 Cele două școli din comună au fost modernizate, iar investițiile în educație continuă

 Printre proiectele ambițioase de viitor sunt construcția unui afterschool, reabilitatea bazei sportive sau un campus cu spații de învățare, cazare și masă pentru învățământ dual

 Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.515

Pe primarul comunei 1 Decembrie, Gheorghe Petre, l-am găsit, la sfârșitul lunii august, implicat direct în distribuirea către copiii din localitate a celor 674 de tablete achiziționate – 500 din Bugetul local al comunei şi 174 în cadrul proiectului ”Șanse pentru viitor prin măsuri integrate”, proiect derulat în localitate, cu scopul limitării fenomenului de sărăcie generalizată și excluziune socială a populației identificată în zona de risc. Dispozitivele sunt extrem de necesare tuturor copiilor de vârstă școlară, în procesul de învățământ online. În paralel, Primăria și Consiliul Local 1 Decembrie au anunțat că au pus, gratuit, la dispoziția elevilor, internet nelimitat pe o perioadă de 2 ani.

”În anul 2015, am construit Grădinița «Sf. Nicolae» – o grădiniță mare, frumoasă, modernă, care ne oferă mari motive de mândrie și bucurie! În fiecare an, aici sunt înscriși circa 260 de copii, repartizați în 9 grupe: 3 cu program prelungit (08.00-17.00) și 4 cu program normal (08.00-12.00), plus, de acum doi ani, alte 2 grupe pentru cei foarte mici de 2 – 3 ani. Suntem printre primele și puținele localități ilfovene care am înființat grupe de antepreșcolari, însă ne confruntăm cu o cerere serioasă și în creștere de la an la an. Mai mult, avem o condiție obligatorie pentru înscrierea copiilor la aceste grupe, și anume aceea ca ambii părinți să aibă serviciu! Pe lângă mobilierul nou și necesarul de rechizite asigurat în fiecare an de către Primărie, toate sălile grădiniței sunt dotate cu videoproiector, laptop și copiator multifuncțional.

La Școala nr. 1 (”școala mică”, unde învață copiii de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a), după reabilitatea completă de acum câțiva ani, când s-au refăcut grupurile sanitare, podele, zugrăveala, acoperișul, gardurile, s-a amenajat o parcare, s-a schimbat mobilierul școlar și s-au montat o centrală termică nouă și camere de supraveghere, după refacerea terenului de sport și construirea unui alt teren de sport nou, acum, am construit în timp record – 7 luni – un corp nou de clădire – verde, la propriu și la figurat. Vorbim despre o suprafață desfășurată de 780 mp, un corp de clădire dezvoltat pe un regim de înălțime parter și etaj, iar spațiul destinat orelor de curs a fost mărit prin adăugarea a 6 săli de clasă noi, moderne. Acest lucru a făcut posibil programul școlar într-un singur ciclu de învățământ pentru toți elevii sau admiterea pe viitor a unui număr mai mare de elevi. Cele 6 săli noi au fost dotate cu mobilier școlar specific, table inteligente și videoproiectoare. Pe culoar au fost amplasate dulapuri încăpătoare pentru depozitarea de către fiecare elev a rechizitelor, evitând astfel să care zilnic între casă și școală ghiozdanele grele. La etaj, funcționează cabinetele pentru psihologie și logopedie. Toaletele sunt moderne și respectă toate condițiile igienico-sanitare impuse. Așadar, am dovedit că se poate!

Și la «Școala mare», unde învață copiii din clasele V-VIII, am fost făcute o serie de investiții importante, precum acoperiș nou, mobilier școlar nou sau centrală termică schimbată, dar s-a reamenajat și curtea și am construit un amfiteatru necesar elevilor și profesorilor, pentru desfășurarea activităților sportive și educaționale. Acest amfiteatru a devenit locul unde se țin festivitățile de premiere de la sfârșitul anului școlar sau unde sunt celebrate diferite momente din viața școlii.

În contextul începerii noului an școlar aș vrea să-i asigur pe părinți și copii că facem totul pentru ca activitatea să se desfășoare în condiții stricte de igienă – montăm panouri de plexiglas pe bănci, am achiziționat dezinfectant și măști”, ne-a spus primarul Gheorghe Petre.

Planuri de viitor

Ca planuri imediate de viitor pentru ”Școala mare”, edilul ne-a spus că și aici va fi demarat un proiect de extindere cu un corp nou. Este vorba de încă 8 săli de clasă, cu efective cuprinse între 25 – 30 de elevi, demers care va permite accesul simultan la procesul educaţional, făcând posibilă desfăşurarea activităţii şcolare într-un singur schimb, cel de dimineaţă, și la nivelul de gimnaziu, așa cum s-a realizat și cu elevii de la nivelul primar.

La ”Școala Mică” a fost aprobat proiectul de construire a unei săli de sport cu 180 de locuri în tribune. ”Vor fi vestiare, grupuri sanitare, spații tehnice, zonă de parcare și spații verzi, și pot spune că acest proiect este deja aprobat, indicatorii tehnico-financiari trecând de comisiile de specialitate din cadrul MDRAP, investiția fiind transmisă spre finanțare”, a explicat edilul. Acesta s-a referit, în context, și la proiectul de realizare a unui afterschool în localitate, de care să beneficieze toți școlarii.

”În 2019, am semnat contractul de finanțare cu Ministerul Fondurilor Europene în vederea implementării celui mai mare proiect din județul Ilfov, proiectul «Șanse pentru Viitor prin Măsuri Integrate». Valoarea acestuia este de aproximativ 4 miloane de euro, fonduri nerambursabile, pentru o durată de implementare de 3 ani, beneficiari fiind 400 de persoane din localitate – adulți și copii. În cadrul acestui proiect a fost obținută aprobarea construirii unui afterschool în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 1, pentru 150 de copii, dotat cu sală de mese și săli de activități. Construirea lui va demara în octombrie 2020, iar la finalizare, la începutul anului școlar 2021-2022, copiii din comună vor avea unde să rămână după școală pentru a-și face temele, vor fi supravegheaţi, vor primi o masă caldă și asistenţă medicală”, ne-a declarat primarul comunei, Gheorghe Petre.

Învățământ dual, în comuna 1 Decembrie

”Iar despre viitoarea «Școa­la de arte și meserii» vă pot spune că, investind în educație, investim în viitor! Așadar, pentru că educația copiilor noștri este foarte importantă, înființăm Școala de Arte și Meserii, cu sprijinul Guvernului României, prin Ministerului Agriculturii. În acest sens există o Hotărâre de Guvern în lucru prin care se va face, în scurt timp, transferul de proprietate asupra locației, de la Ministerul Agriculturii către Primăria 1 Decembrie. Este vorba despre ”Școala de Perfecționare pentru Institutul Horticol”, din fosta Fermă 1 Decembrie. Aici avem 2 construcții cu suprafețe generoase, pe care le vom folosi în scop educațional, poate pentru învățământ de tip dual, asigurând aici spații de învățare, dar și spații de cazare și masă pentru viitorii elevi. De altfel, am avut discuții cu agenți economici din zona noastră și sunt foarte interesați de proiect.

Copiii localității noastre se vor bucura în viitor și de noua bază sportivă ce urmează a fi reabilitată. Printre lucrările de refacere se numără: construcția de noi tribune, construirea unui corp cu vestiare dotate cu echipamente moderne, construirea unui teren sintetic, construirea unor săli polisportive. De asemenea, vom reînființa Clubul de Fotbal 1 Decembrie, care va avea în componență sa o echipa de seniori și echipe de copii și juniori din localitate.

Să nu uit să vă spun despre înființarea, pentru toți cetățenii comunei, a Bibliotecii 1 Decembrie, unde vor exista o mulțime de volume pentru lectură și o sală modernă de studiu. Toate acestea suprapunându-se cu acces gratuit la Internet în spațiile și locurile publice din 1 Decembrie, pentru toată lumea. Vom monta routerele Wi-Fi, facilitând astfel accesul la informații rapide și sigure!”, a completat primarul.

Zone de relaxare

Tot pentru copii, dar și pentru părinții și bunicii lor, în comuna 1 Decembrie au fost amenajate noi parcuri, amintind aici ”Thomas I”, la intersecția Șos. Giurgiului cu Str. Ion Barbu, ”Thomas II”, pe Str. Grigore Moisil, ”Piticot”, lângă Primărie, ”Mihail Sadoveanu”, între Str. Mihail Sadoveanu și Aleea Stadionului, și pe Str. Grigore Moisil și Str. Tudor Arghezi.

After school
BAZA SPORTIVA

Parc Sadoveanu
sala-de-sport