul este convins că, până la sfâr­șitul verii, lucrarea va fi terminată.

„Parcul va dispune atât de locuri de joacă pentru copii, utilate cu cele mai moderne dispozitive, dar și cu aparatură de fitness în aer liber, pentru adulți. Totodată, parcul va fi iluminat pe timp de noapte, va fi supravegheat cu camere video și va exista aici un post de pază permanent, pentru a evita posibile distrugeri ale dotărilor acestuia”, ­ne-a precizat edilul.

Proiecte de viitor

Un alt proiect pe care dorește să-l demareze primarul Gheorghe Covrigea are în vedere continuarea lucrărilor de asfaltare a unor străzi din comună. A fost efectuat, astfel, un studiu de fezabilitate pentru 25 de străzi, majoritatea situate în vatra satului, care așteaptă aprobarea Consiliului local. „Odată aprobat acest studiu, într-o lună de zile, dăm ordin de începere a lucrărilor de asfaltare. În privința altor proiecte de viitor, facem calcule peste calcule pentru că ne dorim să găsim fonduri pentru construirea unei case de cultură, necesară în locul căminului cultural. O altă măsură care trebuie luată este efectuarea Planului de Urbanism General (PUG), pentru că toată lumea construiește, mulți și-au vândut apartamentele din București au cumpărat teren aici și trebuie să-și construiască o locuință în Berceni. Nu putem să-i lăsăm sub cerul liber, pentru că unii vor să se oprească ­PUZ-urile și construcțiile”, mai susține primarul.