Începutul sau sfârșitul de an reprezintă, de regulă, un prilej pentru a face bilanțuri, dar Jurnalul de Ilfov a observat că în vacanța de vară, adevărații gospodari își fac bilanțurile la fel de elaborate și turează la maxim motoarele activităților administrative, pentru a intra în sezonul rece cu cât mai multe obiective realizate.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 415, ediţia print

Așa cum v-am obișnuit în ultimele noastre ediții, cu prezentarea activității edililor ilfoveni, pe timp de vacanță, am poposit în această săptămână la Domnești, pentru a sta de vorbă cu Adrian Ghiță. Am găsit un primar al acțiunii și al faptelor, într-o zonă care nu este deloc ușor de administrat. Dar, așa cum ne promitea și la întâlnirile anterioare, scopul său a rămas același: schimbarea totală a înfățișării comunei Domnești. Șansele sunt reale, având în vedere că în teritoriu se lucrează permanent la câte ceva.

Satul Țegheș își schimbă imaginea zilnic

În 2018, s-au făcut investiții considerabile în infrastructura așezării din Țegheș, un sat pentru care s-a luat practic totul de la zero, după cum ne-a spus primarul. Pe primul loc a rămas modernizarea sistemului rutier, însă primarul ne-a anunțat cu mândrie că și parcul din Țegheș este finalizat în proporție de peste 90%. Parcul ce s-a amenajat, pe o suprafață de 2.000 mp,  chiar vis-a-vis de biserica din Țegheș, este o premieră, pentru că acest sat nu a beneficiat niciodată de așa ceva. Pentru amenajarea lui, s-au executat lucrări de împrejmuire, alei, spații verzi, locuri de joacă specifice diverselor grupe de vârstă, de plantare arbori și plante floricole, la care se adaugă amplasarea de mobilier urban: bănci și foișoare, cât și toalete ecologice și o țâșnitoare.

”Va fi un spațiu dotat cu loc de joacă pentru copii, loc de odihnă, recreere, pentru comunicare, socializare pentru adulți. Parcul este chiar în centrul satului Țegheș și, aflându-se în vecinătatea bisericii, există avantajul că slujbele pot fi ascultate de cetățeni și aici, datorită sonorizării”, a subliniat primarul.

Capăt modern pentru linia RATB 428

În apropierea parcului, tot în satul Țegheș, se fac ultimele retușuri pentru amenajarea și asfaltarea buclei de întoarcere a autobuzelor liniei 428 a RATB, care leagă satul Domnești de satul Țegheș și merge până în Ghencea. ”S-a turnat primul strat de asfalt. Până acum aici era un loc viran. Acum va fi un spațiu modernizat, vor fi două stații cu trotuare, unde oamenii vor putea aștepta civilizat autobuzele. Amenajarea a început în urmă cu o lună, prin finanțare de la bugetul local”, a spus primarul Adrian Ghiță.

Edilul a menționat, de asemenea, finalizarea unei prime etape privind modernizarea iluminatului public pe străzile principale, sau, așa cum îi place edilului să spună, în vatra satului Țegheș. Este vorba despre montarea a 50 de corpuri de iluminat cu LED, dintr-un necesar de circa 200. Deja oamenii au parte de iluminat de calitate, fiind realizată în paralel extinderea monitorizării video. În Țegheș, s-au mai pus 3 camere video, ajungând la un total de 5 camere video, iar centrul de monitorizare este în Primăria comunei Domnești, într-un birou special de unde este supravegheată întreaga comună, cu ajutorul camerelor video. Primarul a spus că este în curs de desfășurare licitația ce are ca scop modernizarea sistemului rutier pe str. Căminului și str. Frasinului

”Mai avem în modernizare sistemul rutier pe mai multe străzi, în asociere cu Consiliul Județean Ilfov. Este un proiect care cuprinde: șoseaua Curtea Domnească, șoseaua Caragea Vodă, str. Argeșului, str. Transilvaniei, intrarea Făgetului și str. Primăverii. Acestea au toate utilitățile, adică gaze, curent, apă, canal, iluminat public, iar acum urmează asfaltarea, amenajarea cu trotuare în vatra satului, pe șoseaua Caragea Vodă, str. Transilvaniei, str. Argeșului. Pentru restul  străzilor, spațiul disponibil, adică lățimea disponibilă a drumului nu permite amenajarea trotuarelor”, a spus primarul.

Toate aceste lucrări sunt începute în 2018 și dacă permite vremea, există speranța că vor fi finalizate tot în acest an. Ceea ce ar însemna că aproximativ 50% dintre drumurile satului Țegheș vor fi asfaltate. Primarul are în vedere tot în acest sat și reabilitarea grădiniței, cât și amenajarea unui teren pentru mini-fotbal, la solicitarea cetățenilor. Dar pentru acesta din urmă, trebuie găsit un teren. Între timp, se lucrează la documentația necesară pentru obținerea de fonduri europene, de la Ministerul Dezvoltării, fonduri necesare pentru reabilitarea, modernizarea și extinderea grădiniței. ”Aș mai dori și un cabinet medical. Sunt ­peste 1.000 de locuitori, din care în jur de 300 de copii”, a menționat primarul.

Modernizarea străzilor și iluminatul public, la ordinea zilei în toată comuna

Mai departe, pentru restul drumurilor, există proiecte ce vizează extinderea conductei de gaze naturale în toată comuna. În asociere cu CJI Ilfov, prin Programul Operațional Infrastrucută ­Mare ­(POIM), ar urma extinderea rețelei de apă și canal, iar abia apoi ar urma asfaltarea tuturor străzilor.

Am mai aflat de la primar despre amenajarea străzii Ciutaci, cu rigolă, pistă de biciclete, spațiu verde, trotuar. ”Anul trecut am pus doar stratul de asfalt pe tronsonul I pe str. Ciutaci, începe din  șos. Alexandru Ioan Cuza și se termină în șos. Tudor Vladimirescu. Mai avem str. Ciocârliei, unde s-a turnat primul strat de asfalt, urmează al doilea strat, acostamentul, marcajele rutiere. Nu ne permite cadastrul să facem trotuare. Drumurile sunt foarte înguste. De când, s-au întocmit planurile parcelare și cadastrul, drumurile au fost lăsate foarte înguste, între 3 și 4,5 metri. Nu putem face mai mult, pentru că nu ne permite legea”, ne-a explicat primarul.

Vorbind și despre alte lucrări de amenajare a străzilor comunei, primarul a dorit să menționeze faptul că în satul Domnești, lucrările de asfaltare au început pe str. Radului, și vor continua pe str. Crenguței, str. Fortului, str. Mimozei, str. Frumoasă, intrarea Frumoasă. ”Mai avem un tronson pe str. Foișorului, din str. Ciutaci, în str. Fortului. Ajungem astfel la o proporție de 60% privind asfaltările. Mai doresc să intervin și pe unele străzi vechi asfaltate, pe care s-a construit în masă, motiv pentru care s-au deteriorat foarte rău și trebuie reparate. Este vorba de str. Drumul Târgului, unde trebuie intervenit anul acesta, finanțarea provenind de la bugetul local”, potrivit edilului comunei Domnești.

”După cum se poate vedea, este ceva activitate în comună”, ne-a spus primarul, precizând că este în curs de desfășurare licitația ce are ca scop alegerea constructorului care ar urma să realizeze o clădire de birouri în locul fostei Poște, cât și un nou dispensar.

Monitorizarea video s-a extins și în restul comunei, nu doar în satul Țegheș, fiind amplasate 17 camere anul acesta. La fel s-a procedat cu iluminatul public. În plus față de cele 50 de corpuri de iluminat cu LED din Țegheș, în restul comunei au mai fost amplasate 200 de corpuri de acest fel. ”În privința iluminatului public suntem la jumătate. Am asfaltat și strada George Coșbuc, din Floare de Colț, în DJ 602. Am făcut de asemenea legătura între DJ 602 și str. Baboi, printr-o alee pietonală, care este aproape finalizată. Observați că am muncit și muncim mult. Documentația ne-a ținut pe loc, în mare parte din cauza faptului că nu exista cadastru”, ne-a precizat primarul.

Se lucrează la cadastrarea sistematică a terenurilor extravilane

În acest context, edilul a dorit să atragă atenția cetățenilor că și în comuna Domnești a început cadastrarea sistematică pentru toate terenurile aflate în extravilan, adică 3.500 de imobile. Primarul a insistat pe necesitatea ca cetățenii să coopereze și să înțeleagă beneficiile cadastrării așa cum de altfel au explicat și specialiștii Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov: ”Buna colaborare între toți factorii implicați în derularea acestor contracte precum și prezența proprietarilor la punctul în care comisia de soluționare a cererilor de rectificare își desfășoară activitatea pe perioada afișării publice a documentelor tehnice ale cadastrului este foarte importantă pentru a obține o lucrare corectă, în conformitate cu situația juridică la zi a actelor de proprietate”.

Beneficiile Programului Național de Cadastru și Carte Funciară:

  •  ÎNSCRIEREA GRATUITĂ a tuturor imobilelor în cartea funciară, conform situației reale din teren. Se va înscrie suprafața împrejmuită rezultată din măsurători, indiferent de suprafața din acte; Se va înscrie categoria de folosință conform realității din teren;
  •  Dezbaterea GRATUITĂ a succesiunilor și eliberarea certificatelor de moștenitor;
  •  Toate construcțiile existente se vor intabula CUM SE GĂSESC ÎN TEREN fară a fi nevoie de autorizație pentru construire, extindere, actualizare;
  • Înregistrarea GRATUITĂ a imobilelor aflate în posesie fără acte;
  • Conform art. 15, al. 1 din legea 7/1996, “De la data deschiderii cărţilor funciare din oficiu, registrele de transcripţiuni și inscripţiuni, cărţile funciare și orice alte evidenţe de cadastru și publicitate imobiliară se vor înlocui, pentru sectoarele cadastrale respective, cu planul cadastral și noile cărţi funciare. Vechile evidenţe se păstrează în arhiva biroului teritorial și pot fi consultate pentru istoric. Identificarea și numerotarea imobilelor cuprinse în titlurile de proprietate emise în baza legilor fondului funciar sau alte acte de proprietate, planuri și alte evidenţe cadastrale și de publicitate imobiliară anterioare realizării cadastrului și deschiderii noilor cărţi funciare își pierd valabilitatea.