Grădiștea, duminică, 4 aprilie. În plin Post al Sfintelor Paști, iubitorii de artă și de frumos din localitate, și nu numai, și-au găsit mângâierea sufletească la Mănăstirea Sitaru. Spre încântarea lor, aceștia au putut admira lucrările excepționale ale unor artiști cu adevărat speciali, desăvârșiți, inspirați din cultura și spiritualitatea vetrei satului. Este vorba despre artistul plastic Elena Irina Lătiș-Prisăcaru și graficianul Corina Petre.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 543, ediția print 

Zeci de lucrări unicat, extrem de valoroase, realizate manual din lemn, piatră sau ceramică, diverse obiecte artizanale își așteaptă publicul iubitor până la finele acestei luni, la muzeul spiritu­ali­tății, de la Mănăstirea Sfântul Nicolae Sitaru, din comuna Grădiștea. Pereții sălii expoziționale sunt împodobiți în cel mai frumos mod posibil, cu opere de artă decorativă sau de cult, cruci, icoane ortodoxe, podoabe cu tematică religioasă, cărți bisericești pentru toate vârstele, lucrări imaculate care alcătuiesc una dintre marile minuni ale Mănăstirii Sitaru. Vizitatorii au posibilitatea să agonisească, pe lângă amintirile de neșters ale unui eveniment cultural de excepție, și operele care le ating sufletele. Expoziția este accesibilă publicului larg până la finele lunii și este cu vânzare. 

Lucrările conțin frânturi din sufletele artișilor 

„Exponatele mele sunt cruci, obiecte de ceramică, care pot fi podoabe, accesorii de purtat la gât, cruciulițe, medalioane, cercei. Tematica mi-am ales-o pornind de la ideea de Cruce, pentru că suntem și în săptămâna Sfintei Cruci și pentru că, pentru mine, Crucea este o armă. Lucrările sunt din mai multe perioade. Ele reprezintă fragmente din mai multe proiecte cum ar fi, proiectul de carte, de icoane, de cruci – cruci pe lemn, cruci pe piatră. Proiectul de ceramică este început la vârsta de 11 ani. Practic atunci am început să interacționez cu materia aceasta vie, lutul, dar din păcate, nu am avut șanse să le finalizez de atunci pentru că ceramica este un proces alchimic foarte elaborat, necesită un anumit echipament. Arderea, efectivă și finalizarea lor, s-au petrecut acum câțiva ani. În principal sursa de inspirație este viața satului, tradiție și cultură pentru că, prin filonul acesta al tradiției, îmi adun toate simbolurile pe care le lucrez. Viața satului o descoperi prin curățenia, puritatea, prin mentalitatea ei simplă, dar nu simplistă. Aici găsesc această văpaie, care este greu de explicat în cuvinte, dar o simt. Pentru o lucrare pot munci de la câteva zile, până la câteva săptămâni, în funcție de cât este de mare, cât de complicată este scena și contextul în care o așez. În toate lucrările am pus câte o frântură din sufletul meu și în ele se adună toată zbaterea mea, toată neliniștea”, ne-a spus Corina Petre, grafician, ilustrator și designer.