Centrul Cultural Buftea găzduit, săptămâna trecută, o nouă secvență a turneului  ”Cartea de identitate”,  care a constat într-o donație de carte realizată de APLER – Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România, urmată de o conferință și momente artistice susținute de Nicu Alifantis și George Mihăiță. Moderatorii evenimentului au fost Ioan Cristescu, președintele APLER, și Dan Mircea Cipariu, vicepreședintele APLER.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 475

Liceenii bufteni au umplut până la refuz, joi, 31 octombrie, sala de spectacole a Centrului Cultural Buftea, instituție condusă de tenorul Robert Nagy. Spre uimirea organizatorilor, care nu se așteptau ca telefonul mobil să își găsească concurență atât de aprigă, tinerii au fost de-a dreptul fascinați de spectacolul oferit de muzicianul Nicu Alifantis și de actorul George Mihăiță.

”Acces democratic la resurse și opere culturale, artistice și identitare”

”Cartea de identitate” este un program cultural-artistic, educativ, social și comunitar sponsorizat de Loteria Română, prin intermediul căruia comunitățile din 10 orașe ale României au un acces democratic la resurse și opere culturale, artistice și identitare, de patrimoniu cultural național și din categoria operelor fundamentale. Astfel, prin intermediul bibliotecilor publice din cele 10 orașe ale programului – Craiova, București, Bacău, Brăila, Timișoara, Galați, Arad, Dumbrăveni-Suceava, Buftea și Odorheiul Secuiesc – comunitățile primesc în dar peste 1.000 de cărți din categoria operelor fundamentale publicate de Fundația Națională pentru Știință și Artă a Academiei Române – FNSA, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Tracus Arte și alte edituri ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România – APLER.

Momente artistice emoționante

La ­evenimentul organizat la Buftea, adolescenții au admirat timp de mai bine de o oră prestația lui Nicu Alifantis, care a cântat, printre alte piese de suflet, și ”Decembre”, cu versuri de George Bacovia, și care le-a dezvăluit celor prezenți că acest cântec, compus în urmă cu 50 de ani, va fi subiectul unui eveniment special la Târgul Internațional Gaudeamus. Mai precis, pe 23 noiembrie, artistul va lansa un film realizat chiar în casa lui Bacovia, la Muzeul Bacovia, aflat sub îngrijirea Muzeului Național al Literaturii Române, din București. Artistul, altfel foarte activ pe Facebook, le-a adus tinerilor și câteva apariții editoriale personale, precum cartea ”Facecarte”, ce cuprinde ”o sumedenie de gânduri, amintiri, poeme, povestiri din lucrurile pe care le-am trăit pe scenă și pe lângă scenă”, un mic dicționar de buzunar cu definiții date unor cuvinte în manieră personală, precum și volumul de versuri ”45 de poeme la întâmplare”, care s-a născut anul trecut, la împlinirea a 45 de ani de activitate.

Actorul George Mihăi­ță a prezentat și a dat autografe pe cartea Doinei Papp – ”Mihăiță. Reconstituirea unei vieți”, apărută la Editura Tracus Arte și le-a vorbit tinerilor despre ce îl leagă de fenomentul adolescentin: ”Timp de 10 ani, am deținut revista Salut. Părinții voștri o știu mai bine, a fost o revistă dedicată adolescenților. Redactor șef a fost Dan Cipariu, aici de față”. În același context, actorul a povestit că a reușit să facă un festival de teatru pentru adolescenți -”Jos pălăria”, ajuns la cea de-a 21-a ediție, o  carte – ”Dramele adolescenților”, și a menționat că a primit zeci de mii de scrisori de la adolescenții din țară, timp de zece ani, pentru diversele rubrici din revista sa. La Teatrul de Comedie, al cărui director este, a înființat o clasă de actorie pentru adolescenți, cu cursuri gratuite, dar cel mai mult se mândrește că a reușit promulgarea legii prin care a doua duminică din luna mai a fost declarată ”Ziua adolescenților”. George Mihăiță a susținut un mic recital, interpretând versurile din ”Morfologia terestră”, de Nichita Stănescu, a continuat cu ”Dacă nu cer prea mult”, de Marin Sorescu, și a încheiat cu un colaj plin de umor din mai multe versuri din poezii românești diferite, așezate cu tâlc.

”Spor la citit!”

Ioan Cristescu i-a invitat pe liceenii și pe profesorii din Buftea să viziteze și chiar să își facă lecțiile în sălile de expoziție ale Muzeului Național al Literaturii Române, din București, un muzeu care tezaurizează manuscrise ale cărților de identitate din spațiul românesc. Menționând că este foarte bucuros că cea de a doua secvență a turneului se petrece în cetatea filmului din România, la Buftea, ”un oraș de rezonanță”, Dan Mircea Cipariu a explicat motivele care au stat la baza organizării turneului ”Cartea de identitate” și a făcut un apel la exprimarea spiritului critic al elevilor și al profesorilor în fața formalismului programei școlare și al societății. ”Pentru mine, ca scriitor, e mai important să aflu care este părerea  voastră despre un text literar, nu ce conservă ați mestecat voi, gândită de altul, și care trebuie neapărat citată pe de rost, din manual”, a spus Dan Mircea Cipariu.

Viceprimarul orașului Buftea, Alexandru Vaida, care este și profesor de fizică, și-a exprimat bucuria venirii la Buftea a distinșilor oaspeți, care dovedesc astfel că identitatea se deschide prin cultură. ”Sper să avem spor la citit”, a spus Alexandru Vaida și-a invitat donatorii cărților de identitate să participe, în 2020 su 2021, la inaugurarea parcului integrat pentru recreere, sport și agrement de la Buftea, care va cuprinde și o bibliotecă modernă, o investiție majoră demarată de primarul orașului Buftea,  Gheorghe Pistol.

Potrivit organizatorilor, turneul ”Cartea de identitate” vine să acopere achiziția de carte din categoria operelor fundamentale în bibliotecile publice din România, în condițiile în care, în ultimii ani, bugetul dedicat acestor achiziții a cunoscut drastice reduceri. Astfel, turneul realizează un acces democratic al comunităților din 10 orașe ale României la resurse culturale de patrimoniu cultural național, luptând pentru formarea şi educarea unui public de opere literare canonice, identitare, europene și naționale. Programul asigură, într-un formulă interactivă, creşterea gradului de competenţă culturală şi acces la cultură a beneficiarilor proiectului.

Partenerul turneului ”Cartea de identitate” este asociația Euro CulturArt. Partenerii media sunt Radio România Cultural, Cațavencii, Observator cul­tu­ral și AgențiadeCarte.ro, Jurnalul de Ilfov.