Primarul Gabriel Dumănică spune că multe lucrări au fost impulsionate după alegeri

Chiar dacă rutina zilnică a administrației din Afumați a fost puțin afectată în perioada alegerilor locale, ca de altfel peste tot în România, primarul Gabriel Dumănică nu a încetinit ritmul activității gospodărești, iar munca la proiectele comunității a continuat. Acum, când lucrurile au revenit la normal, iar primarul reales al comunei Afumați a început oficial un nou mandat, alături de Consiliul Local și de viceprimarul ales, se lucrează la cote maxime.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 525

Peste tot, în teritoriu, se lucrează la ceva. Având în vedere situația generată de pandemie și în mod special disponibilitățile financiare, s-au făcut prioritizări ale lucrărilor, chiar dacă proiectele gândite sau demarate în comună sunt mult mai numeroase. Prioritară este infrastructura rutieră. Pentru Afumați, ultimii ani au adus lucrări de modernizare a străzilor, alimentare cu apă și canalizare, modernizare sau realizare de noi parcuri sau zone de agrement și, nu în ultimul rând, îmbunătățirea infrastructurii școlare și de sănătate. Investițiile continuă, iar primarul Gabriel Dumănică, prin determinarea sa, ne-a convins că lista de proiecte despre care ne-a vorbit în vară va fi dusă la îndeplinire în noul mandat, pentru ca afumățenii să poată trăi într-o comună modernă și sigură.

”Lucrările continuă și după alegerile locale din 27 septembrie, în același ritm de dezvoltare a localității. Au fost finalizate lucrările începute în lunile anterioare, unele din primăvară sau vară”, ne-a declarat primarul Gabriel Dumănică.

Astfel, s-au finalizat cu succes trotuarele de pe străzile Mihai Bravu,  Traian și Ștefan cel Mare. De asemenea, s-au finalizat lucrările pentru podețele de acces la proprietăți și tro­tuare, pe str. Crinului. La fel, au fost realizate podețe de acces la proprietăți pe str. Ștefan cel Mare, pe porțiunea cuprinsă între Șos. Petrăchioaia – DJ 200A și DN2, stradă care are peste 500 de metri liniari. S-au mai finalizat lucrările de asfaltare parțială pe străzile Dimitrie Cantemir și Negropontes.

”Sunt în curs de finalizare lucrările de extindere a rețelei de alimentare cu apă pe străzile Mangnoliei, Crizantemei și Liliacului”, ne-a precizat edilul. În egală măsură, sunt în curs de finalizare lucrările de realizare a rețelei de iluminat public stradal pe str. Iasomiei și o porțiune a străzii Prof. Coman Ion. Sunt, așadar, multe lucrări care chiar au fost impulsionate după data de 27 septembrie”, a subliniat edilul.

O altă serie de lucrări se referă la extinderea rețelei de canalizare. ”Continuă, așadar, lucrările de extindere a rețelei de canalizare pe Șos. Petrăchioaia – DJ 200A, pe ambele părți ale DJ. Se fac primele racorduri gratuite până la limita de proprietate, deci important de știut că se lucrează și cu execuția racordurilor. Aceste lucrări vor fi continuate, într-o etapă nouă, până la stadionul de fotbal, la baza sportivă”, ne-a spus primarul Gabriel Dumănicăn punctând: ”Sunt multe lucrări”

Ei bine, da. Am constatat și noi în drumul nostru prin Afumați. Sunt în curs de finalizare extinderile de gaze pe Șos. Ștefănești, DJ 100 pe o lungime de circa 600 metri liniari. De asemenea, se lucrează la extinderea rețelei de gaze pe str. Doamna Stanca, o stradă unde s-au atribuit loturi pentru tineret conform Legii 15/2003.

Singuranța cetățenilor rămâne pe primul loc

Primarul ne-a semnalat că se apropie de finalizare lucrarea intitulată ”Semafor, în centrul localității la intersecția DN2 cu DJ100, Șos Găneasa – Șos Ștefănești”, lucrarea fiind în ultima fază de execuție. Ceea ce înseamnă că până la sfârșitul anului va fi pus în funcțiune semaforul în această zonă.

”S-au făcut săpături, s-au introdus cabluri electrice, urmând a se realiza o subtraversare. Este vorba despre un semafor modern, electronic, datorită căruia sperăm să creștem cât mai mult gradul de siguranță a cetățenilor în trafic”, ­ne-a spus primarul.

Domnia sa ne-a precizat că sunt multe lucrări care au continuat și în această perioadă scurtă, deoarece scopul este acela de a finaliza cât mai multe proiecte până la sfârșitul anului 2020, astfel încât anul viitor, după aprobarea bugetului pe anul 2021, administrața comunei să se poată orienta către alte proiecte.

Urmează realizarea giratoriului din Ograda Ștefănești, intersecția străzilor Motrului cu Lotrului și  Borsec, un proiect la fel de important pentru siguranța rutieră și fluidizarea traficului. Știm deja că acolo este practic o intersecție de patru porțiuni de stradă, un giratoriu care, văzând utilitatea celui din curbă finalizat deja, reprezintă singura intersecție de drumuri comunale care permite acest lucru în comună. ”Lucrare despre care suntem siguri că va fluidiza traficul într-o zonă unde trece și transport local și școlar, plus că este o zonă mare a comunei cu străzi importante care fac legătura cu centrul comunei”, spunea recent primarul.

Este prevăzută, de asemenea, și realizarea împrejmuirii și a drumului de acces la parcul din Ograda Ștefănești, în capătul străzii Motrului. Reamintim că pentru parcul din Ograda Ștefănești s-a întocmit un PUZ care este compus din 3.000 mp spațiu verde, adică parc, 1.000 mp teren de sport și o viitoare clădire pentru asistență socială, cu trei etaje. Sunt, așadar, multe proiecte care au fost îndeplinite sau multe alte proiecte  în derulare, a subliniat primarul.

Sunt prevăzute, și lucrări la toate școlile, în special etajarea acestora 

În domeniul învăță­mân­tului, implicarea ad­mi­nistrației a fost evidentă. Practic, referin­du-ne la școli, la majoritatea acestor instituții modernizarea și reabilitarea este în proporție foarte mare rezolvată, astfel că vin la Afumați să învețe și copii din vecinătate. De aceea, ca proiecte de viitor, este gândită în special extinderea școlilor și creșterea capacității lor. La Școlile cu clasele 0-IV, Școala nr. 1, 2, 3 – A, B, C – vor fi demarate, de anul viitor, lucrări de etajare. La Școala B va fi demarată întocmirea proiectului pentru etajarea clădirii vechi, iar la școala de la Monument se va face etajare peste clădirea nouă, o etajare cu alte două săli și o mansardă. Pentru etajarea grădiniței cu program prelungit, proiectul a fost deja elaborat, de asemenea, extinderea Școlii Mari cu clasele ­V-VIII urmează a se construi o clădire cu subsol, parter, două etaje. Dar în primă fază se vor realiza etajările școlilor mici, A, B, și C, cât și grădinița cu program prelungit. Aceste spații noi vor putea fi folosite și pentru afterschool, după cum ne-a mai spus Gabriel Dumănică.

”Am prioritizat finalizarea lucrărilor de pe străzi. S-au achiziționat bănci, coșuri de gunoi care vor fi puse în zonele centrale, la instituții publice și de interes comunal, la dispensar, școli, parcuri, în stațiile de autobuz. S-au făcut marcaje rutiere cu vopsea reflectorizantă pe toate străzile asfaltate, s-au făcut de asemenea reparații pe toate străzile din comună, aproximativ 50 de căi rutiere”, ne-a menționat primarul. Primarul a subliniat că pentru comuna Afumați există foarte multe proiecte, dar din cauza situației epidemiologice și a contextului economic generat de pandemia de coronavirus încasările la buget nu au fost la nivelul scontat. Au fost, așadar, și lucrări care au întârziat din acest motiv al lipsei de finanțare sau a fost necesară restabilirea priorităților. Edilul este însă convins că va găsi soluții și surse de finanțare pentru a duce la bun sfârșit tot ce și-a propus. Mai ales că toată lumea și-a intrat în atribuții, atât Consiliul Local, cât și noul viceprimar, Alexandru Marius Pascu.

În pandemie nu este ușor, dar există acomodare

Referitor la provocările pe care le-a produs pandemia de coronavirus, primarul Gabriel Dumănică ne-a spus că învățământul dispune de instrumentele necesare pentru buna desfășurare a cursurilor în sistem online. ”Școlile sunt pregătite pentru online. S-au acomodat atât cadrele didactice, cât și copiii. Am fost la una din școli și am constatat că funcționează, și că marea parte a copiilor sunt prezenți online, folosind tehnica asigurată de primărie, adică tablete, tabla interactivă, cameră video, laptopuri la sălile de clasă. Majoritatea profesorilor vin în sala de clasă pentru a folosi și tabla interactivă. Nu este cea mai bună soluție, dar având în vedere evoluția la nivel național este mai bine așa pentru siguranță”, a spus primarul Gabriel ­Dumănică.