Snagovenii au avut ocazia să sărbătorească Centenarul Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918 cu un plus de emoție: le-au fost alături frații din Republica Moldova, sosiți din comuna Dănceni, Raionul Ialoveni, pentru a se bucura împreună de momentul istoric ce înseamnă atât de mult pentru români.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 431, ediția print

Programul ­organizat de Primăria și Consiliul Local al comunei Snagov cu ocazia Zilei Naționale a României a început la ora 8.30, când au avut loc depuneri de coroane la Monumentul Eroilor din Tâncăbești, Monumentul Eroilor din Ciofliceni, Monumentul Eroilor din Ghermănești, unde preotul Alexandru Iarinca a oficiat o slujbă în pomenire a eroilor martiri, și la Monumentul din incinta Bisericii ”Buna Vestire”, din Snagov.

Începând cu ora 10.00, toată lumea a fost invitată la Casa de Cultură ”Antim Ivireanu”, din Ghermănești, la un spectacol oferit de elevii Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu”, din Ghermănești.  Momentele artistice nu au început însă înainte de a forma o Horă a Unirii chiar în fața Primăriei Snagov. Invitați speciali din Raionul Ialoveni, Republica Moldova, au venit și cu Ansamblul folcloric al comunei Dănceni, ”Alină-te dor!”, artiști care, odată urcați pe scenă, au spus că și-au dorit foarte mult să fie alături de snagoveni la această sărbătoare minunată, de Ziua Națională a României. Frumoșii și talentații artiști le-au făcut cadou celor prezenți un buchet de melodii folclorice, pentru a le încânta inimile. În spiritul bunei tradiții românești, de 1 Decembrie, snagovenii au fost invitați și la o masă tradițională.

Un vis devenit realitate

La deschiderea spectacolului, primarul comunei Snagov, Marian Oancea, a declarat: ”Marcăm astăzi, împreună, unul dintre cele mai emoționante momente din viața acestei țări. Momentul în care năzuința de sute de ani a acelora de aceeași limbă, obiceiuri, credință și origini s-a împlinit prin unirea unui singur hotar. Se împlinesc 100 de ani de când ziua de 1 Decembrie este cinstită în întreaga națiune română. Atunci, un vis pentru care au luptat și s-au jertfit multe generații, devenea realitate. Unitatea statală a românilor a fost hotărâtă pentru totdeauna de Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918. Astăzi, noi cei de acum, recunoaștem importanța actului împlinit la 1918 și ne asumăm obligația de a păstra unit poporul român. Sunt mândru să spun că sărbătorim împreună acest eveniment istoric alături de frații noștri de limbă și neam românesc din Moldova, Raionul Ialoveni, satul Dănceni. Alături de dascălii noștri, de elevii școlilor noastre, de consilierii locali, de angajații primăriei  și cetățenii acestei comune. Închei prin a vă mulțumi tuturor celor ce ați acceptat invitația noastră  de a sărbători alături de noi Ziua Națională și vă urez La mulți ani! La mulți ani, români! La mulți ani, snagovenii mei!

”Primarul și-a manifestat bucuria că frații din Dănceni au  răspuns invitației comunei Snagov, deși e o distanță destul de mare între cele două localități.

”Suntem frați, avem același sânge”

La rândul său, primarul din Dănceni, Andrei Vârlan, care a ținut să menționeze că este și cetățean român, cu buletin, a declarat : ”Noi suntem frați demult, de același sânge, și a dat Domnul că s-a înfrățit Primăria Snagov cu Primăria Dănceni. Suntem foarte bucuroși pentru invitația venită din partea domnului primar și a consilierilor și vrem să conlucrăm mai departe împreună. Avem o biserică, o credință, o limbă, nu avem nevoie de traducători între noi. Cred că pe parcursul anilor se va scoate granița. Suntem un popor, trebuie să fie drumul deschis”. Primarul moldovean a menționat că a venit cu două colective de dansuri și cântece, cât  și cu cinci consilieri, pentru a sărbători  1 Decembrie împreună cu snagovenii.

”La mulți ani, vorbitori de limba română”, a răsunat un glas cristalin în sala de spectacole a Casei de Cultură din Ghermănești. Și așa a început spectacolul susținut de elevii școlilor din comuna Snagov. Două prezentatoare emoționate, dar mândre că sunt parte a acestei mari sărbători, ne-au reamintit că, începând cu anul 1990, România a adoptat 1 Decembrie ca zi națională și sărbătoare publică. ”Astăzi, la 1 decembrie 2018, statul unitar român împlinește 100 de ani, motiv să sărbătorim și să ne bucurăm de 100 de ani de Românie”, au menționat elevele ce prezentau spectacolul. Fiind un moment atât de important și solemn, toată lumea a intonat Imnul Național al României ”Deșteaptă-te române!”.